Προσπάθησε να περάσει 41 ράβδους χρυσού και το πλήρωσε ακριβά

Ράβδοι χρυσού

Ο πολίτης υποστήριξε ότι οι πλάκες χρυσού αποτελούν «οικογενειακή περιουσία από το 1982» και είχαν επενδυθεί σε χρηματιστηριακά προϊόντα από δύο χρηματιστηριακές ελβετικές εταιρείες.

Φόρο και πρόσθετο φόρο 452.691 καλείται να καταβάλλει πολίτης που συνελήφθη από τις τελωνειακές αρχές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 41 ράβδους χρυσού αξίας 656.435 ευρώ.

Η υπόθεση ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2006 με τον πολίτη να μεταφέρει στις αποσκευές του 41 ράβδους χρυσού επιστρέφοντας από τη Γενεύη, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ομόφωνα την αίτησή του να ακυρωθεί η πράξη επιβολής φόρου

Όλα ξεκίνησαν όταν οι τελωνειακές αρχές αντελήφθησαν το «φορτίο» και συνέταξαν έκθεση κατάσχεσης, ενώ ο ίδιος συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο.

Παράλληλα, η αρμόδια ΔΟΥ του καταλόγισε κύριο φόρο 245.360 ευρώ και πρόσθετο φόρο 207.331 ευρώ (σύνολο 452.691 ευρώ), καθώς το ποσό της αγοράς των 41 κιλών χρυσού δεν καλύπτεται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Ο πολίτης άσκησε προσφυγή υποστηρίζοντας ότι οι πλάκες χρυσού αποτελούν «οικογενειακή περιουσία από το 1982» και είχαν επενδυθεί σε χρηματιστηριακά προϊόντα από δύο χρηματιστηριακές ελβετικές εταιρείες. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, το 2007, αποφασίστηκε από τον ίδιο και τα αδέλφια του να διανεμηθεί η οικογενειακή περιουσία
Έτσι, πήγε στην Γενεύη και παρέλαβε από την Τράπεζα UBS SA τις 41 ράβδους χρυσού, προκειμένου να επενδυθούν στην Ελλάδα, ενώ έλαβε σχετικές βεβαιώσεις από τις χρηματιστηριακές εταιρείες ότι παρέλαβε τα 41 κιλά χρυσού. 
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δεν τον δικαίωσε, καθώς κρίθηκε ότι δεν επιβλήθηκε φόρος επί κτηθέντος στην αλλοδαπή εισοδήματος, αλλά ούτε επιβλήθηκε φόρος για εισόδημα που φέρεται ότι αποκτήθηκε στην ημεδαπή, ενώ απορρίφθηκε και ο ισχυρισμός ότι αθωώθηκε ποινικά από το Εφετείο Αθηνών για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, καθώς η αθωωτική απόφαση δεν αναφέρεται «στις περί φορολογίας εισοδήματος διατάξεις, όπως αυτές του αποδίδονται» ως προς την απόκτηση του χρυσού.
Στην συνέχεια, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, υποστηρίζοντας ότι οι πλάκες χρυσού αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή και κατά συνέπεια δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος, αλλά το Β' Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε, ως αβάσιμους, όλους τους ισχυρισμούς του, όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1.
/sputniknews.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.