Μάχη τα Χριστούγεννα; Ανακαλύψτε το «Takanakuy», μια ιδιόμορφη περουβιανή παράδοση


 Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που σας προσκαλεί να τα γιορτάσετε με αρμονία, ομοφωνία και ειρήνη. Ωστόσο, για ορισμένες κοινότητες των Άνδεων στο νότιο Περού, μια χώρα που αποτελεί μέρος τηςAmazon International, αυτή η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να επιλύσετε τις προσωπικές σας διαμάχες με απάτες. Κυριολεκτικά. 

 Πρόκειται για το αμφιλεγόμενο «Takanakuy», μια βαθιά ριζωμένη παράδοση που ασκείται κυρίως από άνδρες, αλλά και από γυναίκες. Το Takanakuy είναι μια λέξη Κέτσουα που σχηματίζεται από τις λέξεις «Taka» που στα ισπανικά σημαίνει χτυπώ με τις γροθιές και «nakuy» μεταφράζεται ως «να κάνουμε κάτι ο ένας στον άλλον».

Αγαπάτε τα Χριστούγεννα; Στο Περού τα πράγματα είναι διαφορετικά. Φωτογραφία: Reproduction/Agência Andina

Σύμφωνα με ειδικούς, η προέλευση αυτής της «λύσης» των παρεξηγήσεων ανάγεται στην εποχή της αποικιοκρατίας, όταν ορισμένοι Ισπανοί κατακτητές οργάνωσαν, μόλις για την 25η Δεκεμβρίου, συγκρούσεις μεταξύ των υποτελών τους σαν να ήταν κοκορομαχία, ένα έθιμο που έφερε και στην Αμερική. αυτοί.

Όταν ήρθε η ανεξαρτησία και το τέλος της αποικιοκρατίας, αυτό το έθιμο δεν εξαφανίστηκε, αλλά συγχωνεύτηκε με το Huaylía, μια μικτή πολιτιστική παράδοση με προγονικές ρίζες που εκφράζεται σε τραγούδια, τραγούδια και χορούς που αντιπροσωπεύουν το χαρούμενο αλλά και μαχητικό πνεύμα των λαών.αυτόχθονες.

Με αυτόν τον τρόπο, το Takanakuy έχει γίνει μια βαθιά ριζωμένη πολιτιστική έκφραση ακόμη και σήμερα σε επαρχίες όπως η Chumbivilcas (Cusco), η Antabamba (Apurímac), η Huancavelica και η Arequipa, όπου κάθε 25 Δεκεμβρίου διοργανώνονται αγώνες με μπουνιές και κλωτσιές μεταξύ ανδρών, γυναικών, συνήθως νεαρών. άτομα και ενήλικες, που επιθυμούν να διευθετήσουν μια προσωπική ή οικογενειακή καταγγελία ή σύγκρουση συμφερόντων που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους την ίδια ημέρα.

Οι λόγοι για τις συγκρούσεις είναι διαφορετικοί και μπορεί να είναι προσβολή της προσωπικής ή οικογενειακής τιμής και αξιοπρέπειας, σύγκρουση για την κατάχρηση γης ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που αμφισβητούνται, απλήρωτο χρέος, μεταξύ άλλων.

Ο στόχος του Takanakuy είναι η διαμάχη να λυθεί οριστικά στο τέλος του αγώνα και να δοθεί ο λόγος και το δικαίωμα σε όποιον ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή. Τις περισσότερες φορές, η μάχη τελειώνει με μια αγκαλιά μεταξύ αντιπάλων, όπως σε αγώνες πυγμαχίας ή πολεμικών τεχνών.

Η γιορτή συγκεντρώνει ολόκληρη την κοινότητα και πριν από τις μάχες, που συνήθως αριθμούν δεκάδες, χορεύεται και τραγουδιέται η Huaylía, καθώς και άλλοι χοροί ιθαγενείς της περιοχής. Στο τέλος της ημέρας των αγώνων, ολόκληρος ο πληθυσμός γεύεται τυπικό φαγητό και τοστ με αλκοολούχα ποτά.

Φωτογραφία: Reproduction/Agência Andina

κανόνες μάχης

Το Takanakuy ή "Andean Fight Club" έχει σαφώς καθορισμένους κανόνες. Το πρώτο είναι ότι είναι εθελοντικό και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να πολεμήσει μεταξύ τους αν πρώτα δεν αποδεχτεί την πρόκληση αυτού που τους κάλεσε να πολεμήσουν. Ωστόσο, όποιος ανακρίνεται και δεν θέλει ή δεν μπορεί να πολεμήσει μπορεί να εκπροσωπηθεί από ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο που θέλει να υπερασπιστεί την τιμή του. Στην περίπτωση αυτή, εάν ο αμφισβητίας μπορεί επίσης να ορίσει έναν εκπρόσωπο.

Οι μάχες, που αναπτύσσονται με την παρουσία του κοινού σε αρώνες ταυρομαχιών, πλατείες ή άλλους χώρους που καθορίζονται από τους διοργανωτές, διεξάγονται μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου και παρόμοιας ηλικίας. Επίσης δοκιμάζεται οι αντίπαλοι να έχουν παρόμοια φυσική διάπλαση ώστε να μην υπάρχει πιθανό πλεονέκτημα δύναμης.

Ο αγώνας δεν πρέπει να ξεπερνά τα τρία λεπτά και επιτρέπονται μόνο γροθιές και κλωτσιές. Οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, όπως το κεφάλι, καθώς και η επίθεση από πίσω ή όταν ο μαχητής πέφτει στο έδαφος, ρίχνεται πάνω στον αντίπαλο ή κρατιέται από τα χέρια ή το σώμα του για να αποφύγει χτυπήματα, απαγορεύεται αυστηρά και αποκλείεται ο αντίπαλος.που βρίσκεται αντιμέτωπος.

Φωτογραφία: Reproduction/Agência Andina

είδη ένδυσης 

Όσοι σέβονται αυστηρά την παράδοση φορούν πολύχρωμες μάσκες από μαλλί και με σχέδια που αντιπροσωπεύουν την κοινότητα καταγωγής. Φορούν επίσης κόμμωση από λούτρινα ζώα όπως αλεπούδες, ελάφια και πουλιά από τη ζώνη των Άνδεων. Μπορούν επίσης να φορούν καπέλα, σκουφάκια και τσούλο, καθώς και υφασμάτινες ζώνες και κασκόλ.

Επί του παρόντος, οι περισσότεροι δεν φορούν παραδοσιακά ρούχα και αγωνίζονται με ακάλυπτα κεφάλια και πρόσωπα και μπορούν να φορούν μάλλινα, δερμάτινα ή συνθετικά γάντια, με εξαίρεση τα γάντια της πυγμαχίας ή των μικτών πολεμικών τεχνών.

Αν και οι αντίπαλοι μπορεί να φορούν μπότες, δεν πρέπει να έχουν σπιρούνια ή άλλα μεταλλικά αξεσουάρ που θα μπορούσαν να είναι πλεονέκτημα και να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στον αντίπαλο.

Ασφάλεια υπεύθυνη για γύρους 

Η ασφάλεια και η δημόσια τάξη κατά την ανάπτυξη του Takanakuy είναι γενικά ευθύνη των χωρικών περιπόλων, των οποίων τα μέλη είναι εξοπλισμένα με δερμάτινα λουριά και μαστίγια που χρησιμοποιούν όταν παραβιάζονται οι κανόνες μάχης ή/και όταν υπάρχει κάποια έλλειψη ελέγχου μεταξύ τους. παρόντες, όπως η ενδεχόμενη εισβολή στη ζώνη μάχης ή η επίθεση εναντίον ενός από τους μαχητές.

portalamazonia

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.