ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΟΝΕΙΣ! ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ! ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ

cbd46ebd23bbf3c675c0b74c2fbe2102_L-696x338
ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΟΝΕΙΣ! ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ! ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕΑ
Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp).
Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.
Η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με την απασχόληση.Αυξημένη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με το λοιμογόνο παράγοντα έχουν εκείνοι που εργάζονται στην ύπαιθρο, στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε συστήματα αποχετεύσεων, σε σφαγεία, κτηνοτροφικές μονάδες, ή έχουν γεωργικές ασχολίες. Ευάλωτοι σε μόλυνση με λεπτοσπείρωση μπορεί να είναι επίσης οι κολυμβητές σε μολυσμένα ποτάμια και λίμνες, οι κατασκηνωτές και αυτοί που αθλούνται ή παραμένουν σε περιβάλλον με στάσιμα ύδατα.
Ο χρόνος επώασης του νοσήματος σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι 2 έως 30 ημέρες, συνηθέστερα μεταξύ 5-14 ημερών. Η νόσος εμφανίζει ευρύτατο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων, από υποκλινική λοίμωξη σε ποσοστό 90% έως και βαριά μορφή με πολυοργανική προσβολή (Weil’s syndrome) και θνητότητα που μπορεί να ξεπεράσει το 15%.
Η αυξημένη συχνότητα κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές πιθανώς αντανακλά ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και κλιματολογικές παραμέτρους που ευνοούν τη διατήρηση υψηλότερου φορτίου παθογόνου στο περιβάλλον για μεγαλύτερο διάστημα
Τα παιδιά λόγω παρακινδυνευμένης συμπεριφοράς μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, ιδιαίτερα όταν έρχονται σε επαφή με υγρό έδαφος ή λάσπη σε περιβάλλον όπου έχουν ουρήσει ζώα.Δραστηριότητες αναψυχής ή αθλητικού χαρακτήρα, όπως κατά τη διάρκεια κατασκήνωσης, πεζοπορίας στη φύση ή αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως canoe-kayak, rafting, κολύμπι σε λίμνες ή αγώνες σε λασπώδες έδαφος, μπορεί να φέρνουν το άτομο σε επαφή με δυνητικά μολυσμένο περιβάλλον [. Ομαδικές εκδηλώσεις σε συνθήκες υψηλού κινδύνου έκθεσης δημιουργούν προϋποθέσεις για εκτεταμένες συρροές κρουσμάτων σημειακής πηγής, που μπορεί να αφορούν ακόμα και συμμετέχοντες από πολλές χώρες
Η επίπτωση του νοσήματος παρουσιάζει αύξηση την περίοδο Αυγούστου- Οκτωβρίου, όπως παρατηρείται σε περιοχές με εύκρατο κλίμα και πιστεύεται ότι οφείλεται στον συνδυασμό ευνοϊκής θερμοκρασίας και υγρασίας.
Η λεπτοσπείρωση στον άνθρωπο μπορεί να εκδηλωθεί με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων με ήπια μορφή,( πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυαλγία, εμετό) ή βαριά μορφή, (υψηλό πυρετό, ίκτερο, πόνο στην κοιλιά και τους μύες, διάρροια, εξάνθημα καθώς και χαρακτηριστικά έντονα κόκκινα μάτια).
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στη βαριά μορφή, η ασθένεια μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η διάγνωση της λεπτοσπείρωσης επιβεβαιώνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.
Πολλά από τα συμπτώματα που συνδέονται με τη λεπτοσπείρωση μπορεί να αποδοθούν και σε άλλα νοσήματα. Επίσης είναι δυνατόν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μολυνθεί με λεπτόσπειρα να μην εμφανίσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Για τους παραπάνω λόγους πιστεύεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι ένα νόσημα που υποδιαγιγνώσκεται.
Πηγή: www.mothersblog.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.