Σοκ στην Τουρκία από το διάταγμα Σίσι που θωρακίζει και την Κρήτη [χάρτες]



«Τι θα κάνει τώρα η Λιβύη μαζί με την Τουρκία; Θα καλέσει σεισμογραφικό;» επισήμανε ο Μανώλης Κωστίδης

Επαναπροσέγγιση… γιοκ. Σοκ επικρατεί στην Τουρκία από την απόφαση του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, γεγονός που αμφισβητεί ευθέως το τουρκολυβικό μνημόνιο. Κι όλα αυτά, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε μετά τη συνάντησή του με τον Σίσι ότι οι διμερείς σχέσεις Καΐρου – Άγκυρας θα βελτιώνονταν… Το διάταγμα Σίσι θωρακίζει δε και την Κρήτη.




«Είναι ασπίδα για την Κρήτη για τις ελληνικές θέσεις για έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης, και ακυρώνει όλη τη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου. Η Αίγυπτος είναι μεγάλο και σοβαρό κράτος, δεν κάνει βιαστικές κινήσεις κοιτά μακροχρόνια. Αυτό το είδαν στην Τουρκία, και το θεωρούν αρνητικό βήμα» τόνισε ο Μανώλης Κωστίδης.
«Τι θα κάνει τώρα η Λιβύη μαζί με την Τουρκία; Θα καλέσει σεισμογραφικό;» επισήμανε ο Μανώλης Κωστίδης. «Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο γέφυρας της Αιγύπτου με την ΕΕ, και η Αίγυπτος το βλέπει αυτό».


 Επίσης, δεν φαίνεται να είναι τυχαίο και το timing που επέλεξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ καθώς έρχεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι θα “προασπίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο”, και μετά την αντίστοιχη κοινή επιστολή Άγκυρας – Τρίπολης στον ΟΗΕ.

Οι νέες εξελίξεις ήταν και το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι “στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Ελλάδας- Αιγύπτου”.



Ενδεικτικά είναι τα σχόλια στο τουρκικό δίκτυο Haber Global όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη:

«Εκεί που αναρωτιόμασταν αν η Αίγυπτος θα συμβαδίσει με τις προβοκάτσιες της Ελλάδας έγινε ένα αρνητικό βήμα. Η Αίγυπτος έκανε μια κίνηση όπου μπορεί να φουντώσει το ζήτημα καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης και στα πρόθυρα της επαναπροσέγγισης Τουρκίας Αιγύπτου και λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Σίσι. Ο Σίσι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο η Αίγυπτος παραβιάζει τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης που καθόριζαν τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης» σημείωσε η παρουσιάστρια.

«Με το διάταγμα που δημοσιεύτηκε παραβιάζονται τα όρια των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που καθόρισαν το 2019 η Τουρκία με τη Λιβύη… Τώρα η Αίγυπτος διεκδικεί περιοχές στην περιοχή της Λιβύης. Η απόφαση του Σίσι ικανοποίησε την Ελλάδα» ανέφερε το τουρκικό ρεπορτάζ.

Πηγή: skai.gr

kriti360


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.