Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα όνειρο για την υφαλοκρηπίδα των νησιών

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα όνειρο» αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι η Ελλάδα «ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο».

Ερωτηθείς σχετικά από το CNN, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν γίνεται κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα και ειδικά όταν είναι μακριά από την ηπειρωτική χώρα.

«Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη» είπε ο Τούρκος υπουργός, δείχνοντας τους σχετικούς χάρτες. «Κι ενώ εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο. Το Καστελόριζο είναι ξεκάθαρα ορατό δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος κάλεσε τους τηλεθεατές να δουν τον χάρτη σημειώνοντας ότι η Τουρκία «έδωσε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων στα ελληνικά νησιά».

Τι είπε για τη Λιβύη

Αναφερθείς στις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ δεν έχει πλέον κανένα έρεισμα νομιμότητας και δεν μπορεί να έχει «θέση στο τραπέζι»».

«Ο Χαφτάρ δεν έχει πλέον καμία ισχύ. Δεν είχε ούτως ή άλλως καμία νομιμότητα» τόνισε.

«Ένας συνωμότης πραξικοπήματος όπως ο Χαφτάρ, κάποιος που ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει την εξουσία, αντί για κατάπαυση του πυρός, δεν πρέπει να έχει θέση στο τραπέζι. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πλέον» πρόσθεσε.

Επισήμανε δε ότι λόγω της στάσης του Χαφτάρ δεν έχει επιτευχθεί εκεχειρία στη Λιβύη ακόμη και μετά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στη Μόσχα και το Βερολίνο.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης του Σάρατζ στη Λιβύη θα συνεχιστεί και ενδέχεται να επεκταθεί την προσεχή περίοδο.

Η αναφορά Τσαβούσογλου στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε, τέλος, στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν έναν ειλικρινή διάλογο και ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνίες παρά τις υπάρχουσες διαφορές

«Μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνίες με τη Ρωσία παρά τις διαφορές; Εάν είσαι ειλικρινής, μια λύση μπορεί να βρεθεί. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία Αστάνα για την επίλυση του συριακού ζητήματος, μετά από αυτό το Ιράν εντάχθηκε στη διαδικασία. Τώρα [Τουρκία και Ρωσία] εμπλεκόμαστε σε μια διπλωματική διαδικασία για τη Λιβύη. Εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακόψουμε τις σχέσεις σε άλλους τομείς» δήλωσε.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία δεν υποστηρίζει τις ρωσικές θέσεις για την Κριμαία, την Ουκρανία και τη Γεωργία.

«Αλλά ενεργούμε με ανοιχτό τρόπο, χωρίς να παίζουμε πίσω από τα παρασκήνια. Εάν ένα άλλο μέρος ενεργεί ειλικρινά, τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνίες. Και συμφωνούμε με Ρώσους για πολλά θέματα» πρόσθεσε.

sputniknews.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.