Μουσικός με καταγωγή από την Κρήτη παίζει Μπαχ με... κρητική λύρα

 


Γιώργος Καλούδης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα από μουσική οικογένεια με καταγωγή από την Κέρκυρα και την Κρήτη

Ο Γιώργος Καλούδης είναι τσελίστας, λυράρης, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης. Δίνει συναυλίες ανά τον κόσμο σε αίθουσες συναυλιών, αρχαιολογικούς χώρους και καθεδρικούς ναούς, ενώ παρουσιάζει τις συνθέσεις από τη δισκογραφία του, με τα χρώματα του τσέλου και της κρητικής λύρας, με την τεχνική του live-loop-recording, η οποία του επιτρέπει να μεταφέρει στο κοινό ένα μοναδικό στο είδος του ρεσιτάλ, μέσα από ένα ιδιαίτερο ατμοσφαιρικό και πολυδιάστατο ηχητικό περιβάλλον.

Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα από μουσική οικογένεια με καταγωγή από την Κέρκυρα και την Κρήτη. Η πρώτη του γλώσσα έκφρασης ήταν η μουσική και άρχισε να αγαπά το τσέλο από 6-7 χρονών, με την 5η Συμφωνία του G.Mahler να είναι εκείνη που τον έκανε να πάρει την οριστική απόφαση να ξεκινήσει.

Το 2004, ανακάλυψε πως κάποιοι­ λυράρηδες χρησιμοποιούν χορδές τσέλου στη λύρα και την κουρδίζουν, όπως το τσέλο. Αυτό τον συγκλόνισε και συνειδητοποίησε πως όταν έπιανε λύρα, είχε στα χέρια του ένα μικρό τσέλο, «απλώς δεν πατάς τη χορδή αλλά την ακουμπάς με το νύχι» εξηγεί ο ίδιος σε συνέντευξή του. «Σε μια-δυο ημέρες, ό,τι μελωδίες έπαιζα στο τσέλο, άρχισα να τις παίζω στη λύρα. Φτάνοντας στον Μπαχ και στην 1η σουίτα, ξαφνικά έγινε μέσα μου η έκρηξη ενός ηφαιστείου! Εκείνη τη στιγμή, μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω μια τετράχορδη λύρα για να μπορώ να παίξω το έργο αυτό του Μπαχ».

Έκτοτε, η τετράχορδη κρητική λύρα, με την καινοτόμο προσθήκη μιας 4ης σειράς, μπήκε στο οπλοστάσιο του Γιώργου Καλούδη και άρχισε να τη χρησιμοποιεί και στην επαγγελματική του ζωή. Όμως ο Μπαχ παρέμενε μια αυστηρά προσωπική υπόθεση. «Άρχισα να μελετάω τις σουίτες για λόγους προσωπικούς, «ιαματικούς». Σαν να είχα βρει σε αυτήν τη μουσική ένα δικό μου ησυχαστήριο να με «καθαρίζει» από οποιαδήποτε κούραση, στρες κ.ο.κ. Αυτή η ιστορία συνεχίστηκε για επτά χρόνια και μόνο λίγοι φίλοι, πολύ κοντινοί μου, την ήξεραν».

neakriti.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.