Σα σήμερα η απόκρουση του αιώνα!


Στις 7 Ιουνίου 1970 ο Γκόρντον Μπανκς έκανε την απόκρουση του αιώνα.

Βραζιλία και Αγγλία παρατάχθηκαν στο γήπεδο Χαλίσκο της Γουαδαλαχάρα, μπροστά σε 66.000 θεατές, για το ντέρμπι του τρίτου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 
Στο 18ο λεπτό του αγώνα ο Ζαϊρζίνιο έκανε κούρσα από τα δεξιά, απέφυγε έναν αντίπαλο και την κατάλληλη στιγμή στην περιοχή των Άγγλων. Εκεί βρισκόταν ο Πελέ, ο οποίος σηκώθηκε σχεδόν ανενόχλητος, έπιασε μια καρφωτή κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στην κάτω δεξιά γωνία του τέρματος του Μπανκς.
Όλοι έβλεπαν τη μπάλα να χτυπάει στο έδαφος και να κατευθύνεται στα δίχτυα, ενώ οι… μαρτυρίες λένε πως ο Πελέ είχε ήδη αρχίσει να πανηγυρίζει φωνάζοντας ήδη «γκολ».
Ο Μπανκς έκανε μια ενστικτώδη κίνηση, τίναξε το χέρι του, η μπάλα χτύπησε σε αυτό και βγήκε εκτός εστίας!
«Έχω βάλει περισσότερα από 1.000 γκολ, αλλά όλοι θυμούνται αυτό που δεν πέτυχα» είπε έπειτα από χρόνια ο Πελέ για την απόκρουση του Μπανκς. «Ο κόσμος δεν με θυμάται για το Μουντιάλ που κέρδισα το 1966 αλλά γι’ αυτή την απόκρουση. Όποιον συναντάω στον δρόμο, θέλει να του πω μόνο για εκείνη την απόκρουση» έλεγε ο εμβληματικός Άγγλος.
Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο η Αγγλία έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου ηττήθηκε. Ο Μπανκς δεν αγωνίστηκε σε αυτό το παιχνίδι λόγω τροφικής δηλητηρίασης. «Από όλους τους παίκτες που θα μπορούσα να χάσω, έπρεπε να χάσω αυτόν;» δήλωσε ο τότε προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Αλφ Ράμσεϊ.
«Δεν είχα ιδέα πόσο διάσημη θα γινόταν αυτή η φάση. Καταρχάς, δεν συνειδητοποίησα ότι είχα καταφέρει κάτι τέτοιο. Άκουσα τον Πελέ να φωνάζει ‘’γκολ’’, αφού έκανε την κεφαλιά και ακολούθησε μια μαζική, σχεδόν εκκωφαντική οχλοβοή. Παρότι άγγιξα την μπάλα, πίστεψα πως είχε πετύχει γκολ. Μετά αντιλήφθηκα ότι το πλήθος ζητωκραύγαζε για εμένα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω».
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αποκαλύψει στην εφημερίδα «Daily Mail» το σύντομο διάλογο που είχε με τον «Βασιλιά» εκείνη την ημέρα: «Καθώς στάθηκα στα πόδια μου ο Πελέ ήρθε και με χτύπησε φιλικά στην πλάτη λέγοντάς μου: ‘’Νόμιζα ότι ήταν γκολ’’. «Και εγώ το ίδιο»… αποκρίθηκα. Τότε, ο Μπόμπι Μουρ ήρθε και μου χάιδεψε τα μαλλιά. ‘’Μπράβο Μπάνκσι’’, είπε στοργικά» θυμήθηκε, δεκαετίες μετά, ο Μπανκς μιλώντας στον «Guardian».
Πηγή: sdna.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.