Γνωρίζουμε τον Παναμά



ΠΑΝΑΜΑΣ

Ο Παναμάς είναι μια χώρα στον Ισθμό που συνδέει την Κεντρική Αμερική με τη Νότια. Η διώρυγα του Παναμά, αναγνωρισμένο κατόρθωμα της μηχανικής, διασχίζει το κέντρο της χώρας, συνδέοντας τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό και δημιουργώντας μια σημαντική διαδρομή πλοήγησης. Στην πρωτεύουσα, Πόλη του Παναμά, σύγχρονοι ουρανοξύστες, καζίνο και νυχτοκατοικία έρχονται σε αντίθεση με τις αποικιακές κατασκευές της περιοχής Casco Viejo και το τροπικό δάσος του Μητροπολιτικού Φυσικού Πάρκου.
Δείτε μερικές γνώσεις:
1- Παναμάς που σημαίνει, στην ιθαγενή γλώσσα, "αφθονία ψαριών, δέντρων και πεταλούδων".
2- Ο πληθυσμός του Παναμά είναι 4.351 εκατομμύρια κατοίκους, πρωτεύουσα του είναι η Πόλη του Παναμά με περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους.
3- Η χώρα κατέγραψε ΑΕΠ 63,61 δισ. USD(2021).
4- Ο Παναμάς έχει περισσότερα είδη πτηνών από ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ και του Καναδά. Μαζί με όλα, 986 εγγεγραμμένα. Γι' αυτό η χώρα είναι τόσο δημοφιλής προορισμός για πτηνά.
5- Η διώρυγα του Παναμά είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου οι διοικητές στρατιωτικών πλοίων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον έλεγχο του πλοίου κατά τη διάρκεια της διάβασης. Μια ομάδα 200 πιλότων μεταφέρει τις βάρκες από τον έναν ωκεανό στον άλλο χωρίς ατυχήματα. Η διώρυγα του Παναμά παράγει το ένα τρίτο ολόκληρης της οικονομίας της χώρας.

6- Το φορτίο Ancon ήταν το πρώτο πλοίο που διέσχισε τη Μάγχη, στις 15 Αυγούστου 1914.
7- Η Πόλη του Παναμά έχει το παλαιότερο δημοτικό συμβούλιο που λειτουργεί συνεχώς στην αμερικανική ήπειρο.
8- Ο Παναμάς είναι το μόνο μέρος στον κόσμο που σου επιτρέπει να δεις τον ήλιο να ανατέλλει στον Ατλαντικό Ωκεανό και να δύει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Θέα από το ψηλότερο σημείο της χώρας, το Baru Volcano.
9- Στον Παναμά μπορείς να κολυμπήσεις στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό την ίδια μέρα.
10- Ο Παναμάς ήταν η πρώτη χώρα εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πωλήθηκε η Coca Cola, το 1906.
11- Η χώρα ήταν και η πρώτη στη Λατινική Αμερική που υιοθέτησε το αμερικανικό δολάριο ως επίσημο νόμισμα. Συμπεριλαμβανομένου αυτού συνέβη το 1904, αμέσως μετά την ανεξαρτησία της από την Κολομβία και τη συμφωνία για την κατασκευή της διώρυ
12- Η Παναγία της Κοιμήσεως, η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη του Αμερικάνικου Ειρηνικού, χτίστηκε στον Παναμά στις 15 Αυγούστου 1516.
13- Ένα γραμματόσημο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή της διώρυγας του Παναμά αντί της Νικαράγουας. Αμερικανοί γερουσιαστές αποφάσισαν για τον Παναμά επειδή, βλέποντας τη Νικαράγουα να δημοσιεύει γραμματόσημα που αντιπροσωπεύουν ένα από τα ηφαίστεια, βρήκαν το έδαφος του Παναμά Συμπεριλαμβανομένης της σφραγίδας μπορείτε ακόμα να δείτε στο Εθνικό Ταχυδρομικό Μουσείο στην Ουάσιγκτον.
14- Υπάρχουν 365 νησιά στο Αρχιπέλαγος San Blas, στην πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού του Παναμά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα νησί για επίσκεψη κάθε μέρα του χρόνου.
15- Το εθνικό πουλί του Παναμά είναι η άρπυια. Συμπεριλαμβανομένου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη αετού στον κόσμο.
16- Ο Παναμάς εξέλεξε τον πρώτο του πρόεδρο το 1999: Mireya Moscoso, που κυβερνούσε τη χώρα μέχρι το 2004. Πρώτη αντιπρόεδρος, με τη σειρά της, ήταν η Isabel Saint Malo, η οποία διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών από το 2014 έως το 201
17- Ο Edward Murphy Jr. γνωστός ως Νόμος του Murphy, γεννήθηκε στην περιοχή της διώρυγας του Παναμά το 1918.
18 - Η Πόλη του Παναμά είναι η μόνη πρωτεύουσα με τροπικό δάσος εντός των αστικών ορίων.
19- Σύμφωνα με έρευνες, το Homo sapiens υπάρχει εξαιτίας της αλλαγής των κλιματικών μοτίβων που προκαλείται από την εμφάνιση του Ισθμού του Παναμά. Χωρίς αυτό, οι άνθρωποι θα ζούσαν ακόμα στα δέντρα!
20- Το χαμηλότερο διόδιο που καταβλήθηκε ποτέ για τη διέλευση μέσω της διώρυγας του Παναμά ήταν 36 λεπτά, που πλήρωσε ο Αμερικανός Richard Halliburton, ο οποίος κολύμπησε στον ιστμό το 1928.
21 - Ο γερουσιαστής John McCain γεννήθηκε στο Coco Solo του Παναμά στις 29 Αυγούστου 1936. Ακόμη και εκείνη την εποχή, η περιοχή ήταν μέρος του εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παναμά.
22- Δείτε μερικές φωτογραφίες:
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.