Πόσο πιθανή είναι η επίσπευση της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών;

 Αν και ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι στενοί του συνεργάτες έχουν επανειλημμένα τονίσει πως οι κάλπες θα στηθούν με την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. “Never say never again” (ποτέ μην ξαναπείς ποτέ) λένε πολύ εύστοχα οι Αγγλοσάξονες, θέλοντας να σημειώσουν την έννοια του απρόβλεπτου. Αυτό ισχύει και στην πολιτική, όπου η κάθε παράταξη ειδικά όταν βρίσκεται στην εξουσία κάνει τις επιλογές της με γνώμονα την εκλογική της νίκη και την παραμονή της στα υπουργικά έδρανα. Αν και ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως θέλει να κινείται θεσμικά, εντούτοις ενδέχεται να αναθεωρήσει λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:



Οι μετρήσεις, όπως η τελευταία της εταιρείας MRB κατέγραψε κλείσιμο της ψαλίδας, ενώ τα ποιοτικά στοιχεία για την υπόθεση Πάτση προκαλούν μια –ελεγχόμενη στην παρούσα τουλάχιστον φάση- ανησυχία. Την ίδια ώρα οι εξελίξεις γύρω από το μείζον θέμα των υποκλοπών και την τροπή που πήραν τα πράγματα με την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών «ανεβάζουν» το πολιτικό θερμόμετρο επικίνδυνα, ενώ αυξάνουν την αβεβαιότητα για το τί ενδεχομένως μπορεί να προκύψει από την επίμαχη έρευνα. Σε ένα άλλο πεδίο, αυτός της ακρίβειας, η Κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να αναχαιτίσει το κύμα, αλλά το κλίμα επηρεάζεται και από άλλες παραμέτρους, όπως είναι οι χαμηλοί μισθοί και οι συντάξεις.

Όλα τα προαναφερθέντα καλλιεργούν τη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πως θα διαμορφωθεί η εικόνα το επόμενο διάστημα. Η Νέα Δημοκρατία ναι μεν προηγείται, σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις, αλλά αυτό δεν φτάνει για να ανοίξει το δρόμο για μια δεύτερη τετραετία. Χρειάζεται μια ισχυρή πλειοψηφία στη δεύτερη αναμέτρηση, αφού βέβαια στην πρώτη με την απλή αναλογική επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα και διατηρήσει δυνάμεις. Σ’ αυτή τη φάση δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει στο να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά τα ίδια τα γεγονότα ενδέχεται να ανατρέψουν  το σχεδιασμό. Είτε έτσι, είτε αλλιώς οι επόμενοι μήνες θα κυλήσουν μέσα σε ένα τοξικό πολιτικό κλίμα με τους δύο βασικούς αντιπάλους να βρίσκονται ήδη στα χαρακώματα.

lykavitos.gr/

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.