Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε η κατανάλωση κοκαΐνης στην Ευρώπη εν μέσω πανδημίας

 

Η κατανάλωση κοκαΐνης έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη, το ίδιο και η καλλιέργεια κόκας στην Κολομβία.

Ο ΟΗΕ σε πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει ότι η καλλιέργεια κόκας στην Κολομβία έχει σημειώσει αύξηση 43% συγκριτικά με πέρυσι ένα ιστορικά υψηλό ποσοστό. Στη συνέχεια ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής διακινείται λαθραία στις Ηνωμένες Πολιτείες και από εκεί στην Ευρώπη.

Εν μέσω πανδημίας αύξηση της χρήσης κοκαΐνης

Στη Γερμανία και την Ολλανδία για παράδειγμα κατασχέθηκαν τεράστιες ποσότητες και πολλά δίκτυα διακινητών έχουν καταρρεύσει.

«Η άνοδος του δολαρίου εν μέσω της πανδημίας και η απελπισία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο τους ωθεί να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ και ναρκωτικά αυξάνοντας την προσφορά» αναφέρει ο Ντανιέλ Μεχία, καθηγητής Οικονομικών στην πρωτεύουσα της χώρας, την Μπογκοτά.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία η κατανάλωση κοκαΐνης στη Γερμανία σημείωσε επίσης αύξηση ρεκόρ, και ταυτόχρονα οι αγρότες και οι έμποροι ναρκωτικών στην Κολομβία αύξησαν την παραγωγή, παρά τα όποια μέτρα που πάρθηκαν κατά του κοροναϊού και πρόσθεσαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Από την κοκαΐνη στην… κτηνοτροφία

Το 2017 ο Κολομβιανός αγρότης Ουάιλντερ Φράνκο εντάχθηκε σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για να σταματήσει την παραγωγή κοκαΐνης.

«Αποσύραμε όλα τα φυτά και πήραμε οικονομική βοήθεια όταν το πρόγραμμα ήταν ενεργό (..) Πέντε χρόνια μετά μην την είδατε την κυβέρνηση» εξομολογείται ο ίδιος μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κι έτσι ο αγρότης αντί για μπανανοφυτείες καλλιεργεί ξανά κοκαΐνη.

Ένα μέρος της καλλιεργούμενης γης θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει αποψιλωθεί και ένα άλλο να αξιοποιηθεί με στροφή των αγροτών σε άλλες καλλιέργειες. Η συμφωνία του 2017 περιλάμβανε μια στρατηγική για την απελευθέρωση των αγροτών από τη φτώχεια με επιδοτήσεις για εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως ο καφές, το ζαχαροκάλαμο και οι μπανάνες, και σχέδια για την αγροτική ανάπτυξη.

Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό της συμφωνίας πέφτει στο κενό για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με τη δικηγόρο Πάρρα, επειδή οι ένοπλες ομάδες αναγκάζουν τους αγρότες, τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, να φυτέψουν κόκα.

Από την άλλη πλευρά ο Φρανσίσκο Γκονζάλεζ αποφάσισε να εγκαταλείψει την παραγωγή κοκαΐνης μετά από 35 χρόνια και να στραφεί προς την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια ρυζιού και κακάο.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Αύγουστο, θέλει επίσης να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση. «Ο »παράλογος πόλεμος κατά των ναρκωτικών» δείχνει την αποτυχία της ανθρωπότητας», είχε σχολιάσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Κολομβιανός αγρότης Ουάιλντερ Φράνκο όμως έχει τις επιφυλάξεις του θεωρώντας πως είναι δύσκολο να βρεθεί λύση δίχως τη νομιμοποίηση της κοκαΐνης ενώ η δικηγόρος Πάρρα προχωράει τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας πως το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε εθνικό αλλά σε διεθνές επίπεδο. «Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας».

lawandorder.

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.