Έρχεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα το 2023; – Τι αναφέρει η ανάλυση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

 

Ο σεισμολόγος – διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης το πρωί της Τρίτης, έκανε μία ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας στη χώρα τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «μέσα στο 2023 είναι αυξημένες οι πιθανότητες να έχουμε πλέον ισχυρούς σεισμούς».

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει δήλωσή του ότι τουλάχιστον κάθε χρόνο γίνεται ένας μεγάλος σεισμός στον ελλαδικό χώρο, ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ανέφερε:

«Το 2021 έγιναν τέσσερις σεισμοί 6 Ρίχτερ και μεγαλύτεροι και το 2022 δεν έγινε κανένας, τότε καταλαβαίνει κάποιος από την αμείλικτη στατιστική των σεισμών ότι μέσα στο 2023 είναι αυξημένες οι πιθανότητες να έχουμε πλέον ισχυρούς σεισμούς, αλλά από την άλλη μεριά πολλοί από τους σεισμούς στην Ελλάδα, ευτυχώς, γίνονται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον».

Παράλληλα, να υπενθυμιστεί πως ο Ευθύμης Λέκκας, πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, μετά τον μεγάλο σεισμό 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας που ταρακούνησε και την Αττική.

Οι κίνδυνοι για την Αττική από τα ρήγματα σε Αλκυονίδες και Αταλάντη

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην περιοχή της Αττικής, η οποία επηρεάζεται από δύο μεγάλα ρήγματα, των Αλκυονίδων που ενεργοποιήθηκε το ’81 και το άλλο της Αταλάντης που ενεργοποιήθηκε με δύο σεισμούς το 1894 με μεγέθη 6,4 και 6,7.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγες βδομάδες, ο Α.Τσελέντης είχε εκφράσει την ανησυχία του για το δίκτυο φυσικού αερίου στην Αττική τονίζοντας πως «Αν έχουμε κατάρρευση από μεγάλο σεισμό θα καεί όλη η περιοχή»!

«Και τα δυο ρήγματα αυτά βάζουν την Αττική σε μια απόσταση βολής. Μπορούν να βλάψουν, όχι σε μεγάλη έκταση γιατί υπάρχει απόσταση, αλλά μπορούν να βλάψουν όμως τα δύο ρήγματα αυτά. Μέχρι τώρα η επιστήμη έχει αποδείξει ότι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Ότι οι μεγάλοι σεισμοί σε αυτά τα ρήγματα επαναλαμβάνονται με μια επαναληπτικότητα εκατοντάδων ετών. Δεν είναι αυτό το 40 χρόνια που λένε. Για τις Αλκυονίδες ίσως το λένε επειδή δεν έχουν και πολλές γνώσεις μερικοί», ανέφερε ο Γ.Παπαδόπουλος, και συμπλήρωσε:

«Πράγματι η Αττική έχει χαμηλή σεισμικότητα, απειλείται κυρίως από κάπως μακρινά ρήγματα, δεν γνωρίζαμε το ρήγμα της Φυλής μέχρι το 1999 που ενεργοποιήθηκε αλλά και για αυτό όλες οι ενδείξεις που έχουμε δείχνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί επαναλαμβάνονται σε μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει στο μέγιστο και η ετοιμότητα και η επιμόρφωση των κατοίκων και η εφαρμογή των κανονισμών».

pronews
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.