Το είδαμε και αυτό ! Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε Τούρκο πρόεδρο στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ!

Μπορεί να υπάρχουν αρκετές φωνές που υποστηρίζουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μόνος του και η Τουρκία «απομονωμένη» όμως ένας Τούρκος διπλωμάτης, o Βολκάν Μποζκίρ, φανατικός οπαδός του Ρ.Τ.Ερντογάν, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και πολιτικό στέλεχος του ΑΚΡ, εκλέχθηκε ως νέος πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και μάλιστα (και) με την ελληνική ψήφο!

Πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να εξηγήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ποια λογική υπερψηφίστηκε ο συγκεκριμένος ως νέος πρόεδρος του ΟΗΕ.

Πολύπειρος διπλωμάτης, πάλαι ποτέ υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και βουλευτής από το 2011 με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο Μποζκίρ «εξελέγη» στη θέση του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης με τη συναίνεση των συνολικά 28 κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που συναπαρτίζουν την Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Άλλων Χωρών του ΟΗΕ (Western European and Others Group) και μάλιστα ως ο μοναδικός υποψήφιος της συγκεκριμένης ομάδας.

Η προεδρία της Γενικής Συνέλευσης εναλλάσσεται ετησίως μεταξύ των πέντε γεωγραφικών ομάδων (Regional Groups) των Ηνωμένων Εθνών, με τον πρόεδρο να προέρχεται κάθε χρόνο και από διαφορετική ομάδα. Κράτη όπως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ισραήλ ανήκουν στην Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Άλλων Χωρών.

Η Κύπρος από την άλλη, αν και κράτος-μέλος της ΕΕ, ανήκει στην Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού (Asia-Pacific Group).   

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει γνωστή ήδη από το φθινόπωρο του 2019 την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης με υποψήφιο τον Βολκάν Μποζκίρ.

Βουλευτής του AKP αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Μποζκίρ είναι ο πολιτικός που (που ως πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής) έδωσε το πράσινο φως τον Δεκέμβριο του 2019 προκειμένου να εγκριθεί/επικυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο περί των θαλασσίων οριοθετήσεων από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Ο ίδιος είχε διατελέσει στο παρελθόν μεταξύ άλλων και σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής των Τουργκούτ Οζάλ και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.  

Ο Βολκάν Μποζκίρ έρχεται να αναλάβει την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης σε μια χρονιά ορόσημο καθώς φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο 69χρονος Τούρκος έρχεται όμως παράλληλα να αναλάβει τα ηνία και σε μια περίοδο επαπειλούμενων ανατροπών, με την Τουρκία από την πλευρά της να επαναλαμβάνει επίμονα ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» διεκδικώντας έτσι την ανακατανομή της ισχύος μέσα στις ίδιες τις δομές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης είναι κυρίως συμβολικός, όπως επιλέγουν να σημειώνουν πολλοί.

Είναι όμως παράλληλα και ένας ρόλος προβεβλημένος που κατά κάποιους ενισχύεται καθώς παράλληλα αλλάζουν και οι συσχετισμοί στις τάξεις του ΟΗΕ, ένας ρόλος τον οποίο η Άγκυρα σαφώς και θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει υπέρ της προώθησης-διεθνοποίησης των τουρκικών συμφερόντων και αυτό μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία τα εν λόγω συμφέροντα «αλωνίζουν» από τη Λιβύη έως την Κύπρο και τη Συρία, παραβιάζοντας ψηφίσματα (ουκ ολίγα για την Κύπρο) και αποφάσεις (βλέπε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη) του ιδίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο τρόπος με τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν έχει επιχειρήσει και συνεχίζει να επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» μέσω του ΟΗΕ τα τουρκολιβυκά μνημόνια του 2019 είναι απολύτως ενδεικτικός των τουρκικών διαθέσεων.

Γίνεται ο παραβάτης να είναι παράλληλα και πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού τις αρχές και τις αποφάσεις του οποίου εκείνος παραβιάζει; Προφανώς και γίνεται… Ενίοτε μάλιστα και με τη συναίνεση όλων εκείνων των Δυτικών που κατά τα άλλα καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται.   
via
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.