Έφυγε από την ζωή ο θεμελιωτής του ΜΑΙΧ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνή οργανισμό CIHEAM και ο επί 25 χρόνια Διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), Αλκίνοος Νικολαϊδης
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Γεωπονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια Αγροτική Οικονομία και Διεθνή Οικονομικά σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης (Oxford Univ) και της Αμερικής (Pennsylvania State Univ., Boston Univ.).  
Ο Αλκίνοος Νικολαϊδης ήταν μία εξέχουσα και πολυδιάστατη φυσιογνωμία. Ένας πρωτοπόρος, με έντονη επιστημονική, κοινωνική και πολιτική δράση και τεράστια προσφορά στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και σε εθνικό, μεσογειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Υπήρξε ο θεμελιωτής του ΜΑΙΧ. Υπηρέτησε το Ινστιτούτο με πάθος, αστείρευτη αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση, πείσμα και ενθουσιασμό. Δημιούργησε ένα ακαδημαϊκό και ερευνητικό Ινστιτούτο διεθνούς κύρους με άρτια υλικοτεχνική υποδομή και ένα σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο. Ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή όταν το Ινστιτούτο έκανε τα πρώτα του βήματα και πέτυχε την αναγνώριση των τίτλων σπουδών σε ευρωπαϊκό, διεθνές και εθνικό επίπεδο. 
Πρόσημα του πάντα η ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο και γνώμονας των αποφάσεων και των πράξεών του τα μακρόπνοα σχέδιά του που οδήγησαν το Ινστιτούτο στην εξέχουσα θέση που κατέχει σήμερα.
Διαμέσου των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και συνεδριακών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου, συνεισέφερε αποφασιστικά στη  διεθνή προβολή της πόλης των Χανίων, στην αξιοποίηση των τοπικών χαρακτηριστικών αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. 
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 15 Ιουνίου, 10:30πμ. 
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.