Τι σημαίνει για το ΠΝ η δημιουργία Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης στο Ναύσταθμο Σούδας;

Αποτέλεσμα εικόνας για πολεμικα πλοια φωτο
Το ΠΝ, μετά από πολλά χρόνια σκέψεων και συζητήσεων, αποφάσισε να δημιουργήσει τη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ), με βάση το Ναύσταθμο Σούδας.
Το ΠΝ, έχει επιλέξει σαν κύρια, αλλά και μοναδική βάση του, το Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Στρατηγικά τοποθετημένος δίπλα με μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και στο κέντρο της ελληνικής επικράτειας, μπορούσε πραγματικά να μειώνει τα επιχειρησιακά του κόστη, έχοντας όλα τα στελέχη του συγκεντρωμένα στο Λεκανοπέδιο Αττικής
Επίσης, με δυο μεγάλα ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας) δίπλα, είχε και μεγάλες δυνατότητες επισκευής των πλοίων σε περιόδους κρίσεων ή ακόμη και πολέμου, ενώ η περιοχή καλύπτεται από την αντιαεροπορική ομπρέλα της ΠΑ (με Patriot αλλά και τα Mirage της Τανάγρας).
Από εκεί, το ΠΝ έστελνε τα πλοία του οπουδήποτε στο Αιγαίο, ενώ είχε και αρκετές μεγάλες ή μικρές μονάδες σε θέσεις φυλακής, σε νησιά. Όταν χρειάστηκε, για παράδειγμα το 1996 με την Κρίση των Ιμίων, ο Στόλος βγήκε σε χρόνο ρεκόρ, και αναπτύχθηκε στις κατάλληλες θέσεις που προβλέπονταν. Με ευκαιρία θυμηθήκαμε και τη μετάδοση σε απευθείας μετάδοση, αλλά ας μην το (ξανα)θίξουμε…
Οι προκλήσεις όμως για το ΠΝ και τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αλλάξει. Οι Τούρκοι έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες να επικρατήσουν σε ένα φλεγόμενο Αιγαίο.
Αν βγάλουν το Στόλο τους μέσα σε ένα Αιγαίο, όπου το ΠΝ θα έχει σε καίρια σημεία υποβρύχια και πυραυλακάτους, παράκτιες πυροβολαρχίες, και φυσικά τις κύριες μονάδες του Στόλου. Συνδυάζοντάς τα όλα αυτά με την ΠΑ, τότε καλά κάνει η Τουρκία που μεταφέρει το μέτωπο της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ΠΝ φυσικά δεν έχει κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Το ΓΕΝ άλλαξε τα επιτελικά σχέδια σε χρόνο dt, και πλέον κύριες μονάδες του Στόλου ναυλοχούν σε καίρια σημεία, όπως στη Ρόδο και την Κάρπαθο. Από εκεί μπορεί να απαντά σε προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την -wannabe- ελληνική ΑΟΖ και φυσικά την υφαλοκρηπίδα μας (που είναι γνωστή και πραγματική).
Έτσι, δεν υπήρξε πρόβλημα να φτάσει κοντά στις προκλήσεις του Oruç Reis, και να δώσει την κατάλληλη απάντηση στον προβλεπόμενο χρόνο. Αλλά είναι προφανές, πως μετά το κατάπτυστο Μνημόνιο της καταρρέουσας κυβέρνησης της Τρίπολης και του Ερντογάν, το ΠΝ πρέπει να δώσει βάση και στην προστασία της περιοχής Νοτίως της Κρήτης. Δεν πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν θα στείλει ερευνητικά σκάφη εκεί, αλλά το ΠΝ πρέπει να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή.
Σε αυτή τη λογική, η δημιουργία της ΔΕΑΜ είναι ίσως η καλύτερη επιλογή. Ο Ναύσταθμος της Σούδας, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά προστατευμένος, έχει πολύ καλές εγκαταστάσεις, καθώς και υποδομές υποστήριξης. Άλλωστε μπορεί να υποστηρίξει το σύνολο των πλοίων του USN, ενώ είναι κοινό μυστικό πως είναι και βάση ανεφοδιασμού σε καύσιμα και πυρομαχικά για τον 6ο Στόλο.
Εκτός από αυτό, υπάρχουν πάντα οργανικά στοιχεία αντιαεροπορικών πυραύλων στο Πεδίο Βολής Κρήτης, σε κοντινή απόσταση ανάπτυξη αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, αλλά το σπουδαιότερο, η 115 ΠΜ με δυο Μοίρες μαχητικών F-16C/D Block 52+. Έτσι, η Σούδα μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα από τα πλέον προστατευμένα στρατιωτικά λιμάνια της Μεσογείου, ουσιαστικά απρόσιτη για οποιοδήποτε θελήσει να την απειλήσει.
Το ΠΝ όμως έχει στελέχη που ουσιαστικά έχουν στήσει τη ζωή τους γύρω από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Έτσι, πολλοί θεωρούν πως μια μετακίνηση στελεχών στη Σούδα θα δημιουργήσει πρόβλημα σε μεγάλο αριθμό στελεχών, που δεν θα καταφέρουν να συνδυάσουν προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Αυτό όμως δεν ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες μας, καθώς πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών του ΠΝ έχουν ήδη ζητήσει να μετακινηθούν στην Κρήτη. Συνεπώς, δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα , καθώς η Σούδα είναι επιθυμία πολλών για βάση τοποθέτησης.
Πάμε τώρα στο “πίσω μέρος του μυαλού” των επιτελών του ΠΝ. Θεωρούμε πως στο πίσω μέρος του μυαλού του ΓΕΝ, είναι η δημιουργία μιας υποδομής, μιας φιλοσοφίας δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα, ενός δεύτερου σπιτιού για το Στόλο. Εκεί δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός εκτοπίσματος, και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και αεροπλανοφόρα. Συνεπώς, δεν θα υπάρξει περιορισμός αν το ΠΝ, όλως τυχαίως, αποκτήσει είτε αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, είτε τα ακόμη μεγαλύτερα, καταδρομικά Ticonderoga.
Όσο κι αν ακούγεται “περίεργο”, η αποδέσμευση πλοίων σαν τα ανωτέρω, εκτός των άλλων προβλημάτων που θα δημιουργούσε στο Στόλο, θα έπρεπε, σε μικρό χρονικό διάστημα, το ΠΝ να μεταφέρει 500 ή 600 οικογένειες στη Σούδα. Αυτό τώρα θα είναι μια έτοιμη διαδικασία, και πολύ σύντομα, θα έχουν λυθεί διάφορα προβλήματα λογιστικής υποστήριξης.
Θα παρακαλούσαμε να μην υπάρξουν σχόλια επί του θέματος, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα στελέχη των ΕΔ είναι άνθρωποι με οικογένειες και προσωπική ζωή. Δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιους να βάλουν σε υπηρεσία πανίσχυρα πλοία, και την ίδια στιγμή να τους αποκόψεις από τις οικογένειές τους ή οι οικογένειές τους να είναι σε αναζήτηση ισορροπίας.
Σε κάθε περίπτωση, η μετακίνηση Μονάδων του Στόλου στη Κρήτη είναι εξαιρετική κίνηση, που φέρνει το ΠΝ και τις Ένοπλες Δυνάμεις κοντύτερα σε περιοχές ενδιαφέροντος, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά και η Λιβύη. Το μόνο που μας απομένει είναι η παραχώρηση των μεγάλων πλοίων από το USN. Σε αναμονή λοιπόν…
ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.