Κουμ Καπί: Mια ξεχωριστή περιοχή στην πόλη των Χανίων



 Το Κουμ Καπί είναι μια από τις περιοχές των Χανίων με την πλουσιότερη ιστορία. Είναι επίσης ένα από τα πιο γραφικά σημεία της πόλης, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην Παλιά Πόλη των Χανίων και τη συνοικία Χαλέπα.


Το Κουμ Καπί είναι η συνοικία που βρίσκεται ακριβώς έξω από την ανατολική πλευρά του παλαιού τείχους των Χανίων. Είναι χτισμένη σε ένα παραθαλάσσιο σημείο της πόλης με όμορφη παραλία.


Η συνοικία του Κουμ Καπί πήρε την ονομασία της από την τουρκική λέξη ‘‘Kum Kapisi’’, που σημαίνει Πύλη της Άμμου. Η Πύλη της Άμμου ή ‘‘Sabionera’’, όπως ονομάστηκε αρχικά από τους Ενετούς, ήταν όντως μια μεγάλη πύλη στα παλαιά τείχη των Χανίων που οδηγούσε στη θαυμάσια παραλία.


Κουμ Καπί – Μια από τις ομορφότερες παραλίες στην πόλη των Χανίων


Αν κάνετε έναν περίπατο στο Κουμ Καπί, θα εκπλαγείτε ευχάριστα: Η θέα προς την παραλία και την ανατολική ακτή της πόλης είναι υπέροχη. Επίσης, υπάρχουν πολλές καλές καφετέριες και ταβέρνες.

Το Κουμ Καπί αποτελεί γενικά επιλογή των νέων ανθρώπων, αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα βρείτε κόσμο από όλες τις ηλικίες και τις εθνικότητες να διασκεδάζουν εκεί. Οι ντόπιοι συνήθως επισκέπτονται τη συνοικία για έναν απογευματινό καφέ ή για ένα πρώτο ποτό το βράδυ.

Εάν περιπλανηθείτε πιο μέσα από την παραλία προς τις γειτονιές όπου μένουν οι ντόπιοι, θα βρείτε κάποια μοντέρνα κτίρια, αλλά και κάποια από τα παλαιότερα των Χανίων. Αυτό έχει να κάνει με την αξιοσημείωτη ιστορία του Κουμ Καπί.


Κουμ Καπί – μια συνοικία με ιστορία τόσο μοναδική όσο και η θέση της

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής, όταν το Κουμ Καπί πήρε το σημερινό του όνομα, ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα, μια όμορφη και καθαρή συνοικία.
Στα μέσα του 19ου αιώνα, στην περιοχή υπήρχε ένα χωριό, του οποίου οι μόνοι κάτοικοι ήταν φτωχοί Βεδουίνοι από τη Βόρεια Αφρική, που είχαν μεταφερθεί εδώ από τους Οθωμανούς για να εκτελούν τις βαριές εργασίες του λιμανιού των Χανίων.



Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν κανονικά σπίτια στο Κουμ Καπί, μόνο σκηνές και παραπήγματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κατασκευασμένα από τσίγκο. Το μέρος έμοιαζε με μια σημερινή “φαβέλα”.

Μετά το 1913, όταν έγινε η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, και κατά τη διάρκεια των μαζικών ανταλλαγών πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Οθωμανική αυτοκρατορία, οι Βεδουίνοι κάτοικοι του Κουμ Καπί επέστρεψαν στη Βόρεια Αφρική.



Από τις αρχές του 20ου αιώνα, μεγάλες προσπάθειες έγιναν από τους Κρητικούς και την Ελληνική κυβέρνηση για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και υγιεινής στο Κουμ Καπί. Το 1924, πολλοί Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία ήρθαν να ζήσουν εδώ. Η περιοχή βελτιωνόταν καθώς περνούσε ο καιρός, μέχρι που τελικά έγινε η σημερινή όμορφη και φημισμένη συνοικία του Κουμ Καπί.



Η συνοικία του Κουμ Καπί είναι μια από τις πιο όμορφες γωνιές των Χανίων, καθώς προσφέρει υπέροχη θέα προς τη θάλασσα και πολλές αξιόλογες καφετέριες και ταβέρνες. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι βρίσκεται τόσο κοντά στην Παλιά Πόλη των Χανίων, το Κουμ Καπί είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της πόλης, που αξίζει να το επισκεφθείτε.

kambos-village.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.