Νέο σκάνδαλο αλά υποβρυχίων... με την Πυραυλάκατο ΤΠΚ Νο6 «Καραθανάσης»!



παραλαμβάνει την Πυραυλάκατο Νο 6, σηκώνοντας την Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 σημαία, βγάζοντας ακόμη και βάρδιες προσωπικού, παρότι έχουν σημαντικές ελλείψεις σε βαθμό που τις καθιστά όχι μόνο μη λειτουργικές αλλά ακόμη και επικίνδυνες!

…διά χειρος Πάρι Κουρτζίδη

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, παρότι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δηλώνει κορδώνοντας ότι είναι κατά 95 – 98% έτοιμη, από την ΤΠΚ 6 δεν λείπουν μόνο σημαντικά ηλεκτρονικά συστήματα μάχης!

Σύμφωνα πάντα με την ίδια άκρως αξιόπιστη πηγή η Πυραυλάκατος Νο6 δεν έχει τις απαραίτητες ενδιαιτήσεις (πατώματα, τοιχώματα, οροφές, κρεβάτια, τουαλέτες), κι ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν ολοκληρωθεί ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Ενδεικτική είναι η περιγραφή ότι κρέμονται ακόμη και καλώδια και σωληνώσεις αυτή τη στιγμή που γράφεται το εν λόγω αποκλειστικό ρεπορτάζ του PIPERATA.GR!
 Όσον αφορά στα δοκιμαστικά του πλοίου, όπως είναι σε θέση να πληροφορείται η στήλη «Πιπεράτα Παρασκήνια» στο πρώτο τεστ στη θάλασσα η Πυραυλάκατος παρουσίασε προβλήματα στο σύστημα πρόωσης.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι και στα τεστ των δοκιμών στεριάς (ραντάρ και γενικά ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα), τα οποία δεν χρειάζεται να γίνονται εν πλω απαραιτήτως, έδειξαν ότι επουδενί είναι αξιόμαχη και λειτουργική.
Για να φανταστεί κανείς την επικινδυνότητα της Πυραυλακάτου και σε τι κίνδυνο μπαίνει το προσωπικό που ξεκινά βάρδιες, καθώς σηκώνεται σημαία στην 6η ΤΠΚ Ρ 72 «Καραθανάσης»,  λείπουν ακόμη και τα άκρως αναγκαία συστήματα πυρασφάλειας!

Οι περιγραφές στο PIPERATA.GR των ίδιων πηγών λένε ότι, προκειμένου να περάσουν τον έλεγχο των επιτροπών της ηγεσίας του πολεμικού ναυτικού, κανιβαλίζουν άλλα πλοία, αποσπώντας κάποια λειτουργικά μέρη και εργαλεία τους, τα οποία εν συνεχεία τα τοποθετούν προσωρινά στην «Καραθανάσης»!

Να σημειωθεί ότι, προ ημερών πέρασαν εκτάκτως περίεργες τροπολογίες από την Βουλή μέσα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», οι οποίες αφορούν στα υποβρύχια και τις πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού. Βάσει αυτών ψηφίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση των δύο προγραμμάτων με το ποσό των 23,475 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από 1-4-2020 έως 30-9-2020, ποσό που θα καλυφθεί από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (εθνικό σκέλος) του ΥΠΕΘΑ.

Τι προβλέπει η «ύποπτη τροπολογία»

α. Διατίθενται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) (εθνικό σκέλος) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιπλέον ποσά μέχρι: αα) 20,1 εκατ. ευρώ, για την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών για την πλήρη επιχειρησιακή απόδοση των ανωτέρω Υ/Β, την αντιμετώπιση βλαβών που προκύπτουν από τις εν εξελίξει δοκιμές καθώς και για τη συντήρηση των συνοδών πλοίων δοκιμών των Υ/Β αυτών (μέχρι 31-3-2020 έχει εγκριθεί η διάθεση πιστώσεων ύψους 197,45 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των εργασιών των ανωτέρω Υ/Β) και ββ) 3,375 εκατ. ευρώ, για την ομαλή εξέλιξη ναυπήγησης των προαναφερόμενων ΤΠΚ.
β. Προβλέπεται η παράδοση στο ΠΝ, έως την 1 η-6-2020, της ΤΠΚ υπ’ αριθμ.6 και σε περίπτωση μη παράδοσης αυτής από την ανάδοχο εταιρεία μέχρι την ως άνω προθεσμία, το ΠΝ θα την παραλάβει άμεσα, στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος με την τριμερή συμφωνία συντονισμού του έργου ολοκλήρωσης της ναυπήγησης των πλοίων από το ΠΝ.
Σε κάθε περίπτωση, θα συνταχθεί σχετικό πρωτόκολλο παραλαβής της συγκεκριμένης ΤΠΚ, έστω και μόνο από το ΠΝ, προκειμένου να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες. Για την ΤΠΚ υπ’ αριθμ. 7, θα συνεχιστεί το ναυπηγικό έργο, ώστε να αποδοθεί στο ΠΝ για πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση.

γ. Ορίζεται ότι, τα ποσά που θα διατεθούν από την προαναφερόμενη χρηματοδότηση (3,375 εκατ. ευρώ) και αφορούν στη συμβασιοποίηση προμήθειας υλικών και ανάθεσης εργασιών-παροχής υπηρεσιών, που εκκρεμούν και αφορούν υλικά και υπηρεσίες για την ολοκλήρωση ναυπήγησης των προαναφερόμενων
ΤΠΚ, αλλά και για την πληρωμή της μισθοδοσίας, των λογαριασμών κοινής ωφελείας και των μετακινήσεων προσωπικού, θα καταλογιστούν στην εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.» (ΝΒΕΕ ΑΕ).

δ. Παρατείνεται για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, από 1-4-2020, όσο και το χρονικό διάστημα παράτασης του προγράμματος ναυπήγησης, η καταβολή από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), των μηνιαίων αμοιβών των εργαζομένων της ΝΒΕΕ ΑΕ.

ε. Μέχρι 30-6-2020, παρατείνεται επίσης, η ισχύς των υπογραφεισών / συναφθεισών ατομικών δηλώσεων αποδοχής ενασχόλησης μεταξύ του Π.Ν. και των εργαζομένων της ΝΒΕΕ ΑΕ καθώς και η κυρωθείσα τριμερής συμφωνία, μεταξύ του Π.Ν., της ΝΒΕΕ ΑΕ και των εργαζομένων αυτής, επιφυλασσομένου του Ελληνικού Δημοσίου κάθε νομίμου ή συμβατικού δικαιώματος του.

στ. Χορηγείται παράταση ανάληψης νομικών δεσμεύσεων δαπανών, έως και τον Ιούνιο 2020, επί των εγκριθεισών, με τα άρθρα 61 και 62 του ν.4557/2018 καθώς και με τα άρθρα 22 και 23 του ν.4618/2019, πιστώσεων.

Κυβερνήτης και επιτροπή αντιστέκονται;
Κι ενώ οι πιέσεις πλέον γίνονται αφόρητες, ο κυβερνήτης (μέχρι αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες του αποκλειστικού ρεπορτάζ του PIPERATA.GR) φέρεται να αντιστέκεται στο σενάριο να σηκωθεί σημαία στην «Καραθανάσης» την Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020.
Αντίστοιχα, το γεγονός ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί του ΓΕΝ, που είναι και μέλη της επιτροπής για την παραλαβή της ΤΠΚ Νο6 «Καραθανάσης», πάνε και έρχονται αγωνιωδώς, κάνοντας επαναλαμβανόμενους ελέγχους, καθώς διαπιστώνουν την απαράδεκτη κατάσταση του πλοίου, δείχνει τη φοβία τους να υποκύψουν στις πιέσεις και να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Χαρακτηριστική είναι η σοκαριστική ατάκα μέλους της επιτροπής για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η «Καραθανάσης»: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι επιπλέει»!

 Το PIPERATA.GR 
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.