Καθηγ. Πουρνάρας: Μετά το Πάσχα ύφεση του κορωνοϊού



Στη σημασία της καθυστέρησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Αττικόν, Σπύρος Πουρνάρας μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece και την Αμαλία Κάτζου. Μετά το Πάσχα -όπως τόνισε- πιθανολογείται ότι θα λιγοστέψουν οι μεταδόσεις του ιού.
Όπως είπε ο καθηγητής Πουρνάρας, ο ιός έχει περάσει σε μία φάση που έχει μπει στην κοινότητα μας».
Αυτό που κάνουμε -είπε- είναι να καθυστερήσουμε την εξάπλωση του, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αποκτούν την αρρώστια λίγοι και «μόλις ανοίξει ο καιρός μετά το Πάσχα, πιθανολογούμε, με μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας ότι θα λιγοστέψουν τις μεταδόσεις. Θα μικρύνει το πρόβλημα».
Ερωτηθείς αν θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων, ο κ. Πουρνάρας είπε: «Έξαρση θα έχουμε. Όσο μπορούμε να την επιβραδύνουμε. Στην Πελοπόννησο έκλεισαν ολόκληρες περιφέρειες , σχολεία, κάποια πανεπιστήμια κλείνουν και η ηγεσία της Υγείας παίρνει όσο γίνεται μέτρα όχι τόσο ριζικά που θα ταράξουνε την κοινωνία, αλλά που θα περιορίσουνε την εξάπλωση της νόσου».
Για το μέγεθος της έξαρσης της διάδοσης του Covid-19 o καθηγητής Μικροβιολογίας είπε πως δεν ξέρει αν θα είναι πάρα πολλά ή αρκετά. Ελπίζουμε, είπε,«απλώς να είναι αρκετά, να μην είναι πάρα πολλά».
«Το σημαντικότερο είναι η πρόληψη. Ο καθένας μας έχει ευθύνη, Ο κάθε άνθρωπος, πέρα από τους επαγγελματίες της Υγείας. Δηλαδή, πώς μπορούμε να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους, ανοίγουμε τα παράθυρα όσο μπορούμε περισσότερο ειδικά στην Ελλάδα που έχει ήπιο κλίμα τα παράθυρα δεν πρέπει να κλείνουν ποτέ αυτόν τον καιρό» τόνισε ο κ. Πουρνάρας.
Τέλος, απαρίθμησε τα εξής μέτρα πρόληψης, που πρέπει να τα εφαρμόζουμε χωρίς τρόμο, αλλά πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής:
-Πλένουμε τα χέρια μας καλά.
-Όταν είμαστε σε ανοιχτούς χώρους εκτός σπιτιού δεν πιάνουμε πότε, και το λέω ποτέ,  τη μύτη, τα μάτια και το στόμα μας αν δεν πλύνουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό.
-Αποφεύγουμε τις άσκοπες χειραψίες
-Δεν βήχουμε και δεν φτερνιζόμαστε ποτέ σε ανοιχτό αέρα. Πάντα σε χαρτομάντηλο κι αν τυχόν δεν έχουμε στο μανίκι μας.
cnn.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.