13 Ιουνίου 1821: Ο Γεώργιος Δασκαλάκης ή Τσελεπής υψώνει την σημαία της επαναστάσεως στα Σφακιά.

13 Ιουνίου 1821: Ο Γεώργιος Δασκαλάκης ή Τσελεπής (εγγονός του Δασκαλογιάννη), υψώνει την σημαία της επαναστάσεως στα Σφακιά.
Ο Τσελεπής και ο Σήφακας με συνολικά 61 άνδρες συνάπτουν την πρώτη μάχη του 1821 στο Λούλο, εναντίων πολλαπλασίων τούρκων. Το απόγευμα προστέθηκε ο καπετάνιος Βαρδουλομανούσος με 20 άνδρες. Νίκησαν οι Έλληνες, τρέποντας τους τούρκους σε φυγή.
Απ' τους Έλληνες, πέντε τραυματίσθηκαν κι ένας έπεσε στο πεδίο. Οι τούρκοι είχαν δεκαοκτώ νεκρούς.
________________
Γεώργιος Δασκαλάκης ή Τσελεπής
Το πραγματικό του επίθετο ήταν Βλάχος και ήταν εγγονός του Δασκαλογιάννη από τον γιό του Ανδρέα
Γέννημα και θρέμμα της Ανώπολης, είχε μυηθεί στην Φιλική εταιρεία. Αν και αγωνίσθηκε μόλις έξι μήνες, κατάφερε κατά των εχθρών τόσα, όσα άλλοι σε όλο το διάστημα του αγώνα.
Η περιοχή που έπρεπε να έχει υπό την κατοχή του ήταν η Μαλάξα, αυτός έφθασε μέχρι και τα τείχη των Χανίων καίγοντας τις κατοικίες και τα μαγαζιά εκτός των τειχών.
Το προσωνύμιο Τσελεπής του δόθηκε για το αψεγάδιαστο του παρουσιαστικού του, «Φειδίου» είχε σώμα όπως έλεγαν.
Φονεύθηκε ενώ αγωνιζόταν να εκδιώξει από το Σέλινο τους αλλαξόπιστους και συγκεκριμένα στην θέση Σταυρός. Είχε περικυκλώσει τον αρχηγό τους Καούρη και στην προσπάθειά του να διατρυπήσει την σκεπή του πύργου με το ξίφος του, δέχθηκε την μοιραία βολή...
e-sfakia.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.