Είδος πολυτελείας… η χωριάτικη σαλάτα Τιμές… χαβιάρι για το «ταπεινό» ελληνικό πιάτο, που έφτασε να πωλείται 6,5 ευρώ σε μαγαζιά του Ηρακλείου

Μια χωριάτικη σαλάτα σε εστιατόριο του νομού Ηρακλείου... κοστίζει σχεδόν όσο ένα κιλό τσιπούρα, με το κόστος να είναι εξαιρετικά υψηλό σ’ ένα μαγαζί επισιτισμού. Οι ανατιμήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών σε βασικά προϊόντα έχουν προκαλέσει αυξήσεις και σε ορεκτικά και σε σαλάτες, όπως είναι η παραδοσιακή χωριάτικη, την οποία μπορεί κάποιος να αγοράσει μέχρι και 6-6,50 ευρώ.

Η χωριάτικη σαλάτα πλέον έχει καταντήσει... είδος πολυτελείας, πράγμα που επιβεβαιώνει με τον πλέον τρανταχτό τρόπο πως το κόστος ζωής και διασκέδασης έχει αυξηθεί δραματικά. Ειδικότερα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί σε μαγαζιά του νυχτερινού Ηρακλείου πως η χωριάτικη σαλάτα κοστίζει 6-6,50 ευρώ. Πρόκειται για μια τιμή αρκετά μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς πως πριν μερικά χρόνια η τιμή άγγιζε τα 3,50-4 ευρώ. Μάλιστα, η τιμή της χωριάτικης πλησιάζει την τιμή του 1 κιλού τσιπούρα, όπου στον e-katanalotis.gov.gr αγγίζει τα 6,99 ευρώ/κιλό. Η τιμή της χωριάτικης σαλάτας προσομοιάζει μ’ ένα μπουκάλι κονιάκ “ΜΕΤΑΞΑ”, που κάνει στον e-katanalotis.gov.gr 6,50 ευρώ, ή μ’ ένα ολόκληρο νωπό κοτόπουλο που στη διαδικτυακή πλατφόρμα μπορεί κάποιος να το βρει στην τιμή των 6,64 ευρώ, ή με ενάμισι κιλό ελαιόλαδο που το κιλό κοστίζει 4,50 ευρώ.

Ωστόσο, οι τιμές των προϊόντων μιας χωριάτικης σαλάτας, όπως περιλαμβάνονται στο σάιτ e-katanalotis, είναι: 0,49-1,52 ευρώ/κιλό τα αγγούρια, 0,77-1,10 ευρώ/κιλό τα ξερά κρεμμύδια και 7,55 ευρώ/κιλό το ελαιόλαδο. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις τιμές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, το 1 κιλό ντομάτες κοστίζει από 1,13 ευρώ, ενώ τη φέτα μπορεί ο καταναλωτής να τη βρει στο σούπερ-μάρκετ από 3,98 ευρώ τη συσκευασία (9,95 ευρώ/κιλό φέτα).

Είναι κατανοητό πως ο ιδιοκτήτης της εστίασης ή ο υπάλληλος δε θα βάλει ένα κιλό, αλλά πολύ μικρή ποσότητα. Το μέσο κόστος μιας χωριάτικης σαλάτας ανέρχεται για τον καταστηματάρχη στα 2,5 ευρώ.

Και το ερώτημα που γεννάται εύλογα είναι: Αξίζει μια τετραμελής οικογένεια να βγει έξω για φαγητό ή να καθίσει στο σπίτι της, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές τιμές;

Στο ερώτημα αυτό, οι απόψεις των ιδιοκτητών του ν. Ηρακλείου είναι διφορούμενες, καθώς υπάρχουν εκείνοι οι ιδιοκτήτες που υποστηρίζουν πως το κόστος είναι μεγάλο αλλά λειτουργεί ως αντιστάθμισμα, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν καταστηματάρχες που υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο φαινόμενο... ανοίγει την κάνουλα της αισχροκέρδειας.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Εστίασης και Επισιτισμού του ν. Ηρακλείου Νίκος Ρηγάκης μίλησε στη “Ν.Κ.”, λέγοντας ότι «η τιμή της χωριάτικης σαλάτας έχει αυξηθεί καθόσον οι ανατιμήσεις είναι ιδιαιτέρως μεγάλες στο κόστος παραγωγής. Αυτή τη στιγμή, ο επιχειρηματίας έχει απορροφήσει τις ανατιμήσεις και η όποια προσαύξηση είναι ιδιαιτέρως μικρή. Η δική μου άποψη είναι πως ανεβαίνουν τα πάντα και οι τιμές των καταστημάτων εστίασης παραμένουν σε σταθερό επίπεδο, εάν αναλογιστούμε την αύξηση που παρουσιάζει το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα. Υπάρχουν ανατιμήσεις στην εστίαση, αλλά δεν είναι μεγάλες».

«Θεωρώ πως η σαλάτα πρέπει να κοστίζει τουλάχιστον πάνω από 7 ευρώ. Και θα υποστηρίξω πως τη δεδομένη στιγμή, πέραν του πληθωρισμού, ο καταστηματάρχης πρέπει να πληρώσει Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που για τα ποτά ανέρχεται στο 25%, ενώ για το φαγητό στο 13%. Ο καταστηματάρχης θα πουλήσει τρεις φορές πάνω για να βγάλει τζίρο, ο οποίος θα διοχετευτεί στο προσωπικό που πρέπει να πληρωθεί, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και στις πρώτες ύλες. Οι πρώτες ύλες έχουν σημειώσει άνοδο τιμών και κανένας αρμόδιος δεν έχει μιλήσει. Η χωριάτικη σαλάτα έχει ένα κόστος κοντά στα 2-2,50 ευρώ και μπορεί οι τιμές του e-katanalotis να είναι ενδεικτικές, αλλά το καλό αγγούρι, η καλή ντομάτα και η καλή φέτα δε θα κοστίσουν τίποτα», σημείωσε από την πλευρά του ο Κώστας Σωπασής, ο οποίος είναι πρώην ταμίας του Συνδέσμου Εστίασης, Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου και ιδιοκτήτης μαγαζιού.

Στα ύψη οι πρώτες ύλες

Στήριξη ουσίας από την Πολιτεία ζητούν οι καταστηματάρχες

Διαφορετική άποψη είναι του καταστηματάρχη εστίασης και (άτυπου) υπευθύνου των μαγαζιών εστίασης στην παραλιακή ζώνη Ηρακλείου, Αντώνη Μισαργόπουλου, ο οποίος υποστήριξε πως είναι εκμετάλλευση να πουλιέται η χωριάτικη σαλάτα σε αυτήν την τιμή, καθόσον είναι ένα πιάτο που δεν απαιτεί... εργατοώρες.

«Είναι εκμετάλλευση. Η σαλάτα έχει ένα κόστος στα 1,5-2 ευρώ και είναι ένα φαγητό που δεν απαιτεί εργατοώρες. Δεν απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα ούτε ιδιαίτερη προετοιμασία ούτε αρκετή ποσότητα λαδιού. Εγώ στο μαγαζί μου την έχω στα 4,5 ευρώ. Από ’κει και πέρα, οι αρμόδιοι θα πρέπει να δείξουν τη δέουσα σημασία στις πρώτες ύλες. Ο ιδιοκτήτης εστίασης “μπαίνει μέσα”. Δε βγαίνει εισοδηματικά και οι ανατιμήσεις είναι τεράστιες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λάδι. Πριν από ένα χρόνο, 4 μεγάλα μπουκάλια λάδι, που το καθένα περιείχε 18 λίτρα, κόστιζαν 80 ευρώ. Σήμερα με τις ανατιμήσεις έχουμε φτάσει στα 310 ευρώ. Απαράδεκτο, και η Πολιτεία πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε.

neakriti

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.