Η «επόμενη ημέρα»: Τι θα γίνει με τους συλληφθέντες από Έβρο και νησιά


Μπροστά σε έναν «πονοκέφαλο» που σχετίζεται με την αδυναμία των κρατών προέλευσης να δώσουν στους υπό απέλαση υπηκόους τους ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά και τη δυσκολία να βρεθούν χώροι όπου θα κρατούνται βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη, που πρέπει τώρα να διαχειριστούν τους συλληφθέντες αλλοδαπούς που μπήκαν στη χώρα είτε από τον Έβρο είτε από τα νησιά.


Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τα άτομα αυτά δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου και συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Το επόμενο στάδιο, προβλέπει την κράτησή τους. Το βέβαιο και ξεκάθαρο είναι ότι τα άτομα αυτά δεν θα βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, όπως τα άτομα που έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία ασύλου.

Ήδη έχουν καταδικαστεί και μεταφερθεί σε διάφορες φυλακές της χώρας 186 αλλοδαποί που συνελήφθησαν να έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα στον Έβρο τις περασμένες ημέρες.

Το ερώτημα που γεννάται, όμως, είναι τι θα γίνει εάν συνεχιστούν οι παράνομες είσοδοι και οι συλλήψεις, καθώς τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας βρίσκονται ήδη στα όριά τους όσον αφορά στη χωρητικότητα. Μάλιστα, στις ελληνικές φυλακές κρατούνται ήδη περίπου 2.500 διακινητές, που έχουν συλληφθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και έχουν καταδικαστεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι στα νησιά που δέχονται και τον μεγαλύτερο όγκο εισροής μεταναστών -αριθμός που μπορεί να φτάνει και τους 400 μέσα σε ένα 24ωρο. Στην παρούσα φάση, σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους και αποστέλλεται στον εισαγγελέα, όμως και πάλι τα άτομα αυτά θα πρέπει να κρατούνται σε συγκεκριμένους χώρους μέχρι να ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία.

Και μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει κάποιος να υπολογίσει και το δεδομένο ότι ακόμα και σε περίπτωση καταδίκης του αλλοδαπού, θα πρέπει μετά από ένα διάστημα φυλάκισης να αφεθεί ελεύθερος.

Οι υπεύθυνοι θέλουν να πατήσουν «γκάζι» στο θέμα των απελάσεων, γνωρίζοντας όμως ότι στο εν λόγω ζήτημα θα αντιμετωπίσουν αγκυλώσεις και χρόνιες δυσκολίες.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.