Οι επτά μορφές καρκίνου που προκαλούνται άμεσα από την κατανάλωση αλκοόλ Διεθνής ομάδα επιστημόνων, αναφέρει σχετικά με το αλκοόλ, πως όταν το θέμα είναι ο καρκίνος, καμία ποσότητα δεν είναι ασφαλής, διότι ακόμα και η κατανάλωση ενός ποτού την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ετησίως ένα στα 25 νέα κρούσματα καρκίνου οφείλονται στο αλκοόλ.

Τα περισσότερα παρατηρούνται σε άτομα που πίνουν πολύ. Αρκετά, όμως, καταγράφονται σε ανθρώπους που δεν υπερβαίνουν τις ισχύουσες συστάσεις για διαφύλαξη της υγείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, επτά μορφές καρκίνου προκαλούνται άμεσα από την κατανάλωση αλκοόλ. Πρόκειται για τους καρκίνους:

 1. Του οισοφάγου
 2. Του ήπατος
 3. Του μαστού
 4. Του στόματος (χείλη και στοματική κοιλότητα)
 5. Του φάρυγγα
 6. Του λάρυγγα
 7. Του παχέος εντέρου (συμπεριλαμβάνεται ο πρωκτός)

Τα ευρήματα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Oncology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, υπολόγισαν ότι το 2020 περισσότερα από 741.000 νέα κρούσματα καρκίνου σε όλο τον κόσμο οφείλονταν στο αλκοόλ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο περίπου 4% όλων των νέων περιστατικών της νόσου.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αυτών (σχεδόν 569.000) καταγράφηκαν σε άνδρες. Ωστόσο τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν τους καρκίνους:

 • Του οισοφάγου (189.700 περιστατικά)
 • Του ήπατος (154.700 περιστατικά)
 • Του μαστού (98.300 περιστατικά)

Τα περιστατικά ήταν περισσότερα στους μανιώδεις πότες, δηλαδή στα άτομα που καταναλώνουν πάνω από 60 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα. Στους ανθρώπους αυτούς καταγράφηκε το 46,7% των νέων περιστατικών.

Ακόμα, όμως, και όσοι καταναλώνουν μέτριες ποσότητες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η μελέτη υπολόγισε πως σε όσους καταναλώνουν λιγότερα από 20 γρ. αλκοόλ ημερησίως καταγράφονται 103.000 νέα κρούσματα καρκίνου. Αντιστοιχούν στο σχεδόν 14% των περιστατικών που σχετίζονται με το ποτό. Ανάμεσά τους, δε, συμπεριλαμβάνονται 41.300 περιστατικά καρκίνου που αφορούν ανθρώπους οι οποίοι κατανάλωναν έως 10 γρ. αλκοόλ την ημέρα.

Πόσο αλκοόλ περιέχει ένα ποτό

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC), ένα ποτό περιέχει 10-12 γραμμάρια αλκοόλ. Ως 1 ποτό ορίζονται:

 • Τα 280-330 ml μπύρας
 • Τα 150-180 ml σαμπάνιας
 • Τα 30-40 ml ουΐσκι ή άλλο αντίστοιχο ποτό
 • Τα 60-80 ml λικέρ
 • Τα 100-120 ml κόκκινου κρασιού

Επομένως, τα 20 γρ. αλκοόλ της νέας μελέτης αντιστοιχούν σε λιγότερα από 2 ποτά την ημέρα και τα 10 γρ. σε λιγότερο από 1 ποτό.

Προγενέστερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε αποκαλύψει ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου ενδεχομένως σχετίζεται με την ακεταλδεΰδη. Η ουσία αυτή αποτελεί υποπροϊόν του μεταβολισμού της αλκοόλης.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι η ακεταλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) των βλαστοκυττάρων. Τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν τους θεμέλιους λίθους όλων των οργάνων και των ιστών του σώματος. Η έρευνα αυτή είχε δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

pronews

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.