Τότε θα γίνουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές [ημερομηνίες]



 Στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023 πρόκειται να διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό ανακοινώθηκε χθες και επίσημα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ως προς την κυβερνησιμότητα των Δήμων, περιλήφθηκαν όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν από το 2019 και μετά, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να κυβερνηθούν στοιχειωδώς, γιατί δεν θα μπορούσαν να έχουν υλοποιήσει τίποτα αν ήταν έρμαιοι συνεχώς των μειοψηφιών οι οποίες δεν ήταν εκεί για να εκφράσουν τα συμφέροντα του τόπου, αλλά για να βάλουν τρικλοποδιές στους εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες ώστε να μην υλοποιήσουν το έργο τους. Και αυτό οφειλόταν σε μία πρωτοφανή α λα καρτ απλή αναλογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Δόθηκαν αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές και στις επιτροπές ποιότητας ζωής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα της αδράνειας που θα προκαλούσαν όλες αυτές οι ατέρμονες συζητήσεις, αλλά κυρίως ψηφίστηκε νέος εκλογικός νόμος για τους Ο.Τ.Α.. Έτσι στις 8 Οκτωβρίου 2023 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, ο νόμος αυτός θα δίνει τη δυνατότητα στον Δήμαρχο και στον Περιφερειάρχη που θα εκλεγεί, να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο με την ψήφο τους επέλεξαν οι πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα αλλά και όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, είχε παραπέμψει στο σχετικό νόμο, τονίζοντας ότι: «Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που ορίζεται από τον νόμο και η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει αυτή την ημερομηνία».

Ποιος είναι, όμως, ο νόμος στον οποίο αναφέρεται ο κ. Βορίδης: Πρόκειται για το Ν 4804/2021 (Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών και λοιπές διατάξεις), ο οποίος αναφέρει:

-Στο άρθρο 5, παρ. 2 (σ.σ. για τις δημοτικές εκλογές): Η εκλογή διεξάγεται τη δεύτερη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου. Αν δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με το άρθρο 24, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, σύμφωνα με το άρθρο 25.

-Στο άρθρο 43, παρ. 2 (σ.. περιφερειακές εκλογές) Η εκλογή γίνεται την ίδια ημέρα με τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με το άρθρο 5.

makthes.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.