Αγιά Σοφιά: Και επίσημα τζαμί! Το διάταγμα με την υπογραφή Ερντογάν

Το επίσημο έγγραφο με το οποίο μετατρέπει και με την βούλα την Αγία Σοφία σε τζαμί υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις 20.53 απόψε θα κάνει διάγγελμα ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ελάχιστα λεπτά είχαν περάσει από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας με την οποία ακύρωνε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο είχε μετατραπεί σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε την υπογραφή του σε ένα νέο διάταγμα με το οποίο η Αγιά Σοφιά γίνεται τζαμί.

Το διάταγμα το ανέβασε και στο twitter και το συνόδευε με την εξής φράση: «Με τις καλύτερες ευχές μου».

«Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», αναφέρει το διάταγμα που υπέγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν.


Εικόνα
Νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

.newsit.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.