Βατόπουλος: Ενδεχόμενη κορύφωση των κρουσμάτων κορονοϊού γύρω στις 15 Ιουλίου

Βατόπουλος

Τον προβληματισμό του για τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως τόνισε, ενδεχόμενη κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται στα μέσα του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ, υπήρξαν 24 νέα κρούσματα, δύο νέοι θάνατοι, 189 συνολικά θάνατοι στη χώρα, ενώ εννέα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Από τα 24 αυτά κρούσματα τα 18 είναι στην Ξάνθη και δύο στη Ροδόπη. Συνολικά τις τελευταίες μέρες είχαμε έξι θανάτους και 91 κρούσματα στην περιοχή της Ξάνθης.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έξαρση των κρουσμάτων αλλά και τους θανάτους στη βόρεια Ελλάδα.

Όπως εξήγησε:

«Υπενθυμίζω ότι στην περιοχή εκεί υπήρχαν κρούσματα από την αρχή σχεδόν της πανδημίας από τον Μάρτιο, αν θυμάμαι, τα οποία ποτέ δεν έγινε δυνατόν να εξαλειφθούν πλήρως. Είναι δηλαδή μια συνεχής εστία εκεί πέρα. Η οποία προφανώς, φούντωσε αυτές τις μέρες από λόγους, οι οποίοι δεν έχουν διευκρινιστεί απολύτως ακόμα, γιατί επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει. Υποθέτω και όλοι υποθέτουμε ότι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των κατοίκων, τις κοινωνικές επαφές που είχαν οι κάτοικοι το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Όσον αφορά στην πιθανότητα η έξαρση του κορονοϊού στην περιοχή να οφείλεται στους κατοίκους της περιοχής που εργάζονται στη Γερμανία και πρόσφατα επέστρεψαν μεταφέροντας, χωρίς να το γνωρίζουν τον ιό, ο κ. Βατόπουλος σχολίασε ότι ενδεχόμενως να είναι αυτό ένα πιθανό σενάριο. Και συμπλήρωσε:

«Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι το πόσο εύκολα μπορεί να εγκατασταθεί ο ιός σε μια περιοχή, πόσο εύκολα μπορεί να προκαλέσει θύματα και πόσο δύσκολα μπορεί να εκριζωθεί».

Σχετικά με τις αφίξεις των τουριστών και τον κορονοϊό ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους ελέγχους που γίνονται στα αεροδρόμια, υπογραμμίζοντας ότι οι υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορα πρέπει να συνεχιστούν, αλλά χρειάζεται και η συνεργασία των πολιτών, ώστε οι υγειονομικές Αρχές να ενημερώνονται άμεσα για ενδεχόμενα κρούσματα.

«Αν είναι να έρθει δεύτερο κύμα όπου να ναι θα αρχίσει να φαίνεται, γιατί ήδη έχουν χαλαρώσει τα μέτρα στην Ελλάδα. Επόμενες ευκαιρίες για κρούσματα θα είναι στις 15 Ιουλίου. Θα έρθουν κρούσματα, καλό θα είναι να είναι διαχειρίσιμα», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος.

sputniknews.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.