Σε απόγνωση εργαζόμενοι στην Κρήτη: «Έρχεται πείνα τους επόμενους μήνες

Χωρίς ίχνος υπερβολής, όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, ανεξάρτητα από το αν είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι ή εργάζονται σε άλλους κλάδους, σήμερα έχουν έρθει αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας!

Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η βασική διαπίστωση των χθεσινών κινητοποιήσεων στην Κρήτη, ενώ δραματικά είναι τα λόγια εργαζόμενου τουριστικής επιχείρησης στο Ηράκλειο, που χθες επικοινώνησε με τα γραφεία της εφημερίδας μας και εξέφρασε μια απίστευτη απόγνωση και απογοήτευση, ζητώντας μας να μεταφέρουμε την ανάγκη για άμεση, δυναμική και εύστοχη παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας, μέσα από πιέσεις των φορέων και των βουλευτών!

«Είμαι 55 χρόνων κι έχω 5 ευρώ στην τσέπη.

 Σε λίγο θα μου κάνει ο σπιτονοικοκύρης έξωση και θα έχει και δίκιο», μας είπε χθες στο τηλέφωνο ο κ. Παναγιώτης, που δε θέλησε να μας πει το επίθετό του, αφού φοβάται να εκτεθεί δημόσια, λόγω της κατάστασης... Ο ίδιος εργάζεται σε επιχείρηση που τροφοδοτούσε μέχρι πέρυσι με τουριστικά είδη τα ξενοδοχεία, ενώ φέτος, με τα ξενοδοχεία κλειστά, η επιχείρηση δεν μπορεί να ανοίξει και δεν μπορεί και να πληρώνει τους υπαλλήλους της. «Τρέχουμε από ’δω κι από κει. Παίρνουμε τηλέφωνο στα Εργατικά Κέντρα. Παίρνουμε τηλέφωνο στο υπουργείο Εργασίας. Εμείς, για να καταλάβετε, παίρνουμε επίδομα ανεργίας τρεις μήνες και πέντε μέρες.

Εμένα το επίδομά μου έληξε τον Φεβρουάριο και πήρα 800 ευρώ συνολικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Από ’κει και πέρα, δεν έχουμε πάρει τίποτα. Ο άνθρωπος θα μου κάνει έξωση σε λίγες μέρες απ’ το σπίτι, με το δίκιο του. Χρωστάω ρεύματα. Χρωστάω νοίκια. Χρωστάω νερά. Δεν έχω κανένα να με στηρίξει. Είμαι μόνος. Κι έχω πέντε ευρώ στην τσέπη μου. Δηλαδή, τι θα γίνει; Πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες όλοι μαζί οι αρμόδιοι, να δούμε τι θα γίνει...».

Και συνεχίζει αναφέροντας: «Στην επιχείρηση που δουλεύω, δεν έχει δουλειά. Ήμασταν 5 άτομα και έχουν μείνει τα δύο στην επιχείρηση, η οποία ουσιαστικά δε λειτουργεί. Δεν είμαι ξενοδοχοϋπάλληλος, αλλά είμαι εποχικός. Αν λοιπόν δε γίνει κάτι, όπως έγινε με το κοριτσάκι στη Ρόδο θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια γεγονότα. Αυτή είναι η κορφή του παγόβουνου. Θα ακολουθήσουν θλιβερά γεγονότα τις επόμενες μέρες...».

Για την περίφημη πλατφόρμα που θα ανοίξει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ίδιος δηλώνει ότι επειδή δεν είναι ξενοδοχοϋπάλληλος δεν είναι σίγουρο ότι θα ενταχθεί στα 534 ευρώ. «Αυτούς θα τους καλύψει γιατί είναι οργανωμένο σωματείο. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά επαγγέλματα στον τουρισμό... Τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Και βγαίνει μια εγκύκλιος... Εμείς ανήκουμε στην τελευταία κατηγορία... Λέει πως εμείς θα πρέπει να κάνουμε αίτηση στην “Εργάνη” μήπως και μας περιλάβει μέσα για να μας δώσει Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο από 400 ευρώ ανά μήνα. Και τον χειμώνα τι θα κάνουμε; Εγώ πού θα βρω τώρα δουλειά που είμαι 55 χρονών;».

Παράσταση διαμαρτυρίας στα Χανιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες σωματεία των Χανίων, με τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου, στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων μαζί με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Διανομέων Νομού Χανίων “Ιωσήφ Σαριδάκης”, το Σωματείο Κατασκευών και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Εργαζομένων Security και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα στους εποχικά εργαζόμενους, «να δυναμώσουν τον αγώνα τους, ώστε να μην είναι οι εργαζόμενοι αυτοί που θα πληρώσουν τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης».

Χθες κατέθεσαν στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων τα αιτήματά τους, που είναι:

* «Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων με βάση τις ΣΣΕ και να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία - Ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

* Καμία εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.

* Ένταξη στον μηχανισμό στήριξης όλων των ελαστικά απασχολούμενων.

* Να απαγορευτούν οι απολύσεις και να ακυρωθούν όσες έγιναν.

* Να ακυρωθούν οι χρεώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, εφορία, τράπεζες και να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί».

Συλλαλητήρια σε Ηράκλειο και Χανιά

Χθες, στις 7 το απόγευμα, τα σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συλλαλητήρια στα Εργατικά Κέντρα Ηρακλείου και Χανίων.

Εξάλλου, η διοίκηση του Σωματείου Επισιτισμού οργανώνει σύσκεψη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά, για την ερχόμενη Τρίτη 30 του μήνα, στις 7 το απόγευμα, ώστε να συζητηθούν οι επόμενες δράσεις. Στόχος της σύσκεψης είναι να γίνει πράξη το σύνθημα «κάνεις μόνος του στην κρίση», να οργανωθεί επιτροπή αλληλεγγύης, να οργανωθεί η παρέμβαση απέναντι στην εργοδοσία, την τοπική διοίκηση και την κυβέρνηση ώστε να προστατευτούν οι άνεργοι και οι εποχικά εργαζόμενοι.

«Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς που απευθύνονται σε εργαζόμενους που απασχολούνται εποχικά να συμμετέχουν στη σύσκεψη και να συμπορευτούμε στους αγώνες. Οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν είμαστε μόνοι», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

neakriti.gr

 

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.