Πριν το μεσημέρι επέτρεπαν στους Σέρβους να έρθουν, μετά το μεσημέρι τους απαγόρευαν!!!

This image has an empty alt attribute; its file name is 101845396_2689256691354328_5410821450430939136_n.jpg

Μπορεί από το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουνίου 2020 τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα να άνοιξαν και πάλι για τους επισκέπτες, όμως και πάλι η ελληνική…”προχειρότητα” έκανε το θαύμα της!

Δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί το σκηνικό που εκτυλίχτηκε στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Ειδομένης, με εκατοντάδες τουρίστες από την Σερβία να επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα αλλά, τελικά, να “βρίσκουν τοίχο” και να γυρίζουν άπραγοι στις εστίες τους!

Τι συνέβη;

Γενεσιουργός αιτία του χάους αυτού ήταν το ΦΕΚ που αναμενόταν να εκδοθεί για την είσοδο και έξοδο από τα χερσαία σύνορα.

Όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Τουρισμού Μάκη Θεοχάρη, τα χερσαία σύνορα με την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία θα παρέμεναν κλειστά ως και την 1η Ιουλίου, ενώ τα σύνορα με την Βουλγαρία επρόκειτο να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου.

Το τελευταίο σήμαινε, πρακτικά, ότι παραθεριστές από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Σερβία που επιθυμούσαν να επισκεφτούν την Ελλάδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το τελωνείο του Προμαχώνα για την διέλευσή τους, χωρίς να υποβληθούν σε καραντίνα 14 ημερών.

Ωστόσο η απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως επιτρέπει, μεν, την είσοδο στους Βούλγαρους και στους Ρουμάνους (λόγω της ένταξής τους στην ΕΕ) αλλά όχι και στους Σέρβους!

Και αυτό παρά το γεγονός ότι εξαρχής είχε γίνει γνωστό, από δηλώσεις και σειρά δημοσιευμάτων, ότι η είσοδος θα επιτραπεί και στους Σέρβους! Αυτή ήταν, άλλωστε, και η ενημέρωση που παρείχαν οι υπάλληλοι στις ελληνικές πρεσβείες στο Βελιγράδι και στο Σαράγεβο!

Το ίδιο ισχύει και για τα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία, αν και η τελευταία αποφάσισε χτες να ανοίξει τα δικά της σύνορα προς την Σερβία!

Το αποτέλεσμα ήταν:

α) όσοι Σέρβοι εισήλθαν στην Βόρεια Μακεδονία “κόλλησαν” στο τελωνείο της Ειδομένης

β) όσοι Σέρβοι εισήλθαν στη Βουλγαρία “κόλλησαν” στο τελωνείο του Προμαχώνα!

Όσοι πρόλαβαν…πρόλαβαν!

Το ενδιαφέρον με την όλη ιστορία είναι το γεγονός ότι το επίμαχο ΦΕΚ εξεδόθη…στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας! Αυτό σήμαινε, πρακτικά, πως μέχρι και εκείνη την ώρα οι συνοριακοί υπάλληλοι δεν είχαν σαφείς διαταγές για το τι έπρεπε να πράξουν, με αποτέλεσμα να επιτρέψουν την είσοδο σε όλους όσους επιχείρησαν μέχρι τότε να μπουν στην Ελλάδα!

Κάτι που έγινε και με τους Σέρβους που “προνόησαν” να αναχωρήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από την πατρίδα τους για να επισκεφτούν την Ελλάδα! Όσοι κατάφεραν να φτάσουν στα σύνορα, να αναμένουν αρκετές ώρες στην ουρά και να προσέλθουν στο τελωνείο πριν την έκδοση του ΦΕΚ…πρόλαβαν και μπήκαν στην Ελλάδα!

Οι υπόλοιποι…αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω άπραγοι! Και αυτό ισχύει όχι μόνο για μεμονωμένους παραθεριστές αλλά και για πούλμαν με Σερβικά γκρουπ που έρχονταν για διακοπές στη Χαλκιδική, τον Σταυρό και την Εϋβοια!

Ακυρώσεις κρατήσεων και σε Θάσο και σε Καβάλα!

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κρατήσεις που είχαν γίνει ακυρώθηκαν, κάτι που ισχύει και για όσους Σέρβους επιθυμούσαν να κάνουν διακοπές στην Θάσο (αλλά και στην Καβάλα, καθώς και στην παραλία Οφρυνίου). Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Σέρβοι επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, και με δεδομένο ότι εδώ και καιρό γίνεται (ή υποτίθεται ότι γίνεται) μια προσπάθεια για να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους παραθεριστές από την Σερβία, μια τέτοια “γκάφα” μόνο ως δυσφήμηση της Ελλάδας μπορεί να χαρακτηριστεί!

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.