Από τη Δευτέρα ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς»...



Από τη Δευτέρα ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 22 περιοχές... στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη...


Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις ευρύτερες περιοχές της Καλλιθέας και του Χαλανδρίου στην Αττική, καθώς και της Τούμπας – Τριανδρίας και Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη.
Αποτελεί πιλοτική εφαρμογή, με βάση τις κατευθύνσεις της νέας αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό θα απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του Αστυνομικού της Γειτονιάς.
Η προστασία της γειτονιάς μέσα από μία σειρά δράσεων προληπτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα αποτελούν τη βασική φιλοσοφία του θεσμού, αναφέρει το υπουργείο.
«Είχα δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ότι ο Αστυνομικός της Γειτονιάς αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από τη Δευτέρα ξεκινάμε. Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με τους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι οι κάτοικοι στις γειτονιές θα αγκαλιάσουν και πάλι τον Αστυνομικό της Γειτονιάς, που αυτή τη φορά έρχεται για να μείνει», δήλωσε με αφορμή την εφαρμογή του θεσμού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση
Ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς», από την προσεχή Δευτέρα (23-03-2015) , θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες, σε (22) γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Η εφαρμογή του θεσμού πραγματοποιείται στο πλαίσιο πιλοτικού επανασχεδιασμού, με βάση τις κεντρικές κατευθύνσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη νέα αντεγκληματική πολιτική.
Η βασική φιλοσοφία του θεσμού, που εντάσσεται στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης, περιλαμβάνει σειρά δράσεων προληπτικού και αποτρεπτικού κυρίως χαρακτήρα, για την προστασία και την εξυπηρέτηση των κατοίκων στις γειτονιές της πόλης.
Οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους και επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς. Είναι η καθημερινή «επώνυμη» παρουσία της Αστυνομίας στη γειτονιά, για θέματα ασφάλειας, παραβατικότητας και συναφή ζητήματα, που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Με τη δράση του ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» καθίσταται αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας και καλείται να συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαμεσολάβησης.
Βασική του προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της γειτονιάς σχετικά με αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες ή αδικήματα ενημερώνοντας τους για την εξέλιξη και πορεία των θεμάτων τους.
Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό θα απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του Αστυνομικού της Γειτονιάς, ενώ θα φέρουν πέραν του βασικού τους εξοπλισμού, ειδικό σήμα και κινητό υπηρεσιακό τηλέφωνο.
Ανάλογη υποδομή προβλέπεται και στα Αστυνομικά Τμήματα, όπου λειτουργεί Γραφείο Αστυνομικού της Γειτονιάς με την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.
Τα αποτελέσματα από τον πιλοτικό επανασχεδιασμό θα αξιολογούνται από τις αρμόδιες επιτελικές Υπηρεσίες, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού, στο πλαίσιο της επέκτασης του και σε άλλες περιοχές.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.