Μπλόκαρε πάλι η Τουρκία την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ! – «Δεν έχουν κάνει αρκετά για μας»!

 


Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε μια προσπάθεια να πείσει την Τουρκία να άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η απάντηση ήταν για ακόμα μία φορά αρνητική!

Ο Στόλτενμπεργκ λογάριαζε χωρίς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είπε και την τελευταία κουβέντα: «Δεν έχουν κάνει αρκετά για μας»!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε την Πέμπτη (8/11) ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και πρέπει να κάνουν ακόμη μερικά συγκεκριμένα βήματα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη, είπε επίσης ότι η Τουρκία παρατήρησε ότι η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας υπό τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον ακολουθεί αποφασιστική προσέγγιση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν μνημόνιο τον Ιούνιο. Τότε η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δέχτηκε να άρει το βέτο στις αιτήσεις τους για ένταξη στη διατλαντική συμμαχία ασφάλειας. Οι δυο χώρες ζήτησαν να συμμετάσχουν ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Τουρκία αναζήτησε πρόσθετες εγγυήσεις, όσον αφορά σε Κούρδους μαχητές.

Το πρώτο «άκυρο» είχε δοθεί τον Μάιο πάλι από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου και είχε δηλώσει: «Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.

Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ‘ξενώνες’ για τρομοκρατικές οργανώσεις».

pronews.gr


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.