«Φρένο» στα δημόσια έργα λόγω ανατιμήσεων - «Θύμα» των ελλείψεων και ο ΒΟΑΚ! (βίντεο)



 “Κόκκινο καμπανάκι” έχει “χτυπήσει” για πολλά δημόσια έργα στην Κρήτη, καθώς μέσα στη δίνη της ενεργειακής κρίσης και των ξέφρενων ανατιμήσεων οι εργολήπτες είτε δεν μπορούν να τα ολοκληρώσουν, είτε επιδιώκουν πίστωση χρόνου ελπίζοντας σε μείωση των τιμών

Σε κίνδυνο βρίσκονται πολλά δημόσια έργα στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα - από κατασκευαστικά έως αντιπλημμυρικά - ενώ καταγράφονται και σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους. Οι ελλείψεις οικοδομικών υλικών είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα η απουσία τους να αγγίζει τον ένα μήνα. Την ίδια στιγμή, οι ξέφρενες ανατιμήσεις αποτελούν “φρένο” για τις νέες παραγγελίες αλλά και τον ρυθμό ολοκλήρωσης των έργων, με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης να προειδοποιεί ότι τίθεται σοβαρό θέμα. Το πρόβλημα είναι αρκετά σημαντικό εάν αναλογιστεί κανείς πως τα περισσότερα από αυτά τα έργα έχουν καταρτιστεί και σχεδιαστεί από τους αναδόχους.

Ειδικότερα, “κόκκινο καμπανάκι” έχει “χτυπήσει” για πολλά δημόσια έργα στην Κρήτη, καθώς μέσα στη δίνη της ενεργειακής κρίσης και των ξέφρενων ανατιμήσεων οι εργολήπτες είτε δεν μπορούν να τα ολοκληρώσουν, είτε επιδιώκουν πίστωση χρόνου ελπίζοντας σε μείωση των τιμών.

Το μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών Ζαχαρίας Αθουσάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, υποστήριξε πως «οι ανάδοχοι των έργων κοιτάζουν το πώς θα “διαλύσουν” το έργο ή το πώς θα το καθυστερήσουν προκειμένου να λυθούν όλα τα προηγούμενα προβλήματα. Πολλά έργα “διαλύονται” και σε πολλά υπάρχει δικαστική διαμάχη ανά την Ελλάδα και όλα θα ολοκληρωθούν πέραν του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος όπως φαίνεται».

Οι ανατιμήσεις είναι τεράστιες σε επίπεδο υλικών. Και το πρόβλημα όπως παρουσιάστηκε σχετίζεται με τη ραγδαία άνοδο των τιμών, η οποία δεν έγινε με τρόπο σταδιακό, αλλά εντός ενός έτους.

«Τα κόστη έχουν πάει στο +30% με 35% και τα έργα έχουν υπαχθεί στο 40-45%, καθότι η μελέτη έδινε το περιθώριο για μια τέτοιου είδους έκπτωση. Ήρθε ο χρόνος υλοποίησής τους μετά από ένα-ενάμιση χρόνο, αλλά οι τιμές αυξήθηκαν ραγδαία μέσα σ’ ένα χρόνο», υποστήριξε ο δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Μαλανδράκης.

Οι ξέφρενες ανατιμήσεις αλλά και οι μεγάλες ελλείψεις υλικών αποτελούν “βόμβα” στα θεμέλια των έργων. Πρόβλημα υπάρχει, ενδεικτικά, με τα ασφαλτικά υλικά, τους γρανιτοκυβόλιθους, τα εισαγόμενα υλικά που ενσωματώνονται σε δημόσια έργα, τα προϊόντα χάλυβα και τα προϊόντα μονωτικών υλικών για οικοδομικά έργα.

«Σε όλο το φάσμα των δημόσιων έργων κάποια εισαγόμενα υλικά δεν μπορεί να έχουν τη σωστή τροφοδοσία για τη σωστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων. Και προπαντός σε έργα που αφορούν Δήμους και Περιφέρειες», είπε ο κ. Αθουσάκης.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι με ποιο τρόπο θα καταβληθούν οι περισσότερες πιστώσεις όταν υπάρχουν στο “κάδρο” ζητήματα όπως το κόστος των πρώτων υλών και οι πληρωμές των εργολάβων και των εργαζομένων. Τον παράγοντα αυτό γνωστοποίησε ο κ. Μαλανδράκης, ο οποίος ανέφερε: «Όταν έρχεται η αναθεώρηση και αναφέρει πως πρέπει να καταβληθούν περισσότερα χρήματα λόγω της αύξησης των τιμών, είναι ένα μεγάλο ερώτημα από πού θα καταβληθούν οι πιστώσεις αυτές. Σε κάποια έργα έχουμε σημαντικές καθυστερήσεις που αφορούν στην προμήθεια των πρώτων υλών λόγω του κόστους αφενός, που είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την πρώτη μελέτη του εργολάβου, και αφετέρου έχουμε θέματα πληρωμών».

“Θύμα” των ελλείψεων και ο ΒΟΑΚ! - Σταμάτησαν τα έργα λόγω απουσίας μεταλλεύματος

“Θύμα” των καθυστερήσεων αποτελούν βασικά έργα στην Κρήτη - από κατασκευαστικά και οδοποιίας έως αντιπλημμυρικά - με την εκτόξευση του κόστους να απειλεί την ολοκλήρωσή τους και την τεράστια έλλειψη υλικών να προκαλεί διαρκώς νέα εμπόδια. Ενδεικτικά είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στα έργα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, τα οποία έχουν σταματήσει εξαιτίας της απουσίας μεταλλεύματος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκος Σκουλάς υποστήριξε πως «τα έργα στον ΒΟΑΚ έχουν προσωρινά σταματήσει γιατί λείπει κάποιο μετάλλευμα, κάποιο εφόδιο το οποίο είναι αναγκαίο για την κατασκευή της αντιολισθηρής ασφάλτου. Έπρεπε να είχε έρθει από τον Οκτώβριο. Δεν έχει έρθει εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία και των παγκόσμιων ανακατατάξεων».

Ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε πως τα έργα τα οποία «καθυστερούν» είναι εκείνα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου. «Είναι έργα κατασκευαστικά και αντιπλημμυρικά που έχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, όπως τοιχία και πάσσαλοι. Και γενικά όλες αυτές οι αντιστηρίξεις των μεμβρανών καθυστερούν», σημείωσε ο κ. Μαλανδράκης.

Είναι αξιοσημείωτο πως το θέμα έχει απασχολήσει και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, που προειδοποιεί για τις συνέπειες της κατάστασης.

Οι εργολήπτες ζητούν την αναθεώρηση των τιμών στα υλικά, ενώ, όπως πολλοί υποστηρίζουν, παραμένουν απλήρωτοι, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η πρόοδος των εργασιών στα μικρά και τα μεγάλα έργα.

 neakriti.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.