Νομοσχέδιο για την Παιδεία: Ομιλία Μητσοτάκη πριν την ψήφιση – Συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής


Ψηφίζεται σήμερα το Νομοσχέδιο για την Παιδεία στη Βουλή, έπειτα από συζήτηση που θα προηγηθεί και στην οποία θα συμμετέχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί. Νέο συλλαλητήριο προγραμματίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Με ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών των κομμάτων συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία που αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

«Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» είναι ο τίτλος του επίμαχου νομοσχεδίου.

Την Τρίτη διεξήχθη η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου και σήμερα το μεσημέρι θα διεξαχθεί συζήτηση επί των άρθρων πριν τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της

Σημειώνεται ότι ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και επί ορισμένων άρθρων, έχει ζητήσει το ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί που αντιδρούν στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μετά και τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν χθες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Νέα διαδήλωση έξω από τη Βουλή για την Παιδεία το απόγευμα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, 19 Μαΐου του 2020

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή έχουν εξαγγείλει για σήμερα το απόγευμα, στις 19:00, οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάργηση της ρύθμισης για τη live μετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες.

Οι καθηγητές δε, κάνουν λόγο για «εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών για προώθηση διαφημίσεων από ιδιωτικές εταιρείες» και για «διαρροή των δεδομένων τους στο διαδίκτυο».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίζεται σήμερα προβλέπει ριζικές αλλαγές σε σχολεία, πανεπιστήμια, αλλά και νηπιαγωγεία.

Αλλαγές έρχονται, μεταξύ άλλων, σε Πανελλήνιες Εξετάσεις, μετεγγραφές φοιτητών, αξιολόγηση σχολείων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, εξετάσεις στο γυμνάσιο, καθώς και πρότυπα και πειραματικά σχολεία.

Αναλυτικά, στις Πανελλήνιες οι Ομάδες Προσανατολισμού από τέσσερις γίνονται τρεις:

  1. Ανθρωπιστικών Σπουδών
  2. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας
  3. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Επιπλέον, από την επόμενη χρονιά θα ισχύουν συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Παράλληλα, επανέρχονται τα Λατινικά ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών αντικαθιστώντας την Κοινωνιολογία. Αυτό θα ισχύσει από τη χρονιά 2021-22, δηλαδή για όσους μαθητές μπουν τον Σεπτέμβριο 2020 στη Β' Λυκείου.

Στο Λύκειο, αλλαγές έρχονται στις εξετάσεις στη Β’ και Γ’ Λυκείου καθώς προστίθεται ένα μάθημα στα εξεταζόμενα, ενώ απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον 10 για την προαγωγή των μαθητών. Ταυτόχρονα, επανέρχεται η αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών, ενώ συστήνεται εκ νέου ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας.

Στο Γυμνάσιο, αυξάνονται από τέσσερα σε επτά τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα. Επίσης, τίθεται βάση 10 σε κάθε μάθημα ή 13 κατά μέσο όρο και προσθήκη ορίου μαθημάτων (4) για δυνατότητα επανεξέτασης τον Σεπτέμβριο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την πιλοτική εισαγωγή των αγγλικών στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, για τις μετεγγραφές, προτείνεται η καθιέρωση βάσης μετεγγραφής (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια) και ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως, για παράδειγμα, η εξέταση του μέσου όρου των εισοδημάτων των τριών τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός. Επιπλέον θα υπάρξει και β’ κύκλος μετεγγραφών, με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

sputniknews.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.