Σωτήρης Μουστάκας:θέλω η σορός μου να σκεπαστεί με την Ελληνική σημαία

13 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο 
ΣΩΤΗΡΗ ΜΟΥΣΤΆΚΑ



ΘΕΛΩ Η ΣΟΡΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ"

4 Ιουνίου 2007: Πεθαίνει στην Αθήνα ένας Μεγάλος Πατριώτης, ένας Σπουδαίος άνθρωπος, ο Σωτήρης Μουστάκας

Ο Σωτήρης Μουστάκας γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1940, στις Κάτω Πλάτρες της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο. Είχε άλλα εφτά αδέλφια και ήταν το τελευταίο παιδί της πολυμελούς οικογένειάς του.

Κατά την διάρκεια του Απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-59, ο Σωτήρης ήταν αγγελιοφόρος του Γεωργίου Γρίβα Διγενή. Μετέφερε διαταγές στις ομάδες, μοίραζε φυλλάδια, έγραφε συνθήματα στους τοίχους και έκανε ό,τι άλλο απαιτούσε ο αγώνας.
«Περάσαμε από την μια στιγμή στην άλλη στην ενηλικίωση. Ήταν ένα διάστημα πολύ ωραίο, είχε εξάρσεις, είχε πατριωτισμό, είχε δράση. Διαβάζαμε λίγο, την κοπανούσαμε από το σχολείο συμμετέχοντας όπως μπορούσε ο καθένας στον αγώνα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Εμείς οι μικρότεροι παρακολουθούσαμε πότε περνούσαν τα τζιπ των Εγγλέζων με τις ώρες, καταγράφαμε τους αριθμούς τους, μοιράζαμε φυλλάδια, κολλούσαμε αφισέτες, μεταφέραμε μηνύματα του Διγενή, κρατούσαμε τσίλιες σε υπόγεια όπου δούλευαν πολύγραφοι…»

Κάποιο βράδυ σε μία από τις μυστικές αποστολές του, "καρφώθηκε" από έναν Τούρκο σε διερχόμενη Αγγλική περίπολο, συνελήφθη και φυλακίσθηκε για επτά μήνες. Για την «θητεία» του στην φυλακή, στην ίδια συνέντευξη ο Σωτήρης Μουστάκας ανέφερε: "Καταλαβαίνετε, δύσκολες μέρες. Ψωμί, ελιές, ρέγγα, άντε και καμιά φασολάδα. Είχαμε εκεί μέσα κι ένα πλουσιόπαιδο που ο πατέρας του, ο οποίος είχε σχέσεις, ως μεγαλοδικηγόρος, με τους Εγγλέζους, του ‘φερνε πότε πότε γλυκά. Θυμάμαι μια 25η Μαρτίου είχε φέρει ένα ταψί με πάστες με γαλάζιο και άσπρο γλάσο κι ενώ τρέχανε τα σάλια μας προτιμήσαμε να τις χαραμίσουμε φτιάχνοντας με τις πάστες μια Ελληνική σημαία πάνω στον τοίχο. Στην θέα της και μόνο χορτάσαμε…!"

Με την αποφυλάκιση του στα 18 του χρόνια, αποφασίζει να πάει στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Όταν έφτασε στην Αθήνα, έπιασε δουλειά σε ένα εστιατόριο σαν σερβιτόρος και έδωσε παράλληλα εξετάσεις στην Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, όπου και κόπηκε την πρώτη φορά. Δεν το 'βαλε κάτω, ξαναπροσπάθησε και πέρασε. Εκεί γνώρισε την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου, με την οποία παντρεύτηκε το 1973 και έκαναν μια κόρη, την Αλεξία.

Ο Σωτήρης έγινε διάσημος με τον ρόλο του στην ταινία Zorba the Greek, όπου έπαιξε τον Μίμιθο, τον τρελό του χωριού. Παρόλο που είχε την ευκαιρία να κάνει καριέρα στο Χόλυγουντ, ο ίδιος προτίμησε να παραμείνει στην Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του, έπαιξε σε 76 ταινίες, αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις και αργότερα εμφανίστηκε και στην τηλεόραση.

Ο Σωτήρης βρισκόταν σε πρόβες με τον Θύμιο Καρατσάνη, προετοιμάζοντας την παράσταση “Πλούτος” του Αριστοφάνη. Κατά την διάρκεια πρόβας στο θέατρο αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Εισήχθη επειγόντως στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και έχασε την μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 4ης Ιουνίου, 2007.

Τελευταία του επιθυμία, ήταν να σκεπαστεί η σορός του με την Ελληνική σημαία....

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.