Εικόνες εμφυλίου, που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ την 6η Ιανουαρίου 2021, εκτυλίσσονται αυτή την ώρα στη Βραζιλία. Υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, σε κτίρια υπουργείων, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, και ζητούν πραξικόπημα για να φύγει από την εξουσία ο Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Brasilia

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι στις ταραχές συμμετέχουν τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι. Στην Μπραζίλια κατευθύνονται ενισχύσεις από άλλες περιοχές της χώρας. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας βρίσκεται στο Σάο Πάολο.

Η ζώνη γύρω από το Κογκρέσο είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου, που αρνούνται να αποδεχτούν την εκλογή του Λούλα στην προεδρία, κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό. Δεκάδες από αυτούς σκαρφάλωσαν στη ράμπα του κτιρίου και ανέβηκαν μέχρι τη στέγη, όπου κρατούν πανό στα οποία αναγράφεται "να επέμβει στρατός".

Στο κτίριο του Κογκρέσου στεγάζονται η Βουλή και η Γερουσία της Βραζιλίας.

Loaded100.00%
Remaining Time 0:04

Διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης την πρασιά γειτονικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου και του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο. Σε βίντεο οι διαδηλωτές εμφανίζονται να προκαλούν καταστροφές. Οι ζημιές φαίνεται ότι είναι σημαντικές, σε αυτά τα κτίρια που θεωρούνται θησαυροί της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, και φιλοξενούν πολλά έργα τέχνης.

Ο Μπολσονάρου, που ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έφυγε από τη χώρα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Brasilia

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την επιστροφή στην εξουσία, την περασμένη εβδομάδα, του αριστερού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της 30ής Οκτωβρίου. Χιλιάδες εξτρεμιστές οπαδοί του Μπολσονάρου αρνούνται να αποδεχθούν την οριακή νίκη του Λούλα στις εκλογές του Οκτωβρίου, και κατασκήνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες έξω από στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα με αίτημα στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο ίδιος ο Μπολσονάρου, δεν συνεχάρη ποτέ τον Λούλα για την εκλογή του.

Αντιδράσεις 

«Αυτή η παράλογη απόπειρα να επιβληθεί δια της βίας η βούλησή τους δεν θα περάσει» προειδοποίησε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβο Ντίνο με ανάρτησή του στο Twitter. «Θα σταλούν ενισχύσεις», πρόσθεσε.

Το Κόμμα των Εργατών του προέδρου Λούλα ζήτησε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να περιορίσουν τους διαδηλωτές. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr