Τι δείχνουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις: Η ΝΔ πάει για αυτοδυναμία αλλά ακόμα αποτελούν «άγνωστη» μεταβλητή οι «Σπαρτιάτες»



H φορολογική πολιτική, oι διαξιφισμοί για την υγεία και το ζήτημα που προέκυψε με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αλλάζουν ουσιαστικά τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει εκλογών της 25ης Ιουνίου και οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται σε καθημερινή βάση δείχνουν πως η ΝΔ εξασφαλίζει ένα ποσοστό από 39,5% έως και 42% με μία σχετικά άνετη έως άνετη αυτοδυναμία (δηλαδή από 155 έως 160+ έδρες) με μία προϋπόθεση:

Ότι οι «Σπαρτιάτες» που έλαβαν την στήριξη του Η.Κασιδιάρη και είναι πιθανό να ψηφιστούν από τους δυνητικούς ψηφοφόρους του, δεν θα μπουν στην Βουλή.

Το νεοσύστατο κόμμα «Σπαρτιάτες» το οποίο δήλωσε ότι θα στηρίξει ο Η. Κασσιδιάρης στις πρώτες μετρήσεις των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων βρίσκεται κοντά στο 1% με ανοδική τάση και ενώ απομένουν ακόμα 12 ημέρες για τις εκλογές.

Εδώ βρίσκεται και το μόνο ερωτηματικό των εκλογών. Θα συνεχίσουν ανεβαίνουν οι «Σπαρτιάτες»; Είναι αρκετός ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές;

Αν ναι, πόση θα είναι η άνοδος αυτή; Θα είναι αρκετή για να εισέλθουν στην Βουλή; Από που θα αντλήσουν ψηφοφόρους; Από τα άλλα δεξιά κόμματα που επίσης θέλουν να μπουν στη Βουλή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ 19,5% έως και 22%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κινείται πέριξ του ποσοστού που πήρε στις εκλογές της απλής αναλογικής, πάνω κάτω στην περιοχή του 11%.

Το ΚΚΕ είναι λίγο ενισχυσμένο σε σχέση με τις κάλπες της 21ης Μαϊου, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου βρίσκεται στο 4,5% και παρουσιάζει μία καθοδική τάση, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να απειλεί την είσοδο της στην Βουλή.

Η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου καταμετρείται από το 3,3% έως το 4%, και η «Νίκη» βρίσκεται λίγο πάνω από το 3% αλλά η δυναμική της δείχνει πως θα μπει στην Βουλή.

Όσο για το ΜΕΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, βρίσκεται σε πτωτική τάση κοντά στο 1,6% με 1,8%,

Το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής και το οποίο συνδέεται άμεσα με την αυτοδυναμία ανιχνεύεται κοντά στο 7,5% με 8%, ενώ εξαιρετικά υψηλή καταγράφεται η συσπείρωση και των τριών πρώτων κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πάντως σε ό,τι αφορά το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, από αυτό είναι πιθανότατα το εκλογικό σώμα από το οποίο θα τραφούν εκλογικά οι Σπαρτιάτες.

Εν ολίγοις η ΝΔ, ακόμα και με επτακομματική βουλή, θα είναι αυτοδύναμη. Ίσως ακόμα και οκτακομματική, αλλά εκεί τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο «χαοτικά».

pronews 

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.