Η Κίνα νίκησε τον κορωνοϊό – Σε άμεση κυκλοφορία δύο φάρμακα για την επιδημία

Η Κίνα νίκησε τον κορωνοϊό - Σε άμεση κυκλοφορία δύο φάρμακα για την επιδημία

Πλησιάζει το τέλος του παγκόσμιου εφιάλτη – Επιβάλλεται ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγείας
Ο παγκόσμιος εφιάλτης του κορωνοϊού άρχισε να υποχωρεί στην Κίνα.
Η δραστική μείωση των κρουσμάτων στην Κίνα σε συνδυασμό με δύο νέα φάρμακα τα οποία τίθενται άμεσα σε κυκλοφορία σηματοδοτούν την αντίστροφη μέτρηση στη μάχη με την επικίνδυνη πανδημία.
Βέβαια η Ιταλία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση καραντίνας και τα κρούσματα αυξάνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά οι εξελίξεις στην Κίνα όπου τα νέα κρούσματα είναι ελάχιστα δίνουν θάρρος σε ολόκληρο τον κόσμο για ψύχραιμη και υπεύθυνη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού έχουν μπει δυναμικά και τα φαρμακευτικά μεγαθήρια σε Αμερική και Ευρώπη.
Ήδη στην Ιταλία και την Κίνα δοκιμάζεται με επιτυχία ένα φάρμακο το οποίο προορίζονταν για διαφορετικές παθήσεις.
Ένα δεύτερο φάρμακο η παραγωγή του οποίου σχετίζονταν με τον θανατηφόρο ιό του Έμπολα άρχισε ήδη να χορηγείται σε ασθενείς.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα πρέπει να εφησυχάζει.
Αντίθετα επιβάλλεται αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών που έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας.
Οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι για προληπτικούς λόγους θα πρέπει να μένουν στα σπίτια τους.
Ήδη από χθες έχουν κλείσει για δύο εβδομάδες σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο αυτό να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως τα δικαστήρια.
Οι αγορές αρχίζουν να ανακάμπτουν όπως και η τιμή του πετρελαίου.
Οι κερδοσκοπικές πιέσεις που εκδηλώθηκαν με πρόσχημα τον κορωνοϊό έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά σε επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία.
Γι΄ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται οι κινήσεις πανικού.
Το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να σταθμίσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η οικονομία γιατί δεν γνωρίζει τη διάρκεια της κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση το πλήγμα στον τουρισμό είναι τεράστιο ενώ μεγάλες είναι οι απώλειες σε όλους τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας.
Το φάρμακο του Έμπολα…
Από το εμβόλιο του ιού του Έμπολα μπορεί να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού! Αυτό είπε χθες στη Βουλή ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Φαρμασέρβ-Λίλλυ Σπύρος Φιλιώτης όταν ερωτήθηκε στην Επιτροπή Έρευνας για τον κορωνοϊό. Βεβαίως ξεκαθάρισε ότι είναι όλα σε επίπεδο έρευνας.
«Ξέρουμε ότι ξεκινούν κλινικές έρευνας για τον κορωνοϊό και για τα εμβόλια. Θα διαβάσατε ότι από τον επόμενο μήνα τρία κέντρα αρχίζουν να ψάχνουν για το αν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά κάποια εμβόλια για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, για αρκετά παλιά φάρμακα γίνονται και ειδικές μελέτες, στην Κίνα, κυρίως, γιατί εκεί είναι τα περισσότερα κρούσματα, ως θεραπείες στους βαριά νοσούντες. Ένα φάρμακο που είχε αναπτυχθεί για τον Έμπολα, τώρα υποπτεύονται ότι «δουλεύει» για τον κορωνοϊό και κάνουν κλινική έρευνα στην Κίνα για να δουν αν «δουλεύει» ως θεραπεία σε βαριά νοσούντες», τόνισε και σημείωσε ότι θα χρειαστούν «κάποιους μήνες, γιατί δεν θα έχουμε αποτελέσματα πάρα πολύ γρήγορα, μπορεί το καλοκαίρι να ξέρουμε ότι ένα παλιό φάρμακο είναι θεραπεία και γίνεται καλά ο ασθενής που είναι σε κρίσιμο στάδιο. Μακάρι».
Ο Σπ. Φιλιώτης πρόσθεσε ότι «το εμβόλιο θα καθυστερήσει και η παραγωγή για 7 δισεκατομμύρια εμβόλια θέλει μια δεκαετία, για να φτιάξουμε για τις ευπαθείς ομάδες μπορεί να είναι να δισεκατομμύρια εμβόλια, πάλι τεράστιος αριθμός. Μπορεί να πετύχουν μελέτες, να αρχίσουν να είναι διαθέσιμα σε ένα χρόνο από σήμερα τα εμβόλια, αλλά δεν θα είναι τεράστιος αριθμός». Αντίθετα για τους βαριά πάσχοντες θα βρεθούν ευκολότερα φάρμακα καθώς είναι μικρότερος ο αριθμός τους. Ακόμη επεσήμανε ότι «σίγουρα η εταιρία που θα αναπτύξει θεραπεία, θα χάσει λεφτά. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κερδοφόρο αυτό το φάρμακο. Ποτέ. Μόνο το κόστος της κλινικής έρευνας, τα εκατομμύρια που χρειάζονται για να βρεις τη θεραπεία, θα χρειασθεί μετά να βρεθούν ένα δισεκατομμύριο ασθενείς για να βγουν τα κόστη της έρευνας. Το κάνουνε γιατί και εμείς άνθρωποι είμαστε στις εταιρείες και καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Κερδίζουμε από κάποιο άλλο φάρμακο και θα τα επενδύσουμε εδώ γιατί είναι κάτι σημαντικό που πρέπει να γίνει».
Δοκιμάστηκε με επιτυχία
Κλειδί στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού ίσως αποτελεί ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αφού με τη χρήση του μειώθηκαν σημαντικά τα συμπτώματα σε ασθενή στην Ιταλία, καθώς και σε πολλούς άλλους στην Κίνα. Το φάρμακο Actemra (δραστική ουσία Τοσιλιζουμάμπη) χορηγήθηκε σε δύο ασθενείς στο νοσοκομείο Colli στη Νάπολη, που είχαν εμφανίσει οξεία πνευμονία λόγω του κορωνοϊού και ο ένας εξ’ αυτόν εμφάνισε σημαντική βελτίωση μέσα σε 24 ώρες, ο άλλος μικρότερη, ενώ σημαντικά βελτιωμένη κλινική εικόνα είχαν εμφανίσει νωρίτερα και 21 ασθενείς στην Κίνα μέσα σε μία με δύο ημέρες, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. Η Κίνα, όπου τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί δραστικά το τελευταίο διάστημα, ενέκρινε ήδη τη χρήση του Actemra της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche σε ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της νόσου του νέου κορωνοϊού, καθώς αναζητά επειγόντως νέους τρόπους καταπολέμησης της φονικής μόλυνσης που εξαπλώνεται ανά την υφήλιο. Η Κίνα θεωρεί ότι μερικά παλαιότερα φάρμακα θα μπορούσαν να σταματήσουν το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών (CRS), μια υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την καταστροφική ανεπάρκεια οργάνων και το θάνατο σε ορισμένους ασθενείς με κορωνοϊό. Το Actemra, το οποίο εγκρίθηκε το 2010 στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αναστέλλει τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης της ιντερλευκίνης 6 (IL-6) που προκαλούν ορισμένες φλεγμονώδεις ασθένειες.
Καλά νέα από την Κίνα
Τα χειρότερα ίσως πέρασαν για την Κίνα, όπως θέλουν να ελπίζουν οι Αρχές της ασιατικής χώρας ανακοινώνοντας μια σημαντική πτώση των νέων κρουσμάτων του φονικού κορωνοϊού παράλληλα με την επαναλειτουργία δημόσιων χώρων και των νοσοκομείων εκστρατείας. Την ώρα που η Ευρώπη κι ο υπόλοιπος κόσμος βιώνουν μια έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού, η Κίνα κατευθύνεται προς μία σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά την εφαρμογή επί ενάμισι μήνα δρακόντειων περιοριστικών μέτρων. «Η μέρα που όλος ο κόσμος περίμενε δεν πρέπει να απέχει και τόσο πολύ», δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της κινεζικής κυβέρνησης, Ντινγκ Σιαντζιάνγκ. Εδώ και μερικές εβδομάδες καταγράφεται στους στατιστικούς πίνακες μια εντυπωσιακή υποχώρηση της επιδημίας στη χώρα, που κατέγραψε μόλις 19 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, έναντι 15.133 στις 13 Φεβρουαρίου. Ο κορωνοϊός προκάλεσε τον θάνατο άλλων 22 ατόμων στην Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες οι Αρχές, αλλά πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από τις 27 Ιανουαρίου.
Ο Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά στην Ουχάν
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε για πρώτη φορά σήμερα την Ουχάν, εστία της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, για να επιθεωρήσει τα μέτρα για την εξάπλωση της νόσου στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι. Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι η εξάπλωση της νόσου «βασικά έχει ανασταλεί» τόσο στην επαρχία όσο και στην μεγαλούπολη. «Έχει σημειωθεί αρχική επιτυχία στη σταθεροποίηση της κατάστασης, που αλλάζει στην Χουμπέι και την Ουχάν», τόνισε.
Ενθαρρυντικές ενδείξεις στην Ουχάν
Διάφορες ενδείξεις στην Ουχάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων και επίκεντρο της επιδημίας δημιουργούν ελπίδες για σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας που επεβλήθησαν από τις 23 Φεβρουαρίου, όπως το κλείσιμο των 14 από τα 16 νοσοκομείων εκστρατείας που άνοιξαν για τους προσβληθέντες από την νόσο κατοίκους. Τα νοσοκομεία αυτά ήταν εγκατεστημένα σε εργοστάσια, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εκθεσιακό πάρκο, ενώ τα δύο τελευταία έκλεισαν χθες. Άλλο «καλό νέο» είναι η επιστροφή ορισμένων από των στελεχών του αεροδρομίου της πόλης στην εργασία τους, χωρίς να δίνονται πληροφορίες για τον χρόνο επανάληψης των πτήσεων. Οι υπάλληλοι όλων των αεροδρομίων της επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, έχουν λάβει από την Πέμπτη εντολή να επιστρέψουν στις εργασίες τους.
Η στρατηγική των Κινέζων αποδίδει καρπούς
Την επιτυχία της στρατηγικής της Κίνας στο χειρισμό της επιδημίας του κορωνοϊού υπογράμμισε εξάλλου και ο ΠΟΥ το Σαββατοκύριακο. «Κατάφεραν να αλλάξουν την πορεία μιας επιδημίας χωρίς εμβόλιο, πράγμα εξαιρετικό», τόνισε ο δρ Μπρους Έιλγουορντ, σύμβουλος του ΓΓ του ΠΟΥ, κατά την επιστροφή του από την Κίνα. Παρά την έκταση της κρίσης και την υψηλή μεταδοτικότητα του κορωνοΪού οι Κινέζοι εμπόδισαν τη διάδοσή του εφαρμόζοντας μια στρατηγική τοποθέτησης σε καραντίνα μερικών μεγάλων πόλεων και επιστρέφοντας σε βασικές πολιτικές δημόσιας υγείας. «Είναι το μήνυμα που είδαμε στην Κίνα – και μια από τις μεγάλες εκπλήξεις», επεσήμανε ο δρ. Έιλγουορντ. Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής; Η αποθεραπεία άνω του 70% όσων είχαν νοσήσει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Την επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν στην Κίνα υπογραμμίζει και η λοιμωξιολόγος και διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου Inserm στη Γαλλία, Μαρί Πωλ- Κιενί: «Είναι λίαν θετικά τα νέα. [Οι Κινέζοι] συνεχίζουν να ταυτοποιούν όλα τα κρούσματα, να ιχνηλατούν τις επαφές τους. Οι αριθμοί αυτοί είναι το αποτέλεσμα αυτή της πολιτικής και της απομόνωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε αφελώς ότι όλα έχουν τελειώσει. Πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιωθεί αυτή τη τάση [υποχώρησης των κρουσμάτων], λέει το πρώην μέλος του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι οι ενίοτε ακραίες μέθοδοι που εφήρμοσαν οι κινεζικές Αρχές δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε δυτικές χώρες.
Κι άλλα ενθαρρυντικά νέα από την Κίνα
Τα καλά νέα δεν επικεντρώνονται μόνον στην Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του νέου κορωνοϊού. Στη Σανγκάη, το πάρκο της Disneyland επαναλειτούργησε τμηματικά χθες Δευτέρα. Το ίδιο το πάρκο παρέμεινε κλειστό, αλλά «περιορισμένος αριθμός» καταστημάτων, εστιατορίων και ένα ξενοδοχείο άνοιξαν στο κοινό, ανακοίνωσε ο αμερικανικός όμιλος. Ο σουηδικός όμιλος επίπλων IKEA ανακοίνωσε από την πλευρά του το Σαββατοκύριακο ότι επαναλειτούργησαν περισσότερα από τα μισά από τα τριάντα καταστήματά του στην Κίνα.
Πηγή: kontranews.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.