Lockdown: Η πρόταση για 21 ημέρες καραντίνα – 14 ημέρες άνοιγμα, μέχρι τέλος Μαρτίου

O καθηγητής κ. Σαρηγιάννης εξηγεί  το μοντέλο



Ο ρυθμός των πιέσεων που δέχεται το σύστημα υγείας θα αποτελέσει το «κλειδί» για τον σταδιακό τερματισμό του lockdown και την βήμα – βήμα επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται με τη συμβολή των λοιμωξιολόγων τα πρώτα δεδομένα που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και αισιοδοξούν ότι αν πειθαρχήσουν οι πολίτες στα νέα μέτρα, ο Δεκέμβρης μπορεί να «μυρίσει» Χριστούγεννα στην αγορά. Οι επόμενες 10 ημέρες είναι κρίσιμες και αυτό γιατί αναμένεται να κορυφωθούν τα κρούσματα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να αγγίξουν και τις 3.000, ωστόσο στη συνέχεια αν «δουλέψει» ο εγκλεισμός θα αρχίσει η σταθεροποίηση και μετά η κάμψη, αφού θα μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης.

 Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η πρόταση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, για εναλλασσόμενα μίνι lockdown.

Αναλυτικότερα, ο καθηγητής προτείνει ένα σχήμα με  21 μέρες lockdown, 14 μέρες ανοιχτά, το οποίο εκτιμά ότι μετά από τρεις με τέσσερις κύκλους μας βγάζει μέχρι τέλος Μαρτίου, με περίπου 500-600 κρούσματα την ημέρα. Υιοθετώντας αυτό το σχήμα εκτιμάται ότι θα αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ και αυτό γιατί θα «στοιχίσει» 200 περίπου κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, αριθμός διαχειρίσιμος.

Ερωτηθείς σχετικά ο καθηγητής απάντησε στο newsbeast.gr σε τι συνίστανται οι συγκεκριμένοι αριθμοί, δηλαδή 21-41 ως εξής:

«Ορίζουμε τις 21 ημέρες, διότι είναι η περίοδος που μπορεί κάποιος να είναι μεταδοτικός. Αποτελεί τον maximum χρόνο επώασης, ακόμα και για κάποιον που είναι ασυμπτωματικός, δεν γνωρίζει δηλαδή ότι έχει μολυνθεί. Πρόκειται για μια ασφαλή χρονική περίοδο τριών εβδομάδων, η οποία εξασφαλίζει τον τερματισμό της διασποράς.  Υιοθετώντας αυτό το μοντέλο μειώνεται ο χρόνος του lockdown (δεν παρατείνεται δηλαδή στις 4, 5, 6 εβδομάδες), ανακόπτεται η επιθετική πορεία της διάδοσης του κορονοϊού και καταφέρνουμε να μην "πονέσει" η οικονομία». Παράλληλα στο όλο εγχείρημα θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες ευνοούν τη μετάδοση, διότι λόγω κρύου οι πολίτες αναγκάζονται να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, όπου ο εξαερισμός είναι μικρότερος, ενώ πρόκειται για μία πρόταση που συζητείται ήδη στην Αγγλία και την Ισπανία».

Στη γραμμή του «άνοιξε – κλείσε» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Μπορεί ο στόχος της κυβέρνησης με το πανεθνικό lockdown να είναι η επιστροφή της χώρας σε μια -έστω και λίγο περιορισμένη- κανονικότητα τα Χριστούγεννα, ωστόσο όσο ο κορονοϊός και τα κρούσματα θα παραμένουν και θα έχουν αυξητική τάση, τότε η καραντίνα θα επανέρχεται για κάποιο χρονικό διάστημα, πάντα ανάλογα με την κατάσταση, η οποία θα εκτιμάται από την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που θα προτείνει στην κυβέρνηση τη διάρκεια του κλεισίματος» επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πρόσθεσε ότι όσο πειθαρχεί η κοινωνία στα μέτρα, τόσο θα βελτιώνεται η κατάσταση και θα μειώνεται η έξαρση του κορονοϊού.

newsbeast.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.