3 δήμοι στον Αμαζόνιο που θυμίζουν «Βενετία»

 


Όποιος πιστεύει ότι υπάρχει μόνο μία Βενετία και ότι είναι αποκλειστικά στην Ευρώπη κάνει λάθος. Στον Αμαζόνιο, είναι δυνατό να βρείτε τρεις πόλεις με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με την ιταλική πόλη.

Θεωρούμενη ως ένας λαβύρινθος μικρών και μεγάλων καναλιών που λούζουν περισσότερα από 100 νησιά, η Βενετία , στην Ιταλία, είναι ένα από τα πιο επιλεγμένα μέρη για τουρισμό στον κόσμο. Η πρωτεύουσα της περιοχής του Βένετο φημίζεται για την αρχιτεκτονική της, προσαρμοσμένη στην κίνηση των νερών, εκτός από το ότι μέρος της πόλης έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Όποιος όμως πιστεύει ότι υπάρχει μόνο μία Βενετία και ότι είναι αποκλειστική στην Ευρώπη κάνει λάθος. Στον Αμαζόνιο , τρεις πόλεις έγιναν γνωστές ως «Βενετίες» ακριβώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους στην κίνηση και την αρχιτεκτονική, όπως και η ιταλική πόλη. Ένα από αυτά μάλιστα αποτελεί διεθνή αναφορά στη χρήση ποδηλάτων. Ολοκλήρωση αγοράς:

Afuá (Παρά)

Περισσότερα από 300 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Πάρα,Afuáέχει πολλές ιδιαιτερότητες. Το "Marajoara Venice" χτίστηκε σε ξυλοπόδαρα επειδή βρίσκεται σε μια πλημμυρισμένη περιοχή πλημμυρικής πεδιάδας. Πολλοί από τους δρόμους του εξακολουθούν να είναι κατασκευασμένοι από ξύλο.

Εκτός από τη «Βενετία», η Afuá είναι γνωστή και ως η πόλη των ποδηλάτων, καθώς αυτό είναι το κύριο μέσο μεταφοράς της. Εξαιτίας αυτού, η πόλη κατέληξε να αποκτήσει ένα άλλο παρατσούκλι σε σχέση με μια άλλη πόλη από άλλη ήπειρο: "Άμστερνταμ των Τροπικών".

Το 2012 ψηφίστηκε νόμος που απαγόρευε τη χρήση αυτοκινήτων στην πόλη. Περίπου το 75% του πληθυσμού της Afua έχει το δικό του ποδήλατο και μέσα από τη δημιουργικότητα, έχει προσαρμόσει υπηρεσίες όπως τα ταξί ποδηλάτων και τα ασθενοφόρα με ποδήλατα. Αυτά τα οχήματα μεταφέρουν έως και τρεις επιβάτες. 

Φωτογραφία: Reproduction/Facebook-Afuá City Hall
Φωτογραφία: Reproduction/Instagram-Afuá Δημαρχείο

Anamã (Amazon)

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας του ποταμού Solimões, που συμβαίνει από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο, ο δήμος Anamã, 209 χλμ. από το Manaus, την πρωτεύουσα της Amazonas, πλημμυρίζει εντελώς. 

Εξαιτίας αυτού, η «Βενετία του Αμαζονίου» διαθέτει μηχανισμούς προσαρμογής στην πλημμύρα που συνεπάγονται αλλαγές στη ρουτίνα και τα μέσα μεταφοράς, προκαλώντας ακόμη και «μποτιλιαρίσματα» στα κανό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι οδηγοί ταξί μοτοσικλετών ανακαλύπτουν τον εαυτό τους όταν η πόλη καλύπτεται  από νερό  και δημιουργούν  εναλλακτικές λύσεις για να  συνεχίσουν να εργάζονται. 

Επιπλέον, ένα από τα νεκροταφεία της πόλης είναι εντελώς βυθισμένο. Μόνο ένα μέρος των σημαδιών είναι έξω από το νερό.

Ένα από τα θετικά σημεία αυτής της Βενετίας του Αμαζονίου είναι το γεγονός ότι υπάρχει άφθονο ψάρεμα και ευκολία για μετέπειτα εμπορευματοποίηση.

Φωτογραφία: Reproduction/Rede Amazônica AM
Φωτογραφία: Diego Peres/Secom AM

Ισλανδία (Περού)

Σε αντίθεση με την ομώνυμη χώρα, στην Περουβιανή Ισλανδία είναι "Βενετία" Βρίσκεται στα τριπλά σύνορα μεταξύ Περού, Βραζιλίας και Κολομβίας και συγκρίνεται με την ιταλική πόλη γιατί είναι επίσης χτισμένη στα νερά της λεκάνης του Αμαζονίου. Η Ισλανδία περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου πλημμυρισμένη και κατοικείται από περίπου 2.300 'isleños' , όπως ονομάζονται οι κάτοικοί της.

Ο δήμος δέχεται όλο και περισσότερους τουρίστες από την Κολομβία, καθώς βρίσκεται κοντά στη Λετίσια, και έχει επενδύσει στον τουρισμό. Ένα περίεργο γεγονός είναι ότι ο δήμος λειτουργεί με τρία διαφορετικά νομίσματα: το περουβιανό sol, το πραγματικό και το πέσο της Κολομβίας.

Φωτογραφία: Man77/Wikimedia Commons
Φωτογραφία: Reproduction/Andina - Περουβιανό Πρακτορείο Ειδήσεων

Γνωρίζετε κάποια άλλη «Βενετία» στον Αμαζόνιο

πηγή  portalamazonia.com

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.