13η σύνταξη: Tι ορίζει το νέο ασφαλιστικό – Ποιοι θα πάρουν αύξηση

Στα τέλη της άλλης εβδομάδας ψηφίζεται το νέο Ασφαλιστικό και ταυτόχρονα ανοίγει η πλατφόρμα στο ΕΦΚΑ για 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες κι αγρότες έτσι ώστε να δηλώσουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θέλουν να ενταχθούν για το 2020. Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι θα ενταχθούν στην ελάχιστη και υποχρεωτική.
Όπως αναφέρει στο Open TV ο οικονομικός συντάκτης του ethnos.gr και της «Ημερησίας», Γιάννης Φώσκολος, η λεγόμενη «13η σύνταξη» καταργείται από 1/1/2020 και αντικαθίσταται από το κονδύλι 0,5% του ΑΕΠ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για:
αυξήσεις σε κύριες/επικουρικές 440 εκατ.
δαπάνες πρόνοιας, κοινωνικής αλληλεγγύης/υγείας: 550 εκατ.
Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό, αυξάνεται η μέση μηνιαία σύνταξη, καθώς αλλάζουν οι συντελεστές αναπλήρωσης για όσους όμως έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση.
Αντίθετα η μέση ετήσια σύνταξη μειώνεται. Αυτό συμβαίνει διότι οι συντάξεις όλων όσοι έχουν από 30 χρόνια ασφάλισης και κάτω δεν αυξάνονται, καθώς πρόκειται για νέους συνταξιούχους.
Το κέρδος που έχει ένας ασφαλισμένος για κάθε έτος παραμονής στην εργασία του, με την προϋπόθεση ότι έχει ήδη πάνω από τριάντα χρόνια ασφάλισης έχει υψηλότερη ανταποδοτικότητα στο διάστημα 33-40 έτη, ενώ η ανταποδοτικότητα μειώνεται για περισσότερα από 40 έτη.
Ποιοι δεν θα πάρουν αύξηση
Αύξηση δεν θα πάρουν οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου με 30 ή λιγότερα έτη ασφάλισης ή με 44 έτη και πάνω, γιατί η ανταποδοτικότητα του νέου συστήματος μετά τα 40 έτη «φρενάρει» σημαντικά. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι ένστολοι, προσθήκη που έγινε τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο.
Η δεύτερη κατηγορία συνταξιούχων που δεν θα πάρει αύξηση είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 13/5/2016 έως 31/12/2018 και έχουν προσωπική διαφορά, γιατί η σύνταξή τους όπως υπολογίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου βρέθηκε 20% μικρότερη και πάνω σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.
Η τρίτη κατηγορία που δεν θα δει τις συντάξεις να αυξάνονται είναι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από 12/5/2016) με 30 ή λιγότερα έτη ή με 44 έτη και πάνω και η τέταρτη κατηγορία είναι παλαιοί συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 12/5/2016 με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης, αλλά έχουν υψηλή προσωπική διαφορά (πάνω από 50 ή πάνω από 100 ευρώ).
Στην πέμπτη κατηγορία είναι οι συνταξιούχοι αγρότες του πρ. ΟΓΑ και στην έκτη οι δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης, οι οποίοι είχαν μεν περικοπές το 2011 και το 2012 αλλά δεν είχαν το 2016.

ethnos.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.