Σεπ Μπλάτερ: Λάθος και κακή επιλογή το Κατάρ...

 


... για το Μουντιάλ 2022...


H ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ ήταν «λάθος» και «κακή επιλογή» παραδέχθηκε ο Σεπ Μπλάτερ ο οποίος ήταν πρόεδρος της FIFA όταν έγινε η ψηφοφορία για τη διοργάνωση, το 2010.


Ο Μπλάτερ, μιλώντας σε... ελβετικές εφημερίδες, επανέλαβε ότι πίσω από την επιλογή του Κατάρ βρίσκονται πολιτικές πιέσεις, από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.


«Για εμένα είναι ξεκάθαρο. Το Κατάρ είναι λάθος. Η επιλογή ήταν κακή», δήλωσε ο Μπλάτερ. «Ήταν μια κακή επιλογή και ήμουν υπεύθυνος για αυτό, ως πρόεδρος εκείνη την εποχή», είπε για τη διοργάνωση που ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου.


«Τότε είχαμε συμφωνήσει στην εκτελεστική επιτροπή ότι η Ρωσία θα πρέπει να αναλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2018 και οι ΗΠΑ του 2022. Θα ήταν μια κίνηση ειρήνης αν οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι φιλοξενούσαν το Μουντιάλ ο ένας μετά τον άλλον», συμπλήρωσε.


Όταν ρωτήθηκε γιατί ήταν κακή επιλογή το Κατάρ, ο Μπλάτερ δεν αναφέρθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που αποτελεί τεράστιο ζήτημα από τη στιγμή που η χώρα ανέλαβε τη διοργάνωση. «Είναι υπερβολικά μικρή χώρα. Το ποδόσφαιρο και το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι υπερβολικά μεγάλα για αυτό», απάντησε. Το Κατάρ είναι η πιο μικρή σε έκταση χώρα που διοργανώνει το Μουντιάλ μετά την Ελβετία, που το φιλοξένησε το 1954.


Στη συνέχεια ο Σεπ Μπλάτερ αναφέρθηκε- όπως και στο παρελθόν- στη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι μία εβδομάδα πριν την ψηφοφορία για τη χώρα που θα αναλάμβανε το Μουντιάλ του 2022. στη συνάντηση υπό τον Νικολά Σαρκοζί έδωσε το παρών ο τότε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί και ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, τότε πρίγκιπας διάδοχος του Κατάρ και σήμερα εμίρης.


«Ο Πλατινί μου είπε ότι τον κάλεσαν στο Ελιζέ, όπου ο Νικολά Σαρκοζί μόλις είχε γευματίσει με τον πρίγκιπα διάδοχο του Κατάρ. Ο Σαρκοζί είπε στον Πλατινί “Δες τι μπορείς να κάνεις εσύ και οι συνάδελφοί σου στην UEFA για το Κατάρ, όταν ανατεθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε ο Μπλάτερ.


Όταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ρώτησε τον Πλατινί τι θα γινόταν, εκείνος του απάντησε: «Σεπ, τι θα έκανες αν σου ζητούσε κάτι ο πρόεδρός σου;». Και ο Μπλάτερ λέει ότι αποκρίθηκε: «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα για μένα, επειδή δεν έχουμε πρόεδρο στην Ελβετία».


Ο Μπλάτερ δήλωσε πως ψήφισε την υποψηφιότητα των ΗΠΑ, για το Μουντιάλ του 2022. «Χάρη στις τέσσερις ψήφους του Πλατινί και της ομάδας του από την UEFA, το Παγκόσμιο Κύπελλο πήγε στο Κατάρ και όχι στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε, συμπληρώνοντας πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 14-8.


Ο Πλατινί έχει παραδεχθεί ότι έγινε η συνάντηση με τον Σαρκοζί, αλλά αρνείται πως αυτή επηρέασε την ψήφο του. «Ήξερα ότι ο Σαρκοζί ήθελε οι άνθρωποι από το Κατάρ να αγοράσουν την Παρί Σεν Ζερμέν. Καταλάβαινα ότι ο Σαρκοζί υποστήριζε την υποψηφιότητα του Κατάρ. Αλλά δεν μου το ζήτησε ποτέ, ούτε να ψηφίσω τη Ρωσία (για το 2018). ξέρει την προσωπικότητά μου. Πάντα ψηφίζω αυτό που είναι καλό για το ποδόσφαιρο. Όχι για εμένα, αλλά για τη Γαλλία», δήλωσε το 2013 στον Guardian.


Στην ίδια συνέντευξη- την πρώτη μετά την απαλλαγή του ίδιου και του Πλατινί από τις κατηγορίες για διαφθορά, απόφαση για την οποία έχουν ασκήσει έφεση οι εισαγγελείς στην Ελβετία- επέκρινε και τον διάδοχό του στη FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, για το γεγονός ότι ζει στο Κατάρ.


Ο Ινφαντίνο μετακόμισε από την Ελβετία στη Ντόχα πέρυσι. «Αναρωτιέμαι, γιατί ο νέος πρόεδρος της FIFA ζει στο Κατάρ; Δεν μπορεί να είναι επικεφαλής της τοπικής οργανωτικής επιτροπής. Δεν είναι αυτή η δουλειά του. Υπάρχουν δύο οργανωτικές επιτροπές, μία τοπική και μία της FIFA», δήλωσε.


Με πληροφορίες από Guardian, Washington Post
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.