Κλινική «Ταξιάρχαι»: Στον εισαγγελέα ως ύποπτοι για κακούργημα πέντε μέλη της διοίκησης και γιατροί

Ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, 13 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην κλινική «Ταξιάρχαι» και μολύνθηκαν με κορονοϊό έχασαν τη μάχη.

Στον εισαγγελέα ως ύποπτοι για κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη κατά του κορονοϊού καλούνται να καταθέσουν πέντε στελέχη της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, όπου τον Απρίλιο παρουσιάστηκαν κρούσματα, ενώ κάποιοι ασθενείς απεβίωσαν. 

Τα στελέχη καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση από τον Εισαγγελέα, ενώ ανάμεσά τους είναι μέλη της Διοίκησης της κλινικής αλλά και γιατροί. Η κατάθεση αφορά την παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα που χαρακτηρίζεται κακούργημα αν η πράξη είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ).

Στην υπόθεση είχε παρέμβει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βαγγέλης Ιωαννίδης ζητώντας προκαταρκτική έρευνα, καθώς στα τέλη Απριλίου εντοπίστηκαν συνολικά 28 κρούσματα κορονοϊού, μεταξύ των νοσηλευομένων και των επισκεπτών ασθενών καθώς και του προσωπικού. Μάλιστα κάποιοι από τους ασθενείς που μολύνθηκαν με τον κορονοϊό κατέληξαν. 

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, 13 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην κλινική έχουν αποβιώσει προσβεβλημένοι από τον ιό.

Την έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας Νίκος Αντωναράκος, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας συγκεντρώθηκαν στοιχεία από τα αρχεία της κλινικής, πραγματοποιήθηκε αυτοψία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και ζητήθηκαν πορίσματα από τις αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές για την τήρηση των πρωτοκόλλων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. 

Περισσότεροι από 25 μάρτυρες έχουν καταθέσει για την υπόθεση, μεταξύ αυτών, και στελέχη του ΕΟΔΥ, ενώ κάποιοι φέρονται να έκαναν αναφορές σε ελλιπή μέτρα προστασίας που τηρήθηκαν το επίμαχο διάστημα από το νοσοκομείο. 

Σε δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί ο εκπρόσωπος της κλινικής «Ταξιάρχαι» είχε αναφέρει ότι το νοσοκομείο τήρησε όλα τα μέτρα προστασίας με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα, είχε αποδώσει την διασπορά σε εξωτερικό ασθενή που πήγε, προσβεβλημένος ήδη με τον ιό, για αιμοκάθαρση και είχε υποστηρίξει πως όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη συνέχεια, αφορούσαν περιπτώσεις που σχετίζονταν μόνο με το τμήμα τεχνητού νεφρού και κανέναν άλλον χώρο της κλινικής

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εξηγήσεων, ο Εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα αποδώσει ποινικές ευθύνες ή όχι.

Οι περιπτώσεις του άρθρου 285 ΠΚ για τις οποίες καλούνται σε εξηγήσεις ως ύποπτοι οι πέντε υπεύθυνοι της κλινικής, προβλέπουν ποινή κάθειρξης έως 10 ετών σε όποιον ευθύνεται για μετάδοση ασθένειας σε άνθρωπο, τουλάχιστον 10 ετών αν προκλήθηκε θάνατος αλλά και ισόβια κάθειρξη αν η πράξη οδήγησε σε θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

sputniknews.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.