Πασίγνωστο φάρμακο για πονοκέφαλο προκαλεί εγκεφαλικό και…

Ποιο φάρμακο, σύμφωνα με γιατρούς, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή;
Γιατί οι γιατροί προειδοποιούν όσους είναι άνω των 40 να διακόψουν τη λήψη ιβουπροφαίνης, γνωστό φάρμακο;
Οι γιατροί προτρέπουν τους ανθρώπους που είναι ηλικίας άνω των 40 ετών να σταματήσουν να παίρνουν ένα από τα πιο κοινά αναλγητικά φάρμακα που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια.
Αυτό το φάρμακο είναι η ιβουπροφαίνη, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο με αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετική δράση.
Οι γιατροί προειδοποιούν τους ανθρώπους και τονίζουν ότι οι κίνδυνοι από τη λήψη της μπορεί να αντισταθμίζουν τα οφέλη.
Η ιβουπροφαίνη μπορεί να μειώσει άμεσα τον πονοκέφαλο, αλλά αξίζει το ρίσκο να αποκτήσεις μια καρδιακή πάθηση και εγκεφαλικό;
O Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων της Αμερικής (FDA) το 2005 εξέδωσε μια προειδοποίηση που ανέφερε ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες για μια καρδιακή πάθηση και εγκεφαλικό.
Ανέφεραν ότι ακόμα και με βραχυπρόθεσμη χρήση, αυξάνεται σημαντικά σε ένα άτομο ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ανέφεραν επίσης:
“Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει όσο περισσότερο κάποιος συνεχίζει να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο φάρμακο”.
“Δεν χρειάζεται να έχετε ήδη θέμα με την καρδιά σας για να εκθέσετε τον εαυτό σας σε τέτοιο κίνδυνο και βέβαια μια τέτοια κατάσταση αυξάνει τις πιθανότητες”.
“Οι κίνδυνοι αυτοί κάνουν την ιβουπροφαίνη ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα άτομα άνω των 40 ετών διότι είναι η ηλικία που οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από καρδιακές παθήσεις εκτινάσσονται στα ύψη”.
Η ιβουπροφαίνη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά σχεδόν 20%. Η προειδοποίηση της μη χρήσης μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων έρχεται μετά από ανάλυση που περιλαμβάνει περίπου 10 εκατομμύρια ασθενείς και δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.
Διαβάστε επίσης: Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο επειδή έχουν πιο σύνθετο εγκέφαλο
Το τίμημα για την ανακούφιση ενός απλού πονοκέφαλου είναι μεγάλο και κανείς δεν θα ρίσκαρε τα προσωρινά οφέλη με μακροχρόνια καρδιακά προβλήματα. Η λύση είναι κάποιο άλλο αναλγητικό ή ακόμα καλύτερα η στροφή προς τα φυσικά συστατικά!
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.