Δείτε πως χάθηκε η παραλία του Κουμ Καπί στην πάροδο των ετών-Σ φωτογραφίες


Μία περιοχή με μία απέραντη αμμώδη παραλία. Δε πήρε άλλωστε τυχαία η Σαμπιονάρα, η πύλη που βρισκόταν στην Ανατολική πλευρά των ενετικών τειχών, το όνομα της, «Πύλη της άμμου».
Φωτο 1: Παραλία Κουμ Καπί 1900
Όσο περνούσαν όμως οι δεκαετίες η οικιστική ανάπτυξη έτρωγε και τμήμα της παραλίας του Κουμ Καπί.
Φωτο 2: Παραλία Κουμ Καπί 1930
Χρόνο με το χρόνο, δεκαετία τη δεκαετία, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες από το αρχείο της σελίδας «Χανιά-Παλιές φωτογραφίες».
Φωτο 3: Παραλία Κουμ Καπί 1950

Φωτο 4: Παραλία Κουμ Καπί 1960
 
Μία απέραντη παραλία το 1900, είχε μεταμορφωθεί σε μία μικρή αστική παραλία τη δεκαετία του 1970.
Φωτο 5: Παραλία Κουμ Καπί 1970
Και στη συνέχεια μίκρυνε ακόμη περισσότερο, μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή της μορφή, όπου η θάλασσα μην έχοντας πια χώρο για να εκτονώσει την ορμή της «τρώει τα σωθικά», της τσιμεντοποιημένης «χαμένης» παραλίας, με τη δύναμη της διάβρωσης. 
Φωτο 7: Παραλία Κουμ Καπί 2016

Η μελέτη ανάπλασης την οποία όλοι περιμένουν, για την προστασία και ανάπλαση της περιοχής, πιστεύουν όλοι πως θα βοηθήσει την περιοχή να ξαναβρεί την χαμένη της αίγλη. 
Προφανώς οι μελετητές ξέρουν καλύτερα από εμάς, πως θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τη δύναμη των στοιχείων της φύσης, που αναζητούν τρόπους και διεξόδους να ισορροπήσουν ξανά. 
Παλιές φωτογραφίες από σελίδα: «Χανιά-Παλιές φωτογραφίες»
kriti24.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.