Στο «στόχαστρο» της Εφορίας τα Airbnb για απόκρυψη εισοδημάτων Στην «πρώτη γραμμή» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για απόκρυψη μεγάλων εισοδημάτων, με διάφορους τρόπους που μετέρχονται οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, αντλώντας στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com κ.α., αλλά και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, βάζουν στο «μικροσκόπιο» τα εισοδήματα των ιδιοκτητών που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω καταχωρίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram), προκειμένου να διαπιστώσουν εάν δηλώθηκαν εν μέρει ή στο σύνολό τους ή αποκρύφθηκαν από την εφορία.

Ο συγκεκριμένος κλάδος την τελευταία τουριστική περίοδο, γνώρισε πιένες, καθώς ο τζίρος του προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής τουριστικής δαπάνης.

Έλεγχοι κατά προτεραιότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους. Ενώ, θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε2.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών. Στους παραβάτες θα επιβληθούν έξτρα φόροι και πρόστιμα που φτάνουν τα 5.000 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ θα απευθύνει πρώτα σημειώματα στους παραβάτες, προκειμένου να συμμορφωθούν. Όσοι δεν προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις, είτε δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, εκτός από την επιβολή του προστίμου, θα δουν το ακίνητό τους να διαγράφεται από τις ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν αναρτηθεί προς εκμετάλλευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO του ομίλου της Expedia για τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής.

lykavitos

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.