Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε πως πρέπει να εφαρμοστεί η Σαρία σε υπόθεση διαθήκης μουσουλμάνου

Στιγμιότυπο από τον Άρειο Πάγο

Το ελληνικό δημόσιο θα αποζημιώσει χήρα μουσουλμάνου, επειδή για τη διαθήκη του θανόντος ο Άρειος Πάγος παρέπεμψε την υπόθεση σε μουφτή.

Την καταβολή αποζημίωσης που ξεπερνά τις 50.000 ευρώ προς τη Χαντισέ Μολλά Σαλί από το ελληνικό δημόσιο, επειδή εφάρμοσε το «νόμο της Σαρία σε ένα τμήμα των πολιτών κατά της επιθυμίας τους», αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με το ethnos.gr.

Η συγκεκριμένη υπόθεση που απασχολεί και τα ξένα μέσα ενημέρωσης αλλά και ξένους νομικούς, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της, ξεκίνησε το 2008 με τον θάνατο του Μουσταφά Μόλλα Σαλί, ο οποίος είχε απευθυνθεί σε Έλληνα συμβολαιογράφο, προκειμένου μέσω της διαθήκης του να αφήσει στη σύζυγό του την περιουσία του, όπως ορίζει το ελληνικό αστικό Δίκαιο.

Ωστόσο, οι αδελφές του θανόντος αμφισβητώντας τη διαθήκη αυτή, υποστήριξαν πως επειδή ήταν μουσουλμάνος, η υπόθεση θα πρέπει να κριθεί από ισλαμικό δικαστήριο, η απόφαση του οποίου σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, θα τους επιδίκαζε τμήμα της κληρονομιάς.

Ο Άρειος Πάγος παρέπεμψε την υπόθεση σε μουφτή

Σε πρώτο βαθμό, οι ελληνικές δικαστικές αρχές δικαίωσαν τη χήρα του θανόντος αλλά μετά από έφεση, η υπόθεση οδηγήθηκε στο ανώτατο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε πως η διαθήκη ήταν άκυρη, βάσει συνθηκών που είχαν υπογράψει η Ελλάδα και η Τουρκία πριν από 200 χρόνια, με αποτέλεσμα ο Άρειος Πάγος να διατάξει πως για την υπόθεση πρέπει να αποφασίσει ένας μουφτής.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η ελληνική νομοθεσία

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ο δικηγόρος της χήρας, Γιάνης Κτιστάκης, «ο σύζυγός της αποφάσισε τον τρόπο με τον οποίο ήθελε να μεταβιβαστεί η κληρονομιά του. Το ελληνικό δικαστήριο έπρεπε να σεβαστεί την επιθυμία του».

Η υπόθεση τελικά έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αναφέρεται και στο ert.gr, στο οποίο ο Γιάννης Κτιστάκης που εκπροσώπησε τη Μολλά Σάλι, υποστήριξε πως η πελάτισσά του είχε υποστεί διακρίσεις για θρησκευτικούς λόγους. Έτσι, στα τέλη του 2018 οι ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές αποφάσισαν υπέρ της χήρας, κρίνοντας πως το ελληνικό δημόσιο την είχε αδικήσει και θα έπρεπε να της καταβάλλει αποζημίωση. Η απόφαση για την αποζημίωση ελήφθη την Πέμπτη, με το δικαστήριο να κρίνει ομόφωνα πως πρέπει να καταβληθούν 41,103.36 ευρώ, και επιπλέον 10.000 για τα δικαστικά έξοδα και 5.828,33 για άλλα έξοδα.

Υπενθυμίζεται δε, πως το ίδιο το ελληνικό κράτος από το 2018, με νόμο που ψήφισε η Βουλή, περιορίζει την εξουσία των ισλαμικών δικαστηρίων, προβλέποντας πως οι μουσουλμάνοι μπορούν να επιλύσουν τις υποθέσεις τους μέσω του ελληνικού αστικού Δικαίου.

sputniknews.gr/

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.