Οι αρπαχτές της καραντίνας

Οι αρπαχτές της καραντίνας

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News

Εκατομμύρια ευρώ στα δικά τους παιδιά εν μέσω κρίσης - Απίστευτες καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις και απευθείας αναθέσεις

Κάποιοι φαίνεται πως όντως μετέτρεψαν την κρίση σε ευκαιρία. Απίστευτες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, για απευθείας αναθέσεις σε… γνωστούς και ημετέρους και για εταιρείες που εν μία νυκτί θησαύρισαν. Τι λέει η αντιπολίτευση, τι απαντά η κυβέρνηση.

Μεγάλο θέμα έχει προκύψει με την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, αφού φαίνεται πως κάποια από αυτά αγοράστηκαν σε εξωπραγματικές τιμές… Υπάρχουν καταγγελίες πως ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και μέχρι πρότινος και Ηπείρου) ξεκίνησε τη διαδικασία προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», αναρτώντας δηλαδή στη Διαύγεια τρεις διαφορετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος αντί μίας που θα έπρεπε.

Την 1η Μαρτίου ζητούσε προσφορές για 10 είδη ατομικής προστασίας. Στις 10 Μαρτίου ζητούσε 75.000 τεμάχια μάσκας τύπου FFP3 και στις 17 Μαρτίου ζητούσε 3.800 στολές τύπου TYVEC.

Στις δύο τελευταίες προσκλήσεις κηρύχθηκαν ανάδοχοι δύο εταιρείες με προσφορά 16,4 ευρώ ανά μάσκα και 18,6 ευρώ ανά στολή.

Την ίδια μέρα για τα ίδια ακριβώς είδη, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Αττική) έδωσε μόλις 4,4 ευρώ ανά μάσκα (σε αντίθεση με τα 16,4 ευρώ που έδωσε η 6η ΥΠΕ) και 8 ευρώ για κάθε στολή (σε αντίθεση με τα 18,6 ευρώ).

Δημοσιεύματα αποκάλυψαν πως ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ έχει συγγενική σχέση με την οικογένεια που κατέχει την εταιρεία, στην οποία ανατέθηκε η προμήθεια των υπερκοστολογημένων μασκών!

Επίσης, φαίνεται πως υπάρχει στενή επαγγελματική σχέση των δύο εταιρειών, με τον ιδιοκτήτη της δεύτερης (από την οποία το κράτος αποφάσισε να αγοράσει τις πανάκριβες στολές) να είναι και στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ!

Γιατί λοιπόν αποφασίστηκε να αγοραστούν οι μάσκες και οι στολές τόσο ακριβότερα στην 6η ΥΠΕ σε σχέση με τα ποσά που δόθηκαν στην 1η ΥΠΕ; Είναι άραγε τυχαίες οι συγγενικές σχέσεις μεταξύ του διοικητή της συγκεκριμένης Υγειονομικής Περιφέρειας με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που θα θησυαρίσει από τις μάσκες; Ή είναι τυχαίο το ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που θα μοσχοπουλήσει τις προστατευτικές στολές είναι «γαλάζιο» στέλεχος;

Από τη μεριά του ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ουδεμία σχετική απευθείας ανάθεση έλαβε χώρα» και πως «τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την προμήθεια του συγκεκριμένου υλικού». Επίσης κάνει λόγο για «σκόπιμη στρέβλωση της αλήθειας» από όσους τον κατηγορούν…

Πώς κουκουλώθηκε η υπόθεση

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης απέφυγε να απαντήσει στη Βουλή για τη συγκεκριμένη υπόθεση στις ερωτήσεις τις αντιπολίτευσης. Αντίθετα, διάταξη που μπήκε σε σχέδιο νόμου του υπ. Υγείας προβλέπει ότι όλες οι δαπάνες που έγιναν εν μέσω κορωνοϊού θεωρούνται νόμιμες, ανεξαρτήτως της ποσότητας και της ποιότητας των παραδοτέων, του χρόνου και του τρόπου καταβολής! Θεωρούνται νόμιμες ακόμη και αν δεν έχει προηγηθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου αυτός απαιτείται!

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποσκοπεί σε κάλυψη από πλευράς της κυβέρνησης, του διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Αναθέσεις εκατομμυρίων από μετακλητούς

Εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, για πρώτη φορά συστάθηκε Τεχνική Υπηρεσία, επιπέδου Διεύθυνσης στο υπ. Μετανάστευσης, που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Νότη Μηταράκη και δεν στελεχώνεται από δημοσίους υπαλλήλους αλλά από μετακλητούς που ορίζονται από τον ίδιο τον Υπουργό.

Στη νέα υπηρεσία δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης προμηθειών, παρακάμπτοντας τη Διεύθυνση Προμηθειών του υπουργείου! Προϊστάμενος ορίστηκε ένας μετακλητός, στέλεχος της ΔΑΚΕ, ο οποίος φαίνεται να είχε στο παρελθόν επαγγελματικές σχέσεις με τη ΝΔ.

Η πρώτη του πράξη ήταν να προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση για την κατασκευή εγκατάστασης προσφύγων στη Μαλακάσα έναντι 4.445.000 ευρώ! Η πρόσκληση για την απευθείας ανάθεση βγήκε στις 7 Απριλίου ενώ το ΦΕΚ του διορισμού του βγήκε 2 μέρες αργότερα, στις 9 Απριλίου! Με απλά λόγια, φαίνεται πως έσπευσε να αναθέσει το έργο δύο μέρες πριν διοριστεί επίσημα…

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εταιρεία «φάντασμα»;

Με απόφαση του στις 10 Απριλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ courier φαίνεται πως ανέθεσε το έργο για την κατασκευή και τη λειτουργία του e-market place (ηλεκτρονικό κατάστημα), σε εταιρεία που συστήθηκε μόλις μία μέρα πριν!

Πολλοί τονίζουν πως ένα τέτοιο έργο απαιτεί εμπειρία και προσωπικό, κάτι που δύσκολα θα διαθέτει η συγκεκριμένη νεοσύστατη εταιρεία, η οποία, όπως υποστηρίζουν από την αντιπολίτευση, δεν διαθέτει ούτε ιστοσελίδα, ούτε καμία άλλη δημόσια παρουσία.

Η εταιρεία μάλιστα θα λάβει 250.000 ευρώ, συν υψηλά ποσοστά από πωλήσεις, συνδρομές και διαφημίσεις. Καθόλου άσχημα για εταιρεία μίας ημέρας…

Η καταγγελία Πολάκη για τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου

Με ανάρτηση του στο facebook ο Παύλος Πολάκης κατήγγειλε πως η Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχώρησε σε απευθείας ανάθεση αξίας 24.552 ευρώ για «Παροχή Υπηρεσιών Νομικής Υποστήριξης» σε δικηγόρο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν μετακλητός συνεργάτης του αρμόδιου υπουργού.

Επί της ουσίας, πρόκειται για αλλαγή σχέσης συνεργασίας του δικηγόρου με το δημόσιο, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτιέται αν αυτό έγινε για να αυξηθεί ο μισθός του...

Το μυστήριο με τις απολυμάνσεις των φυλακών

Η διαδικασία της απολύμανσης - απεντόμωσης των φυλακών φέρεται να ανατέθηκε με απόφαση της ΓΓ αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφίας Νικολάου σε μια εταιρεία, που με βάση την πράξη ίδρυσης της (λίγο πριν τις εκλογές του περυσινού Ιουλίου) και την καταχώρηση της στο ΓΕΜΗ, είχε ως αντικείμενο την οργάνωση Συνεδρίων!

Η εταιρεία στις 11 Μαρτίου προχώρησε στην τροποποίηση των δραστηριοτήτων της και 8 μέρες μετά της ανατέθηκε η πρώτη από τις τρεις συμβάσεις (αξίας 145.000 ευρώ η καθεμία) για την απολύμανση των φυλακών! Από την αντιπολίτευση καταγγέλλουν πως οι συμβάσεις έσπασαν στα τρία για να μην φανεί το υπέρογκο ποσό και για να μην περάσουν οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο…

Με απλά λόγια, μια εταιρεία που οργάνωνε συνέδρια, άλλαξε κωδικούς στην εφορία, ώστε να μπορεί να κάνει απεντομώσεις και απολυμάνσεις και σε λίγες μέρες βρίσκει δουλειά σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ! Αυτό που γεννά πολλές απορίες και βάζει πολλούς σε υποψίες είναι πως ο πατέρας της ιδιοκτήτριας της συγκεκριμένης εταιρείας ποζάρει σε φωτογραφίες από το 2018 με τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες του έξω από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή…

232.000 ευρώ σε νεοσύστατη επιχείρηση

Στις 3 Απριλίου εκδόθηκε απόφαση απευθείας ανάθεσης 232.000 ευρώ σε εταιρεία, ώστε να προμηθευθεί το δημόσιο τα απαραίτητα καθαριστικά και απολυμαντικά. Η εν λόγω εταιρεία φαίνεται πως ιδρύθηκε και καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 29 Μαρτίου, δηλαδή 5 μέρες πριν αναλάβει τη συγκεκριμένη προμήθεια! Επίσης, καθόλου άσχημη δουλειά για μια τόσο φρέσκια εταιρεία…

Από τη μεριά της, η ΓΓ υποστηρίζει πως τηρήθηκε απαρέγκλιτα το τρίπτυχο «διαφάνεια – φερεγγυότητα – αποτελεσματικότητα», επιλέχθηκε η πιο οικονομική τιμή για το έργο και πως υπάρχουν πρωτόκολλα ορθής εκτέλεσης του έργου.

Αρθρογράφος
Χρήστος Κυμπιζής
.kontranews.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.