Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Ξεκίνησε η δίκη σε ηλεκτρισμένο κλίμα



Στο σκαμνί ο 32χρονος που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια - Θύματα της αιματηρής συμπλοκής στα Ανώγεια, τον Μάιο του 2020, ήταν ο 63χρονος Λευτέρης Καλομοίρης και ο 30χρονος Γιώργος Ξυλούρης

 Σήμερα Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση - σε δεύτερο βαθμό - της υπόθεσης του διπλού φονικού που είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2020 στα Ανώγεια, όπου είχαν βρει τραγικό τέλος ο 63χρονος Λευτέρης Καλομοίρης και ο 30χρονος Γιώργος Ξυλούρης.

Η δίκη θα λάβει χώρα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης (Χανιά), στο εδώλιο του οποίου θα καθίσει ο 32χρονος γιος του αείμνηστου Λευτέρη Καλομοίρη. Ο 32χρονος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης συν ποινή επτά ετών.

Στα δικαστήρια στα Χανιά  έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς συγγενείς και των δυο πλευρών και η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της κλήρωσης των ενόρκων, ενώ υπάρχει έντονη παρουσία της αστυνομίας.

Ας σημειωθεί ότι η εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές: Η πρώτη ήταν τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η δεύτερη αναβολή δόθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Η πολύκροτη υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό τον Απρίλιο του 2021, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων: Μετά από μια πολυήμερη διαδικασία η οποία διήρκεσε τέσσερις ημέρες, ο 32χρονος Ανωγειανός κρίθηκε ένοχος για την πράξη της «ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», καθώς και για «οπλοχρησία», «οπλοφορία» και «οπλοκατοχή». Τελικά, του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία συν ποινή επτά ετών για τις υπόλοιπες πράξεις.

Σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος δεν τέλεσε την πράξη του «σε βρασμό ψυχικής ορμής». Εξάλλου, στον γιο του Λευτέρη Καλομοίρη δεν αναγνωρίστηκε πρωτόδικα κάποιο ελαφρυντικό.

Με αφορμή την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης, η Αλεξάνδρα Σπανάκη, εκ των συνηγόρων του 32χρονου, εξέδωσε μία ανακοίνωση.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 εισάγεται Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κρήτης και πρόκειται να εκδικασθεί μία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων ετών, η οποία τον Μάιο του 2020 συγκλόνισε αφενός την τοπική κοινωνία της Κρήτης και αφετέρου ολόκληρο το πανελλήνιο, έχοντας ως αποτέλεσμα τόσο την τραγική και με άνανδρο τρόπο απώλεια της ζωής του Λευτέρη Εμμ. Καλομοίρη (Ντελικανή), όσο και την καθ’ όλα πρωτάκουστη «ισόβια καταδίκη» του εντολέως μας και γιου του αδικοχαμένου μαντιναδολόγου, Καλομοίρη Μανώλη, ο οποίος αντικρίζοντάς τον νεκρό, αντέδρασε χωρίς ουδεμία σκέψη και αφαίρεσε τη ζωή του δολοφόνου του πατέρα του.

Εν προκειμένω, τον Απρίλιο του 2021 η εκκαλουμένη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων πρωτοφανώς για τα δικαστικά χρονικά μετέστρεψε τις παραδοχές του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου ως προς την αλληλουχία των πραγματικών περιστατικών που έλαβαν χώρα την επίδικη νύκτα, ώστε να στηρίξει την καθ’ όλα άδικη και κατάφορα υπέρμετρη για τον εντολέα μας, επιβληθείσα ποινή της ισόβιας καθείρξεως, παραγκωνίζοντας το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο άδικος θάνατος του Λευτέρη Καλομοίρη από το όπλο του Ξυλούρη Γεωργίου.

Ευρισκόμενος στην τραγική θέση να αντικρίσει την σοκαριστική εικόνα του νεκρού πατέρα του στο έδαφος, ο Καλομοίρης Μανώλης υπό το κράτος συναισθημάτων πανικού, φόβου και έκπληξης, έστρεψε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ενστικτωδώς το όπλο του στον δολοφόνο του πατέρα του, Ξυλούρη Γεώργιο, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις ενέργειές του, πραγματικά περιστατικά που στο σύνολό τους αποτελούν την πλέον χαρακτηριστική και κατεξοχήν περίπτωση υπαγωγής στις περί βρασμού ψυχικής ορμής διατάξεις του ποινικού μας κώδικα.

Δια του παρόντος γνωστοποιούμε πως πρωταρχικό μέλημά μας αποτελεί η ηθική και νομική δικαίωση του εντολέως μας, Καλομοίρη Μανώλη, με την ανάδειξη των ατοπημάτων και των αστοχιών της καθ’ όλα άδικης για εκείνον εκκαλουμένης απόφασης, την αποσαφήνιση της «ουσιαστικής αλήθειας» Ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και την αποδοχή των πραγματικών περιστατικών όπως εκείνα πράγματι έλαβαν χώρα την 2α Μαΐου 2020 και προκάλεσαν τον άδικο θάνατο του πατέρα του, Λευτέρη Καλομοίρη, ο οποίος αποτελούσε μία εξαίρετη προσωπικότητα του νησιού μας, ενασχολούμενος με την κρητική παράδοση, ως συγγραφέας βιβλίων και χοροδιδάσκαλος, πάντοτε προωθώντας τις αξίες και τις παραδόσεις του τόπου του, χωρίς ουδέποτε ο ίδιος να οπλοφορεί και να ασχοληθεί με όπλα».

Το σκεπτικό της απόφασης

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ το neakriti.gr, πριν από περίπου ένα χρόνο, στο σκεπτικό της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων, ο Γιώργος Ξυλούρης πυροβόλησε τον Λευτέρη Καλομοίρη τουλάχιστον ταυτόχρονα και όχι προγενέστερα από τους πρώτους πυροβολισμούς που δέχτηκε από τον κατηγορούμενο.

Υπενθυμίζεται ότι στο βούλευμα, με το οποίο είχε παραπεμφθεί να δικαστεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων ο 32χρονος άνδρας, αναφερόταν ότι υπήρξε πάλη μεταξύ του Λ. Καλομοίρη και του Γ. Ξυλούρη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τελευταίος πυροβόλησε τον Λευτέρη Καλομοίρη. Εν συνεχεία, σύμφωνα με το βούλευμα, στο σημείο έφτασαν ο αδερφός του Καλομοίρη, αλλά και ο γιος του, ο οποίος, βλέποντας τον πατέρα του να κείτεται αναίσθητος στο έδαφος, έβγαλε το πιστόλι και πυροβόλησε τον Γιώργο Ξυλούρη.

Ωστόσο, στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη διάρκεια της προηγηθείσας πάλης και πάντως τουλάχιστον σε ταυτόχρονο χρόνο και όχι προγενέστερα από τους δύο πρώτους πυροβολισμούς του κατηγορούμενου προς τον Γεώργιο Ξυλούρη, και αφού ο τελευταίος (Γεώργιος Ξυλούρης) είχε καταφέρει να σηκωθεί από το έδαφος μετά την τρικλοποδιά και την επακολουθήσασα πάλη, ο Ξυλούρης Γεώργιος του Ιωάννη έπληξε τον Καλομοίρη Ελευθέριο του Εμμανουήλ με το πιστόλι μάρκας (...) που έφερε στο χέρι του, όχι εξ επαφής, αλλά από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση, που δύναται να προσδιοριστεί μεταξύ των 25 έως 45 εκ., σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. (...) ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κρήτης».

Εξάλλου, σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, δεν αποδεικνύεται ο ισχυρισμός που είχε προτάξει ο κατηγορούμενος, ότι είδε τον πατέρα του και τον άγγιξε, πριν πυροβολήσει τον Ξυλούρη. «Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου, ότι είδε νεκρό τον πατέρα του και τον άγγιξε (...), δεν αποδεικνύεται από τα αντικειμενικά ευρήματα από τα οποία προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος ήρθε από πίσω και από τα αριστερά του Γεωργίου Ξυλούρη, απ’ όπου και τον έπληξε. Εάν είχε αγγίξει πρώτα τον νεκρό πατέρα του, αυτό σημαίνει ότι θα βρισκόταν ακριβώς έμπροσθεν του Γεωργίου Ξυλούρη και οι βολές προς τον Γεώργιο Ξυλούρη θα είχαν διαφορετική κατεύθυνση και φορά», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Η απολογία του 32χρονου - «Δε θυμάμαι πόσες φορές τον πυροβόλησε και πού»

Της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του 32χρονου Κρητικού είχε προηγηθεί η απολογία του. «Τον Ξυλούρη αν τον πυροβόλησα μία ή επτά φορές δε θυμάμαι. Εγώ τον σκότωσα, αλλά δε θυμάμαι πόσες φορές τον πυροβόλησα και πού», είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, κατά την απολογία του ο 32χρονος. Σε ερώτηση της Έδρας για το τι θα έκανε εάν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, ο κατηγορούμενος είχε πει πως δε θα άλλαζε τίποτα. «Για το μόνο που μετανιώνω», είπε τότε χαρακτηριστικά, «είναι πως δεν πήρα τους γονείς μου να φύγουμε από τη νοσηρότητα των Ανωγείων».

Ο κατηγορούμενος μίλησε, επίσης, για την τεράστια αγάπη και αδυναμία που έτρεφε στον πατέρα του, που - όπως είπε - ήταν ο φίλος και κολλητός του, ενώ ολοκληρώνοντας την απολογία του τότε είχε επισημάνει ότι «εδώ και έναν χρόνο δεν έχω βρει ακόμα τη δύναμη να συγχωρήσω αυτόν τον άνθρωπο που σκότωσε τον πατέρα μου. Μακάρι να το κάνω...».

neakriti.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.