Χαλέπα, η αριστοκρατική συνοικία των Χανίων [φωτο]


Η Χαλέπα είναι μία από τις ωραιότερες και ιστορικότερες συνοικίες των Χανίων και βρίσκεται ανατολικά από τα Χανιά στον παραλιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο και το Ακρωτήρι.

Σήμερα η Χαλέπα θεωρείται η αριστοκρατική συνοικία των Χανίων με τα επιβλητικά μέγαρα και τις πολυτελείς επαύλεις.


Η Χαλέπα είναι γνωστή σαν ο τόπος όπου διαδραματίστηκαν τα σπουδαιότερα πολιτικά γεγονότα στα τέλη του 19ου στην Κρήτη. Στη Χαλέπα ήταν το ανάκτορο του Ύπατου Αρμοστή, δηλαδή του διοικητή της ημι-αυτόνομης Κρήτης επί Κρητικής Πολιτείας. Εδώ και οι πρεσβείες των προστάτιδων Μεγάλων Δυνάμεων την ίδια περίοδο.

Την Χαλέπα επέλεξε σαν τόπο κατοικίας του ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μία σημαντικότατη πολιτική προσωπικότητα με καθοριστικό ρόλο ως πρωθυπουργός της Ελλάδας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή για το ελληνικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα.


Το σπίτι είχε κτίσει το 1877 ο πατέρας του Ελευθέριου, ο Κυριάκος Βενιζέλος. Την εποχή εκείνη η Χαλέπα θεωρούνταν μακρινό προάστειο, χωρίς καν αμαξητό δρόμο να επικοινωνεί με τα Χανιά. Ομως στη Χαλέπα το κλίμα ήταν καλύτερο αφενός και αφετέρου εκεί κατοικούσε η εκλεκτότερη μερίδα των "πολιτών της πρωτεύουσας", δηλαδή των Χανίων, παλιάς πρωτεύουσας της Κρήτης. Και βέβαια στη Χαλέπα ήταν συγκεντρωμένα τα Γενικά προξενεία και τα κονσολάτα των Μεγάλων Δυνάμεων, η μετέπειτα "μεγάλη διπλωματική σχολή" που εκπαίδευσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η οικία Ελευθερίου Βενιζέλου σήμερα στεγάζει το Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών και Mελετών "Eλευθέριος K. Bενιζέλος" και βρίσκεται στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου. Στους στόχους του ιδρύματος περιλαμβάνεται η ανάδειξη της ιστορικής οικίας του μεγάλου πολιτικού σε μουσείο.


Στη Χαλέπα είχαν την έδρα τους ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής της Κρήτης, οι πρόξενοι των Μεγάλων Δυνάμεων και η Γαλλική Σχολή Καλογραιών του τάγματος Σαν Ζοζέφ.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διατηρούσε, επίσης, τη μόνιμη κατοικία του (στη θερινή οικία που είχε χτίσει ο πατέρας του, Κυριάκος) στο θέρετρο της Χαλέπας, η οποία σήμερα στεγάζει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και το Μουσείο Ελ. Βενιζέλου στην πλατεία Έλενας Βενιζέλου.


Στην οδό Δαγκλή βρίσκεται ο ρωσικού ρυθμού ναός της Αγίας Μαγδαληνής, ο οποίος οικοδομήθηκε από τον Πρίγκιπα Γεώργιο Α'. Τέλος, ένα από τα αξιοσημείωτα σημεία της περιοχής είναι τα Ταμπακαριά, τα παλιά βυρσοδεψεία, που μοιάζουν με σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας.


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.