Έρχεται ντόμινο ραγδαίων εξελίξεων στον τουρισμό της Κρήτης

Έρχεται ντόμινο ραγδαίων εξελίξεων στον τουρισμό της Κρήτης
Η κίνηση μεγάλου tour operator στο νησί που απεύχονταν όλοι, η πιθανή αντίδραση των ξενοδόχων και το θολό τοπίο των εργαζομένων στον τουρισμό
Τα πρώτα σύννεφα φαίνεται τελικά ότι προμήνυαν την μπόρα που επίκειται ως αποτέλεσμα των οικονομικών επιπτώσεων που επισύρει η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι ακυρώσεις των κρατήσεων τουριστικών πακέτων στην Κρήτη καθώς και σε άλλους προορισμούς, η εξάπλωση του ιού παγκοσμίως, η αποφυγή των μετακινήσεων και το μούδιασμα που έχει προκληθεί στην αγορά, οδήγησε μεγάλο tour operator σε ακύρωση των συμβολαίων guarantee και προς τους Κρήτες ξενοδόχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ένας από τους μεγαλύτερους tour operator παγκοσμίως, έδειξε την πρόθεσή του να ακυρώσει όλα τα συμβόλαια guarantee (στα οποία ο tour operator κλείνει εκ προοιμίου όλο το ξενοδοχείο ή ένα μέρος αυτού για τους πελάτες του, με συγκεκριμένες παροχές και πακέτα διατροφής, πληρώνοντας από την αρχή τον ξενοδόχο, ανεξάρτητως της διαχείρισης που θα κάνει στη συνέχεια ο ταξιδιωτικός πράκτορας).
Μάλιστα, ο tour operator πρόκειται να μεθοδεύσει την ακύρωση των συμβολαίων αυτών επικαλούμενος τους λόγους ανωτέρας βίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός, προκειμένου αυτή να γίνει με τρόπο οικονομικά "αναίμακτο" προς εκείνον και χωρίς κυρώσεις ή απαιτήσεις.
Δυστυχώς, η πρόθεση αυτή για ακύρωση συμβολαίων guarantee έχει διαφανεί και από άλλους μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες.
Την ίδια στιγμή στις περισσότερες περιπτώσεις των ξενοδόχων της Κρήτης που είχαν κλείσει τέτοιες συμφωνίες (όπως έκαναν χρόνια) δεν έχουν δοθεί προκαταβολές με αποτέλεσμα να μένουν στον αέρα όλες οι πληρωμές τους. 
Για τον λόγο αυτό, δρομολογείται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η υποβολή αιτήματος προς την κυβέρνηση για δανεισμό των ξενοδόχων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.
To plan B των ξενοδόχων στην Κρήτη
Σύμφωνα με πληροφορίες  έχει πέσει μια πρόταση στο τραπέζι την οποία απεργάζονται σοβαρά στελέχη ξενοδοχείων της Κρήτης σε μια προσπάθεια να προλάβουν δυσμενέστερες εξελίξεις.
Συγκεκριμένα έχει προταθεί από βαρύνοντα στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου της Κρήτης να πάρουν τη γενναία απόφαση να μην ανοίξουν ούτως ή άλλως τον Απρίλιο αλλά να μετακινήσουν όλοι το άνοιγμα των ξενοδοχείων επισήμως στις 15 Μαίου που αναμένεται ενδεχομένως να υπάρξει ύφεση στη διασπορά του κορωνοϊού και στην εμφάνιση κρουσμάτων. Σκοπός είναι να μην διακυβεύσουν την εμφάνιση κρουσμάτων στα ξενοδοχεία τους τον επόμενο 1,5 μήνα που είναι ένα χρονικό διάστημα κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας και εν πολλοίς χαμένο τουριστικά. Ένα κρούσμα κορωνοϊού σε εν λειτουργία ξενοδοχείο θα έθετε την επιχείρηση αυτομάτως σε καραντίνα και θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στο ξενοδοχείο και ζημιά για όλη την υπόλοιπη σεζόν.
Η πρόταση αυτή να ανοίξουν όλοι περίπου στις 15 Μαΐου μέχρι στιγμής φαίνεται ότι στους κόλπους των στελεχών των ξενοδοχείων έχει βρει ευήκοα ώτα, χωρίς αυτό να σημαίνει προς το παρόν ότι θα αποφασιστεί ή εφαρμοστεί από όλους (αν και αυτό είναι το πνεύμα της πρότασης).
Η δεινή θέση των εργαζομένων
Σε αυτήν την εξίσωση οι εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο έρχονται αντιμέτωποι με ένα θολό γι΄αυτούς τοπίο. Οι ακυρώσεις από tour operator και η μετακίνηση της σεζόν τους αφήνει έκθετους. Το αίτημα να υπάρξει κυβερνητική μέριμνα και να καλυφθούν για τον λόγο αυτό από το ταμείο ανεργίας, μοιάζει μονόδρομος.
flashnews.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.