Αυτά είναι τα Χανιά μας;Κοιμούνται στο δρόμο επειδή είναι Ρομά ..Απεγνωσμένη έκκληση κάνουν οι εκπαιδευτικοί από δημοτικό σχολείο των Χανίων, για μία οικογένεια με 5 παιδιά που έχουν απομονωθεί κοινωνικά, καθώς είναι θύμα ρατσιστικής αντιμετώπισης από ιδιοκτήτες κατοικιών.

Οι δάσκαλοι του 7ου Δημοτικού σχολείου Χανίων θεώρησαν καθήκον τους να εκφράσουν δημόσια την αγωνία τους για πέντε παιδιά που φοιτούν στο σχολείο και η οικογένειά τους αδυνατεί να βρει κανονικό σπίτι, λόγω του ότι είναι Ρομά.

«Κι αυτό», όπως εξηγούν στην επιστολή τους οι εκπαιδευτικοί, «όχι γιατί δυσκολεύονται να πληρώσουν το αντίτιμο του ενοικίου που τους ζητείται (εργάζονται οι άνθρωποι και έχουν αυτή τη δυνατότητα) αλλά γιατί οι ιδιοκτήτες κατοικιών δεν τους προτιμούν για ενοικιαστές, εξαιτίας του ότι είναι μέλη της συγκεκριμένης φυλής».

Στην επιστολή τους τονίζουν ότι είναι «καθήκον μας να τονίσουμε ότι 3 χρόνια τώρα τα παιδιά τους φοιτούν ανελλιπώς στο σχολείο μας, με ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα απ’ τους γονείς τους. Οι τελευταίοι αντιλαμβάνονται πλήρως την αξία του σχολικού θεσμού, νιώθοντας ευγνώμονες τόσο για τη γνώση που παίρνουν τα παιδιά τους,  (κάτι που μας ξαφνιάζει ευχάριστα και μας τιμά ιδιαίτερα ως λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης), όσο και για την αποδοχή που εξασφαλίζουν απ’ τη σχολική μας κοινότητα».

Η τελευταία προσπάθεια αυτής της οικογένειας ήταν η ενοικίαση ενός χώρου έξω από την πόλη των Χανίων αλλά και πάλι δε στάθηκαν τυχεροί. Κάποιοι περίοικοι – γείτονες απαιτούν να αποχωρήσουν αμέσως. Και οι μαθητές μας θα ξαναμείνουν στον δρόμο (στον οποίο έχουν μείνει πολλές φορές ακριβώς λόγω της μη ανεύρεσης στέγης), όπως αναφέρουν.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί ζητούν να ακουστεί αυτή η αγωνία για το παρόν και το μέλλον των μαθητών και της οικογένειάς τους,  κατ’ αρχήν απ’ τον φορέα που οφείλει να κάνει κάτι (Δήμο, Κοινωνική πρόνοια) αλλά κι απ’ το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

«Ζητούμε, δηλαδή, το αυτονόητο: να αναγνωριστεί σε συνανθρώπους μας το δικαίωμα να στήσουν κάπου το σπιτικό τους ώστε σε καιρούς πανδημίας το σύνθημα «βγαίνουμε απ’ το σπίτι ασφαλείς» να έχει κάποιο νόημα  και γι’ αυτούς».

zarpanews.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.