Εργασίες στην “Πύλη της Αμμου” από την Αρχαιολογία


Σε ανασκαφικές εργασίες που είναι απαραίτητες για την εκπόνηση μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του προμαχώνα Mocenigo (ο λόφος στην ανατολική πλευρά της παλιάς πόλης που έγινε γνωστός ως Πύλη της Αμμου) οφείλεται, σύμφωνα με την Αρχαιολογία, το κόψιμο των δέντρων που προκάλεσε προβληματισμό.

Τα αρμυρίκια κόπηκαν προκειμένου να προχωρήσουν οι ανασκαφές στο υπόγειο του προμαχώνα που κάποτε στέγαζε τμήμα της Σχολής Χωροφυλακής. Οι ανασκαφές γίνονται με σκοπό να αποκαλυφθούν τα δομικά στοιχεία του προμαχώνα προκειμένου να συνταχθεί η στατική μελέτη η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα ετοιμορροπίας που παρουσιάζει το μνημείο. Η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης συντάσσεται από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Η προκήρυξη για την σύνταξη της μελέτης είναι θέμα ημερών. «Μας ενδιαφέρει να έχουμε σύντομα τη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης προκειμένου να εντάξουμε το μνημείο το οποίο έχει σοβαρά στατικά προβλήματα στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027», μας λέει η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Στο μεταξύ, τόσο η κοπή των δέντρων στο συγκεκριμένο λόφο όσο και σε άλλα σημεία της πόλης, προκάλεσε τη διαμαρτυρία της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων που σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «τα δέντρα, η σκιά κι η δροσιά είναι υπό διωγμό στα Χανιά».
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «στα Χανιά, ο καθένας έχει μια καλή δικαιολογία για να κόβει δέντρα δημιουργώντας νέες ερήμους στην πόλη, τη μια στο γήπεδο, αργότερα στη διάρκεια της καραντίνας στη Νικηφόρου Φωκά, τώρα στην Πύλη της Άμμου».
Ακόμα η “Οικολογική Πρωτοβουλία” υποστηρίζει ότι «στην έσχατη περίπτωση που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ένα μνημείο, θα έπρεπε να συζητάνε μόνο τη μεταφορά ολόκληρων των δέντρων». Καταλήγοντας, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει από δω και στο εξής να καταψηφίζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε έργο ή ανάπλαση που δεν καταγράφει τα δέντρα και δεν ορίζει ρητά πώς θα διασωθούν και θα φτιαχτούν νέα».

haniotika-nea.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.