Τι αλλάζει τη Δευτέρα 25 Μαΐου: Ανοίγουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ – Ξεκινούν οι μετακινήσεις στα νησιά

Ζέπος εστιατόριο, Χανιά - Κριτικές εστιατορίων - Tripadvisor
Η άρση των μέτρων συνεχίζεται τη Δευτέρα 25 Μαΐου οπότε και ανοίγουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ, ενώ απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στα νησιά. Οι νέοι κανόνες.
Το 4ο στάδιο άρσης των μέτρων περιορισμού λόγω κορονοϊού τίθεται σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα, 25 Μαΐου, οπότε και ανοίγει η εστίαση, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, εκκινούν τα πρώτα βήματα προς την επαναλειτουργία του τουρισμού και λειτουργούν εκ νέου οι οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα, τις πύλες τους θα ανοίξουν και τα ΑΕΙ για εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.
Ωστόσο, η άρση των μέτρων συνοδεύεται από νέους, αυστηρούς κανόνες για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν τη Δευτέρα, 25 Μαΐου

Αναλυτικά οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που λειτουργούν ξανά από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, μετά το πολύμηνο «λουκέτο» λόγω κορονοϊού είναι οι εξής:
  • 56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης.
  • 56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών
  • 93.11.10.04: Υπηρεσίες πίστας καρτ.

Πώς θα ανοίξουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ τη Δευτέρα

Το άνοιγμα της εστίασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, μπαρ, από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου θα συνοδεύεται από νέους κανόνες για αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, μέγιστο αριθμό καθήμενων κι άλλα μέτρα.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα έξι άτομα. Ωστόσο, δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Επίσης, όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό πελατών, η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά 2 τ.μ. συνολικής επιφάνειες.
Ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ σύσταση υπάρχει και για τους πελάτες.

Πώς θα στηθούν τα τραπέζια

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να λειτουργούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:
  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκατοστά έως 1,70 εκατοστά.

Τα καταστήματα εστίασης που θα μείνουν κλειστά

Παρά την άρση των μέτρων, τμήμα της εστίασης θα παραμείνει κλειστό είτε διότι δεν διαθέτει εξωτερικό ή ημιυπαίθριο χώρο είτε γιατί οι επιχειρηματίες επιλέξουν να μην ανοίξουν ακόμη.
Το γεγονός αυτό αναγνώρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «ανοίγει ένα κλάσμα της εστίασης - δεν έχουν όλοι επαφή με τον δημόσιο χώρο».
Η επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων προσδιορίζεται μέχρι τις 15 Ιουνίου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.
«Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι οι χώροι εστίασης να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα εξαιτίας της έλλειψης εξωτερικού χώρου, θα κριθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία αν μπορεί να προχωρήσει η διευθέτηση του ζητήματος αυτού και αν τα καταστήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου» δήλωσε.
Στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι περίπου το 30% της εστίασης δεν θα ανοίξει τη Δευτέρα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο Νίκος Νυφούδης, εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης».
Όπως επισημαίνει, αφενός μόνο περίπου 2000 καταστήματα στον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν άδεια για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε υπαίθριο χώρο. Αφετέρου, κάποια καταστήματα θα εξακολουθήσουν πιθανώς να λειτουργούν με take away ή οι επιχειρηματίες θα τηρήσουν στάση αναμονής, κρατώντας τα κλειστά για ένα διάστημα, μέχρις ότου γίνει εμφανές πώς λειτουργούν στην πράξη τα μέτρα σε άλλα εστιατόρια.

«Οι επιχειρηματίες του χώρου έχουν μεγάλο και ειλικρινές άγχος για το τι θα γίνει», αφενός επειδή τα εστιατόρια έχουν υψηλά και ανελαστικά κόστη λειτουργίας» σημείωσε διότι «είτε σερβίρεις 10 άτομα είτε 50 έχεις το ίδιο προσωπικό πάνω-κάτω, αλλά όχι τα ίδια έσοδα», ενώ και οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να προδικάσουν πώς θα κινηθούν οι καταναλωτές.

«Ανοίγουν» τη Δευτέρα και τα νησιά – Πώς θα γίνεται το ταξίδι με πλοίο

Από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών προς όλα τα νησιά, μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς την Κρήτη που έχει ήδη ξεκινήσει.
Από τον Πειραιά έχουν προγραμματιστεί επτά δρομολόγια πλοίων για τη Δευτέρα και συγκεκριμένα δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο - Μυτιλήνη και τέσσερα για Κρήτη.
Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες.
Από το Λαύριο έχουν προγραμματιστεί τρία δρομολόγια: δύο για Κέα - Κύθνο - Σύρο και ένα για Αγ. Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Σαββάτου, οι κρατήσεις στα πλοία κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα για την πρώτη ημέρα απελευθέρωσης των μετακινήσεων προς τη νησιωτική Ελλάδα, αν και εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών εξέφρασαν προβληματισμό εάν η κίνηση θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες.

Τα ταξίδια με πλοίο θα γίνονται πλέον με νέους κανόνες.

Κάθε πλοίο ταξιδεύει με πληρότητα στο 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.
Επιπλέον, πριν από την επιβίβασή τους, επιβάτες θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.
Επιπλέον, θα ισχύουν οι εξής κανόνες:
  • Χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως τέσσερα άτομα, ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.
  • Χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
  • Ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
  • Εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
  • Καθαριότητα και απολύμανση των πλοίων.
  • Αερισμός και κλιματισμός των πλοίων.
Τη Δευτέρα ξεκινά και το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς από τις 25 Μαΐου επιτρέπεται η επανέναρξη της δραστηριότητας των σκαφών αναψυχής.

Ανοίγουν οι οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις

Από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν χρήση των οργανωμένων ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων.
«Το σταδιακό άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων συνεχίζεται. Μετά από τους αθλητές των εθνικών ομάδων και τους αθλητές των σωματείων, έρχεται η σειρά των αθλούμενων πολιτών που θα μπορούν να κάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων. Με νέους κανόνες και νέες συνήθειες. Με καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων στην εγκατάσταση, με περιορισμούς στη χωρητικότητα της εγκατάστασης για να τηρούνται οι αποστάσεις και ενδεχομένως με περιορισμούς στον χρόνο χρήσης ή με τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού. Σκοπός αυτής της σταδιακής μετάβασης στις νέες συνθήκες είναι να ξαναρχίσουν σιγά-σιγά οι πολίτες να αθλούνται και στις οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις με ασφάλεια και εμπιστοσύνη» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση των αθλητικών χώρων είναι η συμπλήρωση και επίδειξη του «δελτίου καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα».

Ανοίγουν και τα Πανεπιστήμια

Τη Δευτέρα ανοίγουν, τέλος, και τα ΑΕΙ προκειμένου να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το εξάμηνο
sputniknews.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.